Ultima actualizare: 2 august 2024
Carnea de porc este inmuiata intr-un amestec delicios de vin rosu, miere si condimente, care o face moale si parfumata. Apoi este rumenita la cuptor incet, fara graba, pentru a se coace uniform. Iar ingredientul secret care duce preparatul la un alt nivel este sosul rafinat de afine rosii.
Haideti sa vedem care sunt ingredientele necesare si cum se prepara pas cu pas.
Ingrediente si cantitati pentru reteta de carne de porc cu sos de afine rosii
Pentru 10 portii avem nevoie de:
- 250 ml vin rosu sec
- 2 linguri miere
- 30 g radacina de ghimbir proaspat
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingura amestec proaspat macinat de 4 ardei
- 2 kg pulpa de porc dintr-o bucata
- sare dupa gust
Pentru sos:
- 500 g afine rosii
- 100 ml vin rosu sec
- 100 g zahar
Cum se prepara reteta de carne de porc cu sos de afine rosii
- Pregatiti marinada pentru carnea de porc. Turnati intr-un castron vinul rosu uscat. Adaugati miere si amestecati bine pentru un amestec omogen.
- Curatati ghimbirul si radeti-l marunt. Adaugati in castron impreuna cu vinul si mierea. Presarati amestecul de scortisoara si ardei macinati. Puneti sare dupa gust. Amestecati din nou.
- Spalati pulpa de porc si uscati-o bine cu prosoape de hartie. Acoperiti carnea din toate partile cu marinada. Inveliti in folie de aluminiu si dati la rece minimum 2-4 ore.
- Incalziti cuptorul la 200°C. Asezati carnea de porc inmuiata intr-o tava si coaceti 10 minute. Reduceti temperatura la 160°C si mai gatiti 1,5 ore.
- Scoateti folia si mai rumeniti carnea 30 minute, pana se aureste. Sroate din cuptor, acoperiti cu folie si lasati 15 minute sa se odihneasca.
- In acest timp, preparati sosul de afine. Adaugati vinul in sucul scurs din carne. Fierbeti pana scade cantitatea la 2/3.
- Spalati afinele, uscati-le si pisati jumatate dintre ele cu zaharul intr-un piure. Amestecati cu continutul cratitei si mai adaugati afinele intregi. Amestecati si serviti cu carnea de porc.
Sfaturi si trucuri pentru reteta de carne de porc cu sos de afine
- Pentru aceasta reteta, cea mai buna bucata de carne de porc este una mai slaba, nu foarte grasa, pentru ca timpul de gatire va fi mai scurt. De exemplu, daca folositi muschiulet de porc, gatiti doar 1 ora la cuptor.
- Carnea se poate inmuiata si peste noapte, pentru un gust si mai intens.
- Sosul de afine se poate inlocui cu merisoare, care au un gust asemanator.
- Pentru siguranta, infasurati carnea in doua straturi de folie de aluminiu inainte de cuptor. Deschideti cu grija pentru a recupera sucul de coacere.
- Folositi o tava adanca pentru a prinde tot sucul eliberat in timpul coacerii carnii. Acesta va da savoare sosului.
- Daca doriti un sos mai gros, puteti adauga amidon de porumb dizolvat in apa rece.
Beneficii pentru sanatate ale retetei de carne de porc cu sos de afine
Carnea de porc gatita lent este usor de digerat pentru cele mai multe persoane. Sosul de fructe de padure aduce antioxidanti benefici si fibre.
Totusi, carnea de porc nu este recomandata persoanelor cu afectiuni hepatice sau biliare, din cauza continutului mai mare de grasimi saturate. De asemenea, afinele pot interactiona cu unele medicamente.
Sper ca v-ati facut pofta de bunatati!
Incercati neaparat aceasta reteta delicioasa de carne de porc cu sos de afine rosii de sarbatori. Preparati-o cu dragoste pentru cei dragi si bucurati-va impreuna de gustul ei minunat.
Astept parerile voastre in comentarii! Distractie placuta si pofta buna!