Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, bine v-am regasit la o noua reteta delicioasa pe care am pregatit-o special pentru voi. Astazi va voi impartasi reteta mea preferata de pateu cremos din ficat de curcan, o reteta savuroasa, aromata si usor de preparat chiar si pentru incepatori.
Acest pateu este desavarsit pentru gustari rapide sau pentru servit la o cina in familie sau cu prietenii. Are un gust excelent si o textura cremoasa care se topeste in gura. In plus, prepararea lui este extrem de simpla, nu necesita ingrediente complicate sau scumpe.
Deci daca vreti sa incercati ceva nou si delicios, va recomand cu caldura reteta mea de pateu cremos din ficat de curcan. Va asigur ca nu veti fi dezamagiti! Hai sa incepem.
Ingrediente pentru pateul cremos de ficat de curcan
- 1 kg ficat de curcan
- 500 g ceapa
- 80 g unt
- 30 ml coniac
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita boia dulce
- 1⁄4 lingurita nucsoara macinata
- 1⁄4 lingurita sare
- 1⁄4 lingurita piper proaspat macinat
Pentru glazura:
- 250 g unt
- 50 ml coniac
- 1 ramura de rozmarin
Cum se prepara reteta de pateu cremos din ficat de curcan
- Curatati bine ficatul de pielite si vene. Puneti-l intr-o sita si spalati-l cu apa rece. Lasati sa se scurga bine.
- Tocati marunt ceapa. Intr-o tigaie incalziti untul si caliti ceapa timp de 5 minute. Adaugati boiaua si gatiti inca 10 minute amestecand des.
- Ceapa trebuie sa capete o culoare aurie frumoasa. Puneti ceapa intr-un bol adanc.
- In aceeasi tigaie, incalziti uleiul si prajiti ficatul in portii mici cate 5-7 minute pe toate partile pana devine rumenit.
- Verificati daca ficatul este gata – in interior trebuie sa ramana putin roz. La atingere, suprafata nu trebuie sa fie tare.
- Adaugati ficatul peste ceapa calita si stropiti cu coniac. Completati cu ulei daca mai aveti ficat de prajit.
- Puneti sare, piper si nucsoara peste ficat si ceapa. Turnati si restul de coniac. Amestecati usor.
- Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati la racit 30 minute. Apoi mixati totul intr-un blender pana obtineti o pasta fina.
- Turnati compozitia in borcane cu capac si depozitati la frigider.
- Pentru glazura: incalziti intr-o cratita coniacul cu untul si cu rozmarinul. Lasati la infuzat 15 minute. Strecurati untul, aruncati rozmarinul. Sarati glazura dupa gust.
- Turnati glazura peste pateu, impodobiti cu cateva crengute de rozmarin.
Acum puteti servi imediat acest delicios pateu cremos sau il puteti pastra la frigider 2-3 zile.
Sfaturi si trucuri pentru cel mai bun pateu din ficat de curcan
Pentru un plus de savoare, incercati sa adaugati in amestec si alte condimente cum ar fi:
- thym proaspat sau uscat
- oregano
- chimen
- frunze de dafin
De asemenea, puteti inlocui coniacul din reteta cu un pahar de vin alb sec sau chiar cu zeama de lamaie pentru un gust racoritor.
Pentru textura, incercati sa adaugati si 100 g unt la pasul 6 cand amestecati ingredientele. Acest lucru va face pateul si mai cremos.
Daca ficatul este prea aspru, il puteti inmuia in lapte sau zeama de lamaie inainte de pregatire. Astfel, se va inmuia si va capata o textura mai fina.
Pentru glazura in loc de unt, puteti folosi ulei de masline sau chiar smantana pentru un gust mai fresh si o textura putin diferita.
Beneficii pentru sanatate ale pateului cremos de curcan
Ficatul de pasare, cum ar fi cel de curcan sau pui, reprezinta o importanta sursa de:
- Proteine de calitate superioara necesare pentru dezvoltarea musculara si mentinerea sanatatii osoase
- Fier, esential pentru oxigenarea intregului organism
- Vitamine din complexul B (B12, B6, riboflavina) ce contribuie la metabolism si functia creierului.
In plus, ficatul contine vitamina A, zinc, seleniu, magneziu si potasiu.
Deci consumat cu moderatie, acest pateu va poate aduce multe beneficii nutritionale si poate reprezenta o gustare nutritiva.
Insa trebuie sa tinem cont ca el contine si mult colesterol, grasimi saturate si sodiu din cauza ingredientelor precum untul sau coniacul.
De aceea, este recomandat in special pentru persoanele sanatoase, fara afectiuni cardiace sau renale care necesita un regim alimentar strict. Copiii, batranii si femeile gravide trebuie sa consume acest preparat in portii mici si ocazional.
Intrebari frecvente despre pateul cremos de ficat
Cum se pastreaza cel mai bine pateul de ficat de pasare?
Pastrati pateul intr-un recipient inchis ermetic, la frigider, maxim 2-3 zile. Daca il congelati in portii mici, poate rezista pana la 3 luni fara sa isi piarda proprietatile.
Pot servi pateul simplu, pe paine?
Da, pateul poate constitui o gustare delicioasa servit pe felii subtiri de paine prajita, eventual cu rosii sau castraveti murati alaturi. Insa poate fi folosit si ca umplutura pentru clatite, sandvisuri sau chiar ca topping pentru pizza.
Se poate face pateu si din alte tipuri de carne?
Da, reteta este valabila si pentru ficat de pui, vita sau porc, variind doar consistenta. De asemenea il puteti face si din organe precum inima sau rinichii care sunt mai putin consumate.
Sper ca v-ati facut deja pofta de acest delicios pateu cremos si ca veti incerca curand reteta!
Astept parerile voastre dupa ce il preparati. Poate aveti si voi mici secrete care sa imbogateasca gustul. La comentarii cu ele!
Cu drag, Irina