Ultima actualizare: 2 august 2024
Suculente, aromate si picante – salatele cu piept afumat pot cuceri inimile gurmanzilor cu jocul lor neobisnuit de arome. Combinatia dintre frunzele crocante de ierburi si legume proaspete, cu adaosul de piept afumat aromat si fraged inmuiat in fum, creeaza o multitudine de texturi gustative, facandu-va sa va bucurati de fiecare imbucatura. Pieptul afumat, fiind picant, confera salatelor o aroma caracteristica neobisnuita, care este deosebit de armonioasa cu diferite dressinguri.
Ce este important de retinut: acest fel de mancare este ideal pentru o gustare usoara, dar si ca parte a unui bufet festiv de mari dimensiuni. Iar salatele cu pui afumat sunt bune si pentru ca il puteti adauga a doua zi la paste sau la un sandvis.
Cum se prepara acasa pui afumat
Puteti cumpara pui afumat de la supermarketul local sau il puteti afuma singur. Nu este atat de dificil si veti avea nevoie doar de cateva lucruri: o tigaie, aschii de lemn pentru afumare, folie de aluminiu, apa si o sita (sau un gratar). Procesul de gatire arata astfel:
- Puneti folia intr-o cratita mare cu pereti grosi. Acoperiti toate marginile tigaii cu folie si adaugati aschiile de afumare.
- Stropiti usor aschiile de lemn cu apa, dar acestea nu trebuie sa fie umede.
- Puneti o sita in tigaie sau asezati un gratar deasupra tigaii.
- Asezati deasupra fileurile de piept de pui (le puteti praji usor in cuptor sau intr-o tigaie pentru cateva minute inainte, adaugand sare si piper).
- Acoperiti tigaia cu un capac si afumati puiul pana cand acesta capata o culoare galben-maronie si devine dens.
Pentru afumarea pieptului se folosesc adesea diverse marinade sau condimente, care pot include ingrediente precum sos de soia, miere, mustar, usturoi, paprika, un amestec de ierburi sau condimente. Acest lucru ajuta la conferirea unui gust si a unei arome mai bogate carnii.
Daca doriti sa preparati un sos pe care sa il serviti cu un piept afumat deja gatit, exista cateva optiuni mai interesante:
- Sos de gratar. Aceasta este o optiune clasica pentru pieptul afumat. Poate fi dulce, dulce-picant sau cu adaos de diverse condimente.
- Sos de rosii cu usturoi si miere. Adaugati putin otet, zahar din trestie sau miere la sosul de rosii, frecati usturoiul in amestecul rezultat si presarati condimente dupa gust.
- Sos de smantana acracu ierburi. Amestecati smantana acra cu diverse ierburi (marar, patrunjel, busuioc), presarati cu usturoi, sare si piper. Puteti stoarce si putin suc de lamaie. Acest dressing va da prospetime pieptului afumat.
- Sos de mustar cu miere. Adaugati mierea, usturoiul si sucul de lamaie la mustar, diluati usor amestecul cu sos de soia – iar pieptul va capata o aroma neobisnuita, dulceaga.
Salata Caesar cu pui afumat

