Ultima actualizare: 2 august 2024
Ati incercat vreodata sa faceti acasa un pate din ficat de pui? Este o reteta simpla, ieftina si extrem de gustoasa. In plus, varianta de casa este mult mai sanatoasa decat pateurile cumparate din comert, pline de aditivi si conservanti.
Pregatirea dureaza doar 40 de minute, iar ingredientele sunt usor de gasit. Rezultatul merita efortul – un pate cremos, aromat, care se topeste in gura. Va invit sa incercati reteta pas cu pas. Veti fi placut surprinsi de cat de usor este sa faceti acasa un produs delicios!
Ingrediente necesare
- 300 g ficat de pui
- 1/2 ceapa
- 1 morcov
- 70 ml smantana 20% grasime
- 1 lingura ulei vegetal
- sare, piper dupa gust
Cum se prepara pas cu pas
Pregatiti ingredientele
Spalati bine ficatul de pui si uscati-l cu un prosop de hartie. Indepartati peliculele si venele de pe organe. Spalati si curatati legumele.
Pregatiti o cratita, o tigaie, un robot de bucatarie si un blender de mana.
Fierbeti ficatul
Puneti ficatul intr-o cratita si acoperiti-l cu apa, astfel incat sa fie imersat cu 2-3 cm.
Puneti cratita la foc mediu. Dupa ce a dat in clocot, mai lasati ficatul la fiert 10 minute.
Scoateti ficatul fiert intr-un bol.
Preparati legumele
Taiati ceapa felii subtiri. Taiati morcovul felii medii sau cubulete.
Incalziti uleiul intr-o tigaie si caliti legumele taiate cam 7-8 minute, amestecand des.
Pentru a le face si mai moi, adaugati putina apa in tigaie si fierbeti pana se evapora lichidul.
Mixati ingredientele
Puneti ficatul fiert in blender si transformati-l in piure.
Adaugati peste el legumele calite. Turnati smantana, sarea si piperul dupa gust.
Mixati totul pana obtineti o pasta omogena. Daca este necesar, mai adaugati putine condimente.
Serviti
Taiati feliile de paine prajita in diagonala si serviti pateul deasupra, eventual cu felii de castravete. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru un pate reusit
- In loc de smantana puteti folosi iaurt grecesc sau lapte batut.
- Pentru un plus de savoare, adaugati boia, piper rosu, chimen sau alte mirodenii.
- Pentru textura mai pufoasa, adaugati in compozitie unt, mascarpone sau albus batut.
- Imbogatiti reteta cu stafide, alune macinate sau alte fructe confiate.
- In loc de crutoane de paine, serviti pateul cu felii de mar, pere sau legume proaspete.
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Aceasta reteta de pate este o sursa grozava de proteine si fier, datorita ficatului care este folosit drept ingredient principal.
In plus, preparatul contine vitamine A si C din morcov si antioxidanti din ceapa. Toate acestea contribuie la o inima si o vedere sanatoasa, precum si la un sistem imunitar puternic.
Ficatul de pui este o sursa excelenta de colina, un nutrient care previne acumularea grasimilor in ficat si reduce riscul de cancer.
Totusi, chiar daca sunt benefice pentru organism, organele precum ficatul trebuie consumate cu moderatie din cauza continutului ridicat de colesterol si acizi grasi saturati. Nu va ingrijorati insa – portiile mici sunt perfect sigure si chiar benefice.
Nu uitati sa verificati cu atentie termenul de garantie al ficatului si sa il gatiti bine pentru evitarea bacteriilor potential daunatoare. In rest, va recomand sa incercati reteta si sa va bucurati de un preparat cremos, delicios si sanatos!
Intrebari frecvente despre pateul de ficat de pui
Se poate pastra pateul de ficat de pui la frigider si cat timp este bun?
Da, pateul de casa se pastreaza foarte bine la frigider, in recipiente inchise etans, cam 2-3 zile.
Merge si alta carne de pasare in loc de ficat de pui pentru aceasta reteta?
Da, puteti folosi ficat de gasca, rata sau curcan. Rezultatul va fi la fel de gustos! Procedura e aceeasi.
Pot congela pateul pentru mai tarziu?
Pateul de ficat de pui se poate pastra lejer la congelator timp de 3 luni. Dupa decongelare insa, consumati-l cat mai repede.
Copiii pot manca acest tip de preparat?
Da, de la varsta de 2-3 ani fetitele si baietii pot gusta din pateul de ficat de pui. Asigurati-va insa ca nu prezinta alergii sau intolerante la ingredientele folosite.
Sper ca v-ati facut o idee despre cat de simplu este sa aveti propriul pate delicios, fara niciun aditiv in plus. Va incurajez sa incercati reteta prezentata si sa descoperiti beneficiile unei variante de casa.