Ultima actualizare: 2 august 2024
Care bucatarie este cea mai sanatoasa? Este greu de raspuns fara echivoc, dar multi experti in nutritie recomanda din ce in ce mai mult bucataria orientala. La ce este utila? Ce efect are asupra organismului? Din ce ingrediente se prepara si ce produse se pot folosi? Citeste in acest articol.
Beneficiile bucatariei orientale
1. Beneficii si simplitate
Bucataria asiatica este una dintre cele mai populare bucatarii din lume. Potrivit rapoartelor gastronomice, felurile sale de mancare ocupa locul patru in topul bucatariilor preferate de gurmanzi. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca mancarurile orientale sunt foarte gustoase si extrem de usor de preparat. Avantajul lor este, de asemenea, o cantitate relativ mica de timp petrecut la gatit.
Bucataria orientala este una dintre cele mai sanatoase bucatarii din lume. Și toate acestea se datoreaza procesului scurt de tratare termica si condimentelor aromatice care au un efect pozitiv asupra metabolismului uman. Bucatarii asiatici gatesc legumele in wok sau la aburi. Datorita acestui fapt, toate substantele utile sunt pastrate in mancaruri, iar alimentele sunt usor de digerat.
Frumusetea bucatariei orientale consta in posibilitatea de a inlocui un ingredient cu altul. Taietei de orez, soia, orez sau lapte de cocos pot fi folositi in multe feluri de mancare. Datorita acestui fapt, fiecare isi poate da frau liber creativitatii culinare si poate adauga o noua aroma unui fel de mancare.
2. Sanatate si frumusete
Numeroase studii au aratat ca dieta asiatica este buna pentru sanatate si frumusete. Statisticile din China, Thailanda, Coreea, Japonia arata ca supraponderabilitatea in aceste tari este practic inexistenta.
Masa orientala se bazeaza in principal pe mancaruri traditionale pe baza de legume proaspete, soia, ierburi si condimente originale. Mancarurile sunt cel mai adesea dulci si acrisoare. Orientalii cred ca mancarea acra face o persoana fericita, iar mancarea dulce reface energia vitala pierduta.
Soia si produsele sale, cum ar fi tofu, tempeh si pasta miso, sunt ingrediente importante in bucataria orientala. Acestea sunt folosite ca inlocuitori de carne in supe, salate si chiar deserturi, datorita continutului ridicat de proteine vegetale. Boabele de soia sunt o sursa buna de vitamine B, calciu, magneziu si fibre, ceea ce faciliteaza mentinerea sanatatii si a unei siluete subtiri.
Oamenii din multe tari asiatice evita carnea rosie in favoarea fructelor de mare, a pestelui prajit sau a carnii de pasare, folosesc putine sau deloc produse lactate si aleg cel mai adesea fructe proaspete pentru desert. Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiurile de soia, de nuca de cocos si de susan, fac parte din dieta lor zilnica.
Un sprijin puternic pentru sanatate vine din utilizarea bogata a orezului in bucataria orientala – nu doar in cazul sushi. Orezul este bogat in amidon, care este o sursa de energie, si contine multi micronutrienti, precum calciu si fier. Acest produs este sarac in calorii, regleaza echilibrul hidric al organismului si este un aliat excelent pentru persoanele hipertensive.
3. Disponibilitatea ingredientelor
Una dintre primele asocieri cu bucataria orientala sunt tot felul de sosuri de soia. Acum, acestea sunt destul de larg reprezentate in magazinele noastre. Taieteii de orez, de asemenea, nu mai sunt apanajul restaurantelor asiatice. Poate fi cumparat in majoritatea magazinelor alimentare, iar popularitatea sa nu face decat sa creasca.
Asiaticii iubesc legumele de sezon. Ei mananca mazare verde si ridichi albe primavara si vara, in timp ce iarna si in sezonul rece prefera varza, morcovii si prazul. Aceste legume nu sunt doar accesibile, ci si foarte bogate in vitamine si micronutrienti.
Curcuma, coriandrul si ardeii iuti sunt condimente clar asociate cu bucataria orientala. De asemenea, susanul este considerat unul dintre principalele condimente din bucataria asiatica. Se adauga in supe, salate, produse de patiserie si din el se preseaza ulei. Condimentele orientale pot fi gasite in aproape orice magazin. In ciuda radacinilor lor exotice, pretul lor nu este prohibitiv, iar toata lumea si le poate permite.
Bucataria orientala merita cu siguranta sa fie incercata si apreciata! Ati incercat-o?