Ultima actualizare: 2 august 2024
Mercur si Jupiter intr-o configurare favorabila pentru pesti inseamna ca Anul Nou sub semnul Dragonului va aduce noroc celor care servesc preparate din peste. Am adunat o multime de retete delicioase, usor de preparat, care vor face masa festiva de neuitat.
Fie ca alegeti somon la cuptor, pastrav la gratar sau chiftelute din peste, veti impresiona musafirii cu arome apetisante si texturi delicioase. Pestele proaspat este o alegere sanatoasa, gustoasa si norocoasa pentru Revelionul din 2024. Urmati sfaturile noastre de gatire si veti avea parte de o masa de sarbatoare de neuitat!
1. Somon suculent cu miere la cuptor
Sa incepem cu un clasic al pestelui rosu – un fel de mancare foarte spectaculos de Revelion.
Veti avea nevoie de: 900 g file de somon, 80 g de miere, 80 g de mustar Dijon, 15 g de usturoi, 60 ml de ulei de masline, 20 ml de suc de lamaie, 10 g de marar, condimente.
Preparare : Se amesteca o treime din ulei, mararul tocat, usturoiul tocat, mustarul, mierea, mirodeniile si sucul de lamaie. Se taie somonul in bucati portionate, se unge cu restul de ulei de masline, se asaza pe pergament si se unge cu marinada. Coaceti pestele timp de 10 minute in cuptor la 200 de grade.
2. Cod cu rosii si branza pentru Revelion 2024
Iese ceva asemanator cu cotletele tale preferate de casa, dar numai cu peste.
Veti avea nevoie de: – O portie de peste cu sos: 500 g file de cod, 1 lingurita de mustar, 2 rosii, 3 linguri de smantana, 70 g de branza tare, condimente.
Preparare : Se freaca fileul de cod cu condimente si se pune intr-o forma. Asezati cercuri de rosii si ungeti-le cu smantana si mustar. Se presara toata branza rasa si se trimite pentru 25-30 de minute la cuptor la 180 de grade.
3. Pastrav cu portocale la cuptor
Un fel de mancare foarte picanta, savuroasa si aromata, exact la timp pentru Anul Nou.
Veti avea nevoie de: 1 kg de file de pastrav, 1 portocala, 1-2 cm de ghimbir, 4 catei de usturoi, 3 linguri de ulei vegetal, 2 linguri de suc de lamaie sau de lime, 2-3 crengute de rozmarin, condimente.
Preparare : Se curata portocala de coaja, se taie cateva felii subtiri si se stoarce restul sucului. Se toaca usturoiul, ghimbirul si rozmarinul. Amestecati-le cu uleiul, coaja, sucul de lamaie si de portocala si condimentati. Marinati bucatile de pastrav in acest sos timp de cateva ore. Dupa aceea, intindeti totul pe hartie pergament, adaugati deasupra feliile de portocala si coaceti pestele timp de 15 minute in cuptor la 200 de grade.
4. Somon cu smantana la cuptor
Este foarte important sa nu coaceti prea mult pestele, deoarece se usuca destul de repede.
Veti avea nevoie de: 2 bucati de peste rosu, 4 linguri de smantana, 5 crengute de ierburi, condimente.
Preparare : Asezati somonul pe o folie de aluminiu. Amestecati smantana, ierburile si condimentele si ungeti fripturile cu acest sos. Coaceti vasul in cuptor timp de 13-15 minute la 180 de grade.
5. Știuca in folie de aluminiu la cuptor
Un mod simplu si dovedit de a gati o stiuca intreaga, astfel incat oaspetii sa fie incantati.
Aveti nevoie de: 500 g de stiuca, 100 g de smantana 15%, 100 ml de ulei vegetal, 20 ml de suc de lamaie, condimente.
Preparare : Se eviscereaza stiuca, se freaca cu condimente si suc de lamaie si se lasa 20 de minute. Se unge pestele cu smantana si se infasoara in folie de aluminiu unsa cu ulei. Se da la cuptor timp de 35-40 de minute la 180 de grade, dar ultimele 5-10 minute fara folie de aluminiu.
