Ultima actualizare: 2 august 2024
Ca intotdeauna, puiul va fi unul dintre principalele feluri de mancare din meniul pentru Anul Nou 2024. Mai mult, poate fi preparat intr-o varietate de moduri. Singurul lucru principal este sa-l faci imediat inainte de servire, deoarece Dragonul prefera mancarea proaspata si fierbinte. Va spunem cele mai bune 20 de retete!
1. Pui cu portocale si mere
Luminos, aromat si foarte gustos – este dificil sa gasesti ceva mai potrivit pentru masa de Anul Nou.
Ingrediente:
- 1 pui intreg
- 1 portocala
- 1 mar
- 1 lingurita de turmeric
- 3 linguri de ulei vegetal
- condimente dupa gust (sare, piper etc.)
- 2 catei de usturoi
Pregatire:
- Taiati marul, portocala si usturoiul in bucati mari.
- Umpleti cavitatea puiului cu fructe si usturoi. Introduceti si cateva felii sub pielea puiului.
- Amestecati uleiul cu condimentele preferate si ungeti bine puiul cu acest amestec.
- Legati picioarele puiului cu ata de bucatarie.
- Puneti puiul intr-o tava termorezistenta si coaceti la 200°C timp de 1 ora.
- In ultimele 10 minute, scoateti folia pentru rumenire uniforma.
Puiul aromat cu portocale, mere si usturoi este o reteta gustoasa si aromata, perfecta pentru masa festiva de Anul Nou. Carnea de pui devine suculenta si moale, iar fructele si condimentele ii confera un gust proaspat si apetisant.
2. Șnitele cu ananas la cuptor pentru Anul Nou 2024
Ei bine, ce An Nou ar fi complet fara acest clasic dovedit?
Ingrediente:
- 4 fileuri de pui
- 80 g smantana
- 100 g branza rasa
- 50 g maioneza
- 1 conserva ananas felii
- condimente dupa gust (sare, piper)
Mod de preparare:
- Taie fileurile de pui in snitele şi asezoneaza cu sare, piper şi alte condimente preferate.
- Asaza intr-un vas termorezistent felii de ananas. Pune deasupra snitelele de pui.
- Intr-un bol, amesteca branza rasa cu smantana si maioneza pana obtii un amestec cremos. Intinde compozitia peste snitele.
- Coace la 180°C pentru 40-50 de minute.
Șnitelele cu ananas la cuptor este un preparat clasic si delicios, perfect pentru o masa festiva. Carnea de pui se rumeneste frumos, iar ananasul ii ofera un gust dulce-acrisor. Combinatia cu branza cremoasa face aceasta reteta ideala pentru o masa copioasa de Anul Nou. Serveste garnisit cu ananas proaspat si frunze de patrunjel. Pofta buna si un An Nou fericit!
3. Pui cu maioneza in punga
Avantajul incontestabil al pungi de gatit este ca puiul din el ramane mereu suculent.
Ingrediente:
- 1 pui intreg
- 100 g maioneza
- 3 lingurite mustar
- 4 catei de usturoi tocati
- 50 ml ulei vegetal
- condimente dupa gust (sare, piper)
Mod de preparare:
- Intr-un bol, amesteca maioneza cu mustar, usturoi si condimentele preferate.
- Ungi puiul uniform cu acest amestec si lasa la marinat in frigider cateva ore.
- Pune puiul intr-o punga rezistenta la caldura si toarna peste el uleiul vegetal. Inchide ermetic punga.
- Coace la 180°C pentru 70-80 minute.
Puiul copt in punga de gatit ramane incredibil de suculent si se desface cu usurinta de pe oase. Marinada cu arome ii ofera un gust delicios. Este o reteta simpla dar gustoasa, perfecta pentru o masa copioasa in familie.
4. Pui la cuptor cu unt si lamaie
Secretul tandretei puiului din aceasta reteta este folosirea untului.
