Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, stiu cat de mult va place carnea la gratar in aceasta perioada a verii, asa ca am decis sa impartasesc cu voi reteta mea preferata pentru piept de pui la gratar, care este atat de suculent si aromat. Cheia pentru a obtine o carne frageda si plina de savoare este marinarea prealabila.
Ingrediente pentru marinada si piept de pui pentru 4 persoane
- 500 g piept de pui dezosat si fara piele
- 125 ml ulei de masline
- 60 ml otet balsamic
- 15 ml reductie de otet balsamic (optional)
- 1 lingurita miere
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 1 lingura boia de ardei dulce
- Sare si piper dupa gust
Pregatirea marinadei si a carnii

- Intr-un bol adanc, amestecati toate ingredientele pentru marinada. Asigurati-va ca usturoiul este bine integrat.
- Taiati pieptul de pui in bucati egal de mari si introduceti-le in marinada.
- Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la frigider minimum 2 ore, ideal overnight.
- Scoateti carnea din frigider cu 30 minute inainte de gatire pentru a se dezgheta usor.
Pregatirea gratarului si gatirea carnii
- Incalziti gratarul la 200 °C. Cand este fierbinte, asezati pieptul de pui.
- Gatiti 4-5 minute pe o parte, pana se rumeneste frumos.
- Intoarceti si gatiti inca 4-5 minute pe cealalta parte. Verificati cu un termometru in centrul bucatii sa atinga 72 °C.
- Scoateti carnea pe un platou si lasati sa se odihneasca 5 minute inainte de a servi.
Puneti puiul intr-un castron sau direct pe farfurie, stropiti cu sosul ramas de la marinata si presarati usturoi tocat si patrunjel dupa gust. Serveste imediat alaturi de o salata verde sau legume la gratar. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru piept de pui la gratar perfect

Pentru un piept de pui suculent, aromat si plin de savoare, iata cateva sfaturi importante de urmat:
- Alegeti o carne de calitate, ideal din ferme ecologice sau free range. Este mai gustoasa si hranirea naturala va garanteaza ca nu contine hormoni sau antibiotice.
- Marinati intotdeauna minimum 2 ore, ideal overnight. Astfel, carnea se inmoaie frumos si absoarbe perfect aromele.
- Nu gatiti la foc prea puternic pentru a nu se arde la exterior inainte sa fie gata in interior. Mentineti temperatura constanta, mediu-mica.
- Folositi un termometru de carne pentru a va asigura ca s-a gatit perfect in interior fara a fi uscat.
- Lasati carnea sa se odihneasca 5 minute dupa ce a fost scoasa de pe gratar – astfel sucurile se redistribuie uniform.
Urmand acesti pasi veti savura cel mai fraged, suculent si gustos piept de pui la gratar!
Beneficii pentru sanatate si atentionari la consumul de pui la gratar

Pieptul de pui la gratar este o alegere foarte buna pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata, avand urmatoarele beneficii:
- Contine proteine de calitate, esentiale pentru dezvoltarea musculara si refacerea tesuturilor.
- Are un continut redus de grasimi raportat la caloriile furnizate. Grasimile sunt in principal nesaturate, benefice inimii.
- Furnizeaza cantitati generoase de minerale precum potasiu, fosfor, fier si zinc. Acestea intervin in mai toate functiile si procesele corporale.
- Este o sursa importanta de vitamine din complexul B, in special niacina sau vitamina B3. Acestea contribuie la functiile cerebrale si productia de energie.
Exista insa si cateva precautii de luat:
- Carnea trebuie bine gatita pentru a evita infectiile alimentare cu bacteria salmonella. Terciul roz nu este suficient, folositi termometrul!
- Evitati arsurile in exces si fumul de la gratar. Se pot forma unele substante nocive precum hidrocarburi aromatice sau amine heterociclice.
- Nu consumati in exces pentru a nu depasi aporturile recomandate de grasimi si calorii. 100-150 grame de carne pe zi este optim pentru o alimentatie sanatoasa.
Va invit sa incercati aceasta reteta minunata pentru piept de pui la gratar! Astept poze cu creatiile voastre si va urez pofta buna!