Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, astazi va voi impartasi o reteta delicioasa si usor de preparat, si anume varza inabusita intr-o tigaie. Este un preparat simplu dar foarte gustos, pe care cu siguranta il stiti din copilarie. Varza este un ingredient accesibil, ieftin si cu multe beneficii pentru sanatate. Iar combinata cu diferite condimente, devine o mancare savuroasa.
Haideti sa vedem care sunt ingredientele si cum se prepara aceasta reteta traditionala!
Ingrediente si cantitati pentru varza inabusita intr-o tigaie








- 500 g varza alba
- 1 morcov mediu
- 1 ceapa medie
- 2 linguri ulei vegetal
- sare, piper dupa gust
Cum se prepara delicioasa reteta de varza inabusita intr-o tigaie
Pasul 1: Pregatim ingredientele
Curatam ceapa si morcovii, indepartam frunzele de pe varza. Spalam bine legumele.
Pasul 2: Tocam ingredientele
Taiem ceapa cubulete si morcovii rondele. Varza o taiem fasii subtiri.
Pasul 3: Prajim ceapa si morcovii
Incalzim o lingura de ulei in tigaie si calim ceapa si morcovii aproximativ 5-7 minute, pana ce ceapa devine translucida, iar morcovii capata o nuanta aurie frumoasa. Amestecam din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul tigaii. Transferam legumele intr-un bol.
Pasul 4: Prajim varza
Adaugam restul de ulei in tigaie si prajim varza la foc mic, in jur de 12-15 minute, amestecand continuu. Varza si-a redus volumul si s-a inmuiat suficient, scazand sucul. Acoperim tigaia cu un capac pentru a permite varzei sa-si elibereze mai repede lichidul. Important este sa nu lasam varza nici prea moale, nici prea tare. De aceea trebuie sa fim atenti la etapa de prajire.
Pasul 5: Reunim legumele in tigaie
Punem din nou morcovii si ceapa in tigaie peste varza. Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam bine.
Pasul 6: Terminam de gatit varza
Acoperim din nou si lasam varza la foc mic, amestecand din cand in cand, aproximativ 20 de minute. Toate legumele trebuie sa devina moi si gustoase.
Pasul 7: Finalizam preparatul
Daca varza tot este cam tare, putem adauga 50 ml de apa si mai lasam la fiert 5-7 minute cu capacul pus pentru a inmuia legumele. Dar fara sa permitem varzei sa devina piure! Oprim focul, lasam capacul inca cateva minute pentru a continua gatirea in abur, apoi verificam consistenta. Putem adauga 1-2 lingurite de unt sau ulei la final pentru mai mult gust daca dorim.
Iata ca avem gata delicioasa varza inabusita in tigaie. O putem servi ca garnitura la fel principal sau ca preparat de sine statator, alaturi de paine, smantana sau branza. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru cea mai buna varza inabusita
Iata cateva sfaturi pentru cea mai reusita varza inabusita:
- Alegem varza proaspata, tanara, frunzele trebuie sa fie albe, tari si fara pete maronii. Verificam si codita – daca au fost taiate prea multe frunze inseamna ca varza e veche.
- Taiem varza fasii subtiri pentru ca legumele sa se inmoaie uniform in timpul gatirii.
- La prajirea initiala, lasam varza la foc mic si cu capac, caci isi elibereaza seva mult mai repede. Nu lasam insa sa capete consistenta de piure.
- Putem adauga carnati, slanina, sunca pentru un plus de gust si calorii. Sau chiar naut, fasole pentru o varianta vegetariana.
- La final, punem unt sau ulei pentru savoare, daca dorim.
Beneficii pentru sanatate ale varzei inabusite
Varza inabusita nu este doar o mancare traditionala, ci are si multe beneficii pentru organism:
- Bogata in vitamina C si fier. Continutul de vitamina C creste odata cu prepararea termica.
- Fortifica sistemul imunitar, ajutandu-ne sa ne protejam de raceli si infectii.
- Contine multi compusi anticancerigeni datorita sulforafanelor si indolilor.
- Are proprietati antiinflamatoare ce reduc durerile articulare in artrita reumatoida.
- Este saraca in calorii si grasimi, perfecta pentru o dieta echilibrata.
Insa atentie daca aveti probleme cu tiroida sau guta, deoarece varza contine mult iod si purine ce pot accentua aceste afectiuni. Consultati medicul inainte de a o introduce in alimentatie in astfel de cazuri.
Intrebari frecvente despre varza inabusita
Care este cea mai buna varza pentru inabusit?
Cea mai buna varza pentru inabusit este cea alba, proaspata, cu frunze tari si fara pete. Evitati varza patata, cu frunze galbene sau moi, ce indica un produs perimat.
Cat timp se inabusa varza?
Varza se inabusa in total aproximativ 40-50 minute la foc mic. Prajim ceapa si morcovii 5 minute, apoi varza singura cam 15 minute. Iar la final, reunim toate legumele si mai tinem la fiert inca 20 de minute cu amestec ocazional.
Cum stiu ca s-a gatit varza suficient?
Verificati cu o furculita. Varza trebuie sa fie moale, dar nu piure. Daca tot pare cam tare, puteti sa o tineti inca 5 minute cu putina apa si capacul pus sa se abureasca. Apoi gustati-o pentru a vedea daca are consistenta buna.
Cum ramane varza inabusita peste noapte?
Elibereaza si mai mult lichid si va fi si mai gustoasa. Reincalziti-o pe aragaz dimineata, cu grija sa nu se arda sau sa se evapore tot suc. Verificati si consstenta din nou.
Dragii mei, va recomand insistent sa incercati aceasta savuroasa reteta de varza inabusita intr-o tigaie. Este usor si rapid de facut, poate fi garnitura sau fel principal. Și cel mai important, are un gust minunat de copilarie ce ne aduce aminte de mancarurile bunicii.
Va invit sa impartasiti cu mine in comentarii cele mai reusite retete cu varza pe care le stiti. Ce adaugati in mod normal ca sa dea un plus de aroma? Astept parerile si sfaturile voastre!