Ingrediente:
- 1 pui intreg
- 3 catei de usturoi tocati
- 80 g unt moale
- 1 ceapa
- 2 lamai
- 10 g marar proaspat tocat
- condimente dupa gust (sare, piper)
Mod de preparare:
- Taie ceapa si o lamaie in bucati mari. Umple cavitatea puiului cu ele si leaga pulpele cu ata de bucatarie.
- Stoarce sucul celei de-a doua lamai si rade coaja.
- Intr-un bol, amesteca coaja si sucul de lamaie cu untul moale, usturoiul, mararul si condimentele.
- Ungi puiul uniform cu acest amestec aromat.
- Coace la 180°C timp de 1 ora.
Datorita untului, pielea puiului devine crocanta si aromata, iar carnea ramane frageda si suculenta. Lamaia si ierburile proaspete ii ofera un gust proaspat si apetisant. O reteta delicioasa pentru masa festiva de Anul Nou!
5. Piept de pui cu rosii si branza
Snitele de pui de pe masa de Anul Nou nu sunt mai rele decat un pui intreg.
Ingrediente:
- 600 g fileuri de pui
- 100 g branza rasa
- 2 rosii
- 200 g iaurt natural
- 25 g marar proaspat tocat
- condimente dupa gust (sare, piper)
Mod de preparare:
- Taie fileurile de pui in snitele subtiri.
- Intr-un vas termorezistent, asaza felii de rosii. Deasupra, asaza snitelele de pui.
- Intr-un bol, amesteca iaurtul cu mararul tocat si condimentele preferate. Toarna compozitia peste snitele.
- Presara uniform branza rasa deasupra.
- Coace la 180°C pentru aproximativ 20 minute.
Șnitelele de pui cu branza si rosii la cuptor este o reteta delicioasa si usor de preparat. Rosiile aduc un plus de prospetime si savoare, in timp ce branza adauga cremozitate.
6. Pui cu cartofi la cuptor pentru Anul Nou 2024
Pentru un plus de aroma, puneti cateva crengute de rozmarin in tigaie.
Ingrediente:
- 1 pui intreg
- 6 cartofi
- 1 lamaie (zeama)
- 2-3 catei de usturoi tocati
- Condimente dupa gust (sare, piper)
- 4 linguri ulei de masline
- 1/2 cana supa sau vin alb
- Crengute de rozmarin (optional)
Mod de preparare:
- Taie cartofii in cubulete si fierbe-i in apa clocotita pana se inmoaie usor. Strecoara-i.
- Intr-o tigaie incapatoare, unge fundul cu 2 linguri de ulei si asaza cartofii. Sfredelireste-i cu o furculita.
- Freca puiul cu zeama de lamaie, usturoi si condimente. Asaza puiul peste cartofi in tigaie.
- Adauga supa sau vinul si restul de ulei. Poti pune crengute de rozmarin pentru aroma.
- Acopera si coace la 200°C pentru aprox. 40 minute, pana se rumeneste frumos.
Puiul cu cartofi la cuptor in tigaie este o mancare gustoasa, cu arome apetisante de lamaie si ierburi. Cartofii prind o crusta crocanta, iar sucul din tigaie da o savoare deosebita
7. Pui in marinat cu kiwi
Aceasta reteta poate fi folosita pentru a coace orice parte a puiului, de la piept pana la pulpe.
Ingrediente:
- 1,5 kg bucati de pui (piept, pulpe, etc.)
- 7-9 kiwi
- 1 capat de usturoi
- 80 ml ulei de masline
- 2,5 linguri boia de ardei dulce
- Condimente dupa gust (sare, piper)
Mod de preparare:
- Curata kiwi de coaja si taie-l in bucati. Adauga intr-un blender alaturi de usturoiul tocat, uleiul si condimentele. Mixeaza pana obtii o pasta omogena.
- Taie bucatile de pui si pune-le intr-un castron. Acopera cu marinata de kiwi si lasa la marinat 1 ora.