6. Merluciu in rosii pentru Anul Nou 2024
In conformitate cu aceasta reteta, puteti gati si orice alt peste alb la discretia dvs.
Veti avea nevoie de: 500 g file de merluciu, 1 morcov, 1 ceapa, 2 linguri de pasta de rosii, condimente.
Mod de preparare : Tocati ceapa, dati morcovii pe razatoare si prajiti-i impreuna pana se inmoaie. Adaugati bucatile de peste si gatiti inca 10-15 minute, amestecand. Se condimenteaza, se adauga pasta de tomate si se mai fierbe inca 5-7 minute la foc mic.
7. Cotlete de peste
Cotletele se dovedesc atat de fragede si gustoase incat vor decora cu usurinta chiar si masa de Anul Nou.
Veti avea nevoie de: 700 g file de orice peste dupa gust, 100 g unt, 1 ou, 50-100 ml lapte, 1 ceapa, 1 morcov, 2 felii de paine, 1/2 legatura de verdeata, condimente, 200 g pesmet.
Preparare : Se inmoaie painea in lapte si se strecoara. Se taie ceapa si morcovii si se prajesc pana se inmoaie. Treceti batonul, fileul de peste, frigaruile, untul si ierburile aromatice prin masina de tocat carne. Adaugati oul si condimentele, amestecati carnea tocata, formati si tavaliti cotletele in pesmet. Prajiti-le pana se rumenesc la foc mediu – aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.
8. Somon la cuptor cu lamaie si rozmarin
O reteta foarte gustoasa si in acelasi timp simpla pentru a gati un file intreg.
Veti avea nevoie de: 900 g de file de somon, 3 linguri de ulei de masline, 2 lamai, 4 catei de usturoi, 5 crengute de rozmarin, condimente.
Preparare : Taiati o lamaie in cercuri si stoarceti sucul de la a doua lamaie. Ungeti folia cu ulei de masline, puneti 2 crengute de rozmarin si jumatate din cercurile de lamaie. Se freaca fileurile de somon cu condimentele si se asaza deasupra.
Se stropeste cu ulei, se presara usturoiul tocat si se adauga restul de lamaie si rozmarin. Turnati sucul de lamaie peste tot si infasurati pestele in folie de aluminiu, dar nu strans. Se coace timp de 15-20 de minute la 200 de grade in cuptor, iar pentru ultimele 3-4 minute se desface folia.
9. Somon roz cu cartofi la cuptor pentru Anul Nou 2024
Somonul roz este intotdeauna foarte bun cu o garnitura consistenta de cartofi.
Veti avea nevoie de: 600 g bucati de somon roz, 800 g cartofi, 1-2 cepe, 100 g smantana, 100 g unt, 2 linguri de suc de lamaie, condimente.
Preparare: Taiati cartofii in felii, ceapa in pene, iar bucatile de somon roz – asezonati-le si turnati zeama de lamaie peste ele. Se unge pestele cu smantana si unt topit si se asaza totul impreuna intr-o forma de copt. Se acopera cu folie de aluminiu si se gateste timp de o jumatate de ora la 200 de grade, dar ultimele 10 minute fara folie.
Aceste 9 retete de peste pentru Anul Nou 2024 reprezinta alegerea perfecta pentru a va impresiona invitatii si a aduce un strop de magie culinara la masa de sarbatoare. Fiecare reteta a fost atent selectata pentru a oferi o combinatie echilibrata de arome si texturi, garantand ca fiecare muscatura va fi o experienta memorabila.
Nu uitati, impartasirea retetelor si a momentelor petrecute in jurul mesei aduce mai multa bucurie. Asadar, va incurajam sa distribuiti acest articol prietenilor si familiei dvs. si sa ne lasati un comentariu cu impresiile voastre despre aceste delicii culinare. Suntem curiosi sa aflam care reteta a fost favorita dvs. si cum a contribuit la crearea unei atmosfere festive de neuitat in noaptea de Revelion. Partajarea experientelor voastre ne ajuta sa cream o comunitate mai stransa si sa gasim inspiratie unii de la altii. Asteptam cu nerabdare sa citim povestile si sugestiile dvs.!