Ultima actualizare: 2 august 2024
Draga cititorule, ai incercat vreodata chiftelute din peste in sos de ghimbir? Ei bine, astazi iti voi impartasi reteta mea secreta pentru aceasta delicatesa gustoasa si aromata.
Ingrediente si cantitati
- 1 kg file de cod
- 2 cepe
- 8 catei de usturoi
- 4 rosii
- 1 chifla uscata sau 2 felii de paine alba
- 1 lamaie
- 1 cm ghimbir proaspat, tocat marunt
- 1 ou
- 50 ml ulei vegetal
- 5 g boia dulce
- 2 g turmeric
- jumatate de legatura mica de coriandru proaspat
- sare, piper negru macinat
Cum se prepara reteta pentru chiftelute din peste in sos de ghimbir
Chiftelutele din peste in sos de ghimbir sunt usor de preparat, cu putina rabdare si atentie. Iata pasii de urmat:
- Indeparteaza coaja de pe paine, pune miezul intr-un castron si acopera cu apa rece. Lasa 10 minute, apoi storci bine painea.
- Curata ceapa si usturoiul de coaja, taie marunt. Curata si toaca ghimbirul. Taie fileul de peste in bucati si toca fin in blender. Intr-un castron, amesteca pestele tocat, oul, jumatate din ceapa si usturoiul tocat, ghimbirul, coriandru si turmeric. Adauga sare si piper dupa gust, amesteca bine si lasa la frigider 1 ora.
- Pregateste sosul. Spala rosiile. Curata lamaia de coaja. Taie rosiile si lamaia cubulete mici. Incalzeste 1 lingura de ulei intr-o tigaie, caleste restul de ceapa si usturoi cca 5 minute. Presara restul de turmeric si caleste cateva secunde. Adauga rosiile si lamaia cubulete. Completeaza cu boia, restul de ghimbir si coriandru, fierbe la foc mediu 7-8 minute pana se ingroasa sosul. Condimenteaza cu sare si piper, opreste focul.
- Cu mainile umede, formeaza din carnea de peste bile de marimea unei nuci.
- Pune chiftelutele in sos si fierbe 15-20 minute, intorcandu-le o data. La servire, poti orna cu coriandru proaspat si felii de lamaie.
Sfaturi si trucuri pentru chiftelute delicioase din peste
Pentru a obtine chiftelute gustoase si aromate, iata cateva sfaturi:
- Asigura-te ca pestele e proaspat si de calitate pentru un gust delicios. Foloseste cod, cambula sau biban.
- Pentru textura fina, toaca pestele de 2-3 ori la blender, nu exagera insa sa nu-si piarda suculenta.
- Nu lucra compozitia prea mult ca sa nu se intareasca chiftelutele. Procesul de modelare trebuie facut rapid.
- Foloseste un amestec de condimente, vei obtine astfel o aroma completa. Turmericul, ghimbirul si usturoiul functioneaza excelent.
- Prajeste usor ceapa pentru sos inainte sa pui rosiile. Astfel aroma de ceapa va fi mai dulceaga.
Odata formate si puse in sos, fierbe chiftelele pana sunt bine facute dar inca suculente in interior. Și acum, asteapta laudele invitatilor!
Beneficii si avertismente pentru chiftelute din peste
Aceasta reteta este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3. Pestele contine vitaminele A, D si B12, fier, calciu, zinc si magneziu.
Printre beneficiile consumului de peste se numara mentinerea sanatatii creierului si a ochilor, imunitate fortificata, inima sanatoasa, reglare a tensiunii arteriale. Previn de asemenea depresia si anxietatea.
Fiind gatite, chiftelele din peste raman o optiune dietetica sanatoasa, desi prepararea indeparteaza o parte din substantele hranitoare. Limitati asadar preparare la cuptor sau gratar, nu prajiti chiftelutele in exces.
Desi delicios, consumul de peste in cantitati mari poate duce la niveluri crescute de mercur, plumb sau pesticide absorbite din apa. Pentru a preveni riscurile, alternati speciile de peste saptamanal. Nu mancati zilnic aceeasi reteta de chiftelute din peste!
Nu uitati sa consumati cu o salata proaspata de legume pentru o masa echilibrata. Sanatatea e mai importanta decat orice!
Intrebari frecvente despre chiftelute din peste
- Din ce fel de peste e indicat sa faci chiftelute? Recomand codul, cambula sau bibanul. Evita pestele cu carne moale ca salaul sau crapul, nu se pot modela bine.
- Pot inlocui painea din compozitie cu pesmet sau faina? Da, se poate inlocui cu 50-70 g pesmet sau faina. Scopul este de a lega mai bine carnea de peste.
- Pot face chiftelute si pentru copii? Da, sunt potrivite si gustoase si pentru cei mici. Reduce insa cantitatea de condimente iuti precum boiaua si ghimbirul.
- Pot congela chiftelutele? Dupa ce le-ai format, se pot pastra la congelator 2-3 luni. Ideal e sa le pui in sos imediat dupa decongelare.
Iata deci ca ai acum toate secretele pentru a prepara delicioase chiftelute aromate din peste in sos apetisant de rosii si ghimbir! Nu uita sa impartasesti reteta cu prietenii tai. Spor la gatit si pofta buna!