- Asaza bucatile de pui marinate intr-o tava cu hartie de copt. Acopera cu folie de aluminiu.
- Coace la 190°C timp de 45 minute. Scoate folia in ultimele 10 minute pentru rumenire.
Marinata acrisoara de kiwi confera puiului un gust exotic si o textura frageda. Poti servi fiecare parte a puiului astfel pregatita, de la piept la pulpe. Pofta buna!
8. Pui cu orez si legume la cuptor
O varianta interesanta de pui umplut cu o crusta crocanta si aurie.
Veti avea nevoie de: 1 pui, 1 pahar de orez, 1 morcov, 1 ceapa, 60 g branza tare, condimente.
Mod de preparare: Se toaca ceapa si morcovii, se prajesc pana se inmoaie si se asezoneaza. Fierbeti orezul pana aproape gata, amestecati-l cu legumele si adaugati branza rasa. Frecati puiul cu condimente, umpleti-l cu umplutura rezultata si legati pulpele. Coaceti puiul pana cand este fiert – aproximativ 1 ora la 190 de grade.
9. Pui in miere si sos de soia pentru Anul Nou 2024
Datorita unui set de condimente, crusta devine atat de aurie incat vrei sa mananci totul deodata.
Veti avea nevoie de: 1 pui, 100 ml sos de soia, 2 linguri. miere, unt si ulei vegetal, 1 lingura. usturoi, 1 lingura. boia de ardei, curry si ghimbir.
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele pentru marinada pana se omogenizeaza si se freaca puiul in interior si in exterior cu el. Lasati-l sa actioneze 1-2 ore sau peste noapte. Se pune apoi intr-o forma, se toarna restul de marinata si se coace aproximativ 1,5 ore la cuptor la 180 de grade.
10. Pulpe de pui in ketchup si sos de soia
Reteta este special pentru cei care nu vor sa petreaca prea mult timp gatind in ajunul sarbatorii.
Veti avea nevoie de: 800 g pulpe de pui, 6 linguri. sos de soia, 5 linguri. ketchup, 3 catei de usturoi, 2 varfuri de fulgi de chili, 2 linguri. ulei vegetal, condimente.
Mod de preparare: Punem pulpele de pui pe pergament si dam la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade. Amestecati ingredientele ramase, aduceti-le la fiert intr-o tigaie si fierbeti timp de 3 minute. Puneti picioarele acolo si gatiti inca 5-7 minute, rasturnand.
11. Julienne cu pui si ciuperci
Branza Brie adauga o nota speciala acestei julienne originale si festive.
Veti avea nevoie de: 300 g file de pui, 400 g champignon, 1 ceapa, 20 g unt, 1 lingura. ulei de masline, 2 catei de usturoi, 100 g branza Brie, 100 g branza tare, 100 ml smantana 33%, condimente.
Mod de preparare: Se toaca ceapa, usturoiul si sampioanele si se prajesc pana aproape gata. Adaugati puiul taiat fasii si prajiti inca 4-5 minute. Adaugati branza Brie maruntita si condimentele, incalziti timp de 1 minut si turnati smantana. Se pune totul intr-o forma, se acopera cu branza tare rasa si se da la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.
12. Pui umplut cu pere
Cel mai adesea, puiul este umplut cu mere, dar va sugeram sa incercati o alternativa.
Veti avea nevoie de: 1 pui, 4-5 pere, 4 linguri. sos de soia, 2 linguri. ulei vegetal, 1 lingura. balsamic, 1 lingura. mustar, condimente.
Mod de preparare: Taiati perele in felii. Umpleti puiul cu ele si puneti feliile ramase in forma. Amestecati ingredientele ramase in sos, frecati puiul cu el si puneti-l in aceeasi forma. Coaceti puiul la cuptor pentru 20 de minute la 200 de grade si apoi inca 45-60 de minute la 150.