Ultima actualizare: 2 august 2024
O reteta populara de carne la cuptor care, alaturi de heringul sub blana si salata de masline, aparea cu regularitate in meniurile de sarbatori in anii ’70 si ’80. Carnea in stil francez nu are probabil nicio legatura cu Franta. Reteta nu a fost cu siguranta inventata de francezi, dar numele a prins si multor oameni le-a placut reteta: cotlete, ceapa, branza si condimente, maioneza deasupra, totul la cuptor.
Carnea traditionala in stil frantuzesc era coapta la cuptor cu maioneza. Daca exista o dorinta de a reduce caloriile, incercati cu smantana si branza, de asemenea foarte gustoase. In aceasta reteta folosim pulpa de porc slaba si branza „Maasdam”. Fileul a iesit fraged, deloc uscat, iar ierburile provensale au dat mancarii o nota frantuzeasca.
Timp de gatit: 1 ora
Numar de portii: 4
Ingrediente reteta carne in stil frantuzesc cu smantana si branza
- 600 g de pulpa de porc slaba;
- 100 g de ceapa;
- 50 g branza Masdam;
- 50 g smantana;
- cate 1 lingurita de paprika dulce macinata si un amestec de ierburi provensale;
- 2 catei de usturoi;
- 12 ardei iute (optional);
- ulei de masline;
- vin alb sec;
- sare si piper negru macinat.
Mod de preparare a carnii in stil frantuzesc cu smantana si branza
Indepartati peliculele si excesul de grasime de pe pulpa de porc, apoi taiati carnea in felii de aproximativ un centimetru si jumatate grosime. Asezati feliile pe o planseta si bateti-le usor cu un ciocan de bucatarie; nu este necesar sa le subtiati prea mult, ci doar sa le frageziti usor.
Aranjati feliile de porc intr-un vas de copt. Zdrobiti doi catei de usturoi folosind o presa si presarati-i peste carne. Adaugati apoi o lingurita de paprika dulce si un amestec de ierburi provensale uscate. Condimentati cu sare dupa gust si turnati 2-3 linguri de ulei de masline peste carne. Amestecati bine carnea cu condimentele direct in vas, asigurandu-va ca feliile sunt aranjate intr-un singur strat, cu un spatiu mic intre ele.
Taiati ceapa in felii mari sau inele groase. Curatati semintele din jumatatea de ardei iute si tocati-l marunt. Asezati ceapa si ardeiul iute peste carne. Daca preferati mancarurile mai putin picante sau preparati acest fel de mancare pentru o familie cu copii, puteti omite ardeiul iute.

Intindeti smantana groasa peste ceapa, intinzand un strat subtire.

Radeti branza Maasdam pe o razatoare fina, puteti adauga, de asemenea, putin parmezan ras pentru a spori aroma savuroasa.

Adaugati o jumatate de cana de vin alb sec in tava pentru coacere. Acoperiti tava cu hartie de copt, asigurandu-va ca lasati un spatiu pentru evacuarea aburului. Preincalziti cuptorul la 165 de grade Celsius. Plasati tava in cuptorul deja preincalzit. Lasati sa se coaca pentru 50 de minute, dupa care inlaturati hartia de copt.
Cresteti temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius si continuati coacerea pentru aproximativ 10 minute. Pentru a obtine o crusta aurie a branzei, activati functia de grill a cuptorului pentru cateva minute la finalul procesului de gatit. Durata exacta de gatire poate varia in functie de tipul carnii, fiind posibil sa necesite un timp suplimentar.
Servirea acestui preparat in stil frantuzesc, alaturi de cartofi fierti sau piure, va incanta simturile. Nu uitati de salata de legume proaspete, paine aburinda si ierburi aromatice pentru a completa experienta culinara. Aceasta reteta este ideala atat pentru un pranz de duminica relaxant, cat si pentru ocazii festive. Pofta buna!