Ingrediente:
- 2 piepturi de pui afumat;
- 10 felii de bacon taiate subtire;
- 4 oua fierte tari (puteti folosi oua de prepelita);
- 4 felii groase de paine;
- pachet de salata;
- 80 g de parmezan tocat fin;
- 3 linguri de ulei vegetal pentru prajirea painii;
- ¼ cana de frunze de patrunjel;
- piper negru macinat.
Pentru dressing:
- ½ cana de maioneza;
- ¼ cana smantana;
- 4 ansoa tocate marunt;
- 1 lingura de patrunjel tocat fin;
- 2 catei de usturoi taiati marunt;
- 1 lingura de mustar dijon;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 1 lingura de suc de lamaie;
- 1 lingurita de sos Worcestershire;
- 2 linguri de parmezan ras fin;
- sare de mare si piper negru.
Mod de preparare:
- Pentru a pregati dressingul, amestecati intr-un bol mare toate ingredientele pentru sos, si anume: maioneza, smantana, mustar Dijon, ulei de masline, suc de lamaie, sos Worcestershire, ansoa, patrunjel, usturoi si parmezan ras. Dupa – se bate amestecul rezultat si apoi se presara cu sare de mare si piper negru. Acest dressing poate fi preparat imediat si pastrat pana cand pregatiti salata.
- Clatiti bine frunzele de salata si apoi uscati-le pe un prosop de hartie.
- Pregatiti crutoanele taind painea in bucati mici, de aproximativ 1,5 centimetri: incalziti o tigaie cu fundul gros la foc mediu, adaugati ulei (puteti folosi ulei vegetal sau ulei de masline) si prajiti crutoanele pe rand pana cand devin aurii si crocante, apoi – ca si in cazul salatei – uscati-le pe un prosop de hartie pentru a indeparta excesul de grasime.
- Baconul trebuie prajit intr-o tigaie uscata pana devine crocant si apoi – ca si in cazul salatei – indepartati grasimea uscandu-l pe un prosop.
- Pentru a servi salata, incepeti prin aseza frunzele de salata uscata pe o farfurie. Apoi se feliaza pieptul si se asaza pe frunze, dupa care se presara sunca pretaiata si crutoanele.
- Decojiti ouale fierte si taiati-le in sferturi si puneti-le peste restul salatei.
- Presarati deasupra parmezanul ras si frunzele de patrunjel, apoi presarati cu putin piper negru macinat.
- Asezonati salata cu dressingul pe care l-ati facut mai devreme.
Salata cu pui afumat si avocado

Ingrediente:
- 3 felii de bacon;
- 2 jumatati de piept de pui fara piele si dezosate;
- ⅓ cana de bulion de pui nesarat;
- un pachet de spanac tanar;
- un pachet de salata romana taiata grosier;
- ½ cana de frunze de busuioc proaspat tocat;
- 2 avocado taiate in cubulete;
- 2 rosii taiate in felii;
- 2 oua mari fierte tari, racite si taiate pe lungime in sferturi;
- cateva felii de branza albastra.
Pentru sos:
- ½ cana de avocado decojit taiat in cuburi;
- 2 linguri de ulei de masline virgin;
- 1 lingura de suc de lamaie proaspat stors;
- ¼ lingurita de sare;
- ¼ lingurita de piper negru proaspat macinat;
- 1 catel de usturoi zdrobit;
- 3 linguri de apa.
Mod de preparare:
- Pentru a pregati dressingul, trebuie sa amestecati toate ingredientele pe care le-ati pregatit pentru sos intr-un robot de bucatarie si sa le bateti pana cand se omogenizeaza.
- Apoi, trebuie sa prajiti baconul intr-o tigaie antiaderenta pana devine crocant, punand cuptorul la foc mediu. Scoateti baconul din tigaie si maruntiti-l. Adaugati puiul in aceeasi tigaie, prajiti-l timp de 6 minute pe fiecare parte sau pana cand este bine patruns. Se raceste usor, se marunteste cu o furculita.
- Pentru a afuma singur puiul acasa, trebuie sa luati o tigaie, pe fundul careia sa puneti rumegus (stratul lor poate fi de 1-2 centimetri). Apoi puneti folie in tigaie, framantand-o strans, – acolo va curge grasimea de la pui. Pe tigaia insasi va trebui sa puneti un gratar, si deja pe el – puiul prajit. Infasurati capacul de la oala cu un prosop umed si acoperiti bine oala cu el – atat de strans incat sa nu iasa fum. Ar trebui apoi sa afumati puiul la foc mare timp de aproximativ 45 de minute. Dupa o jumatate de ora, dati focul mai mic, dar nu deschideti capacul. Țineti puiul in oala inca 20 de minute.
- Amestecati spanacul, spanacul roman si busuiocul intr-un castron mare, intindeti amestecul rezultat pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Impartiti sunca, puiul, avocado, rosiile, ouale si branza in mod egal pe farfurii. Stropiti fiecare farfurie de salata cu aproximativ 3-5 linguri de dressing.
Salata de pui afumat si struguri

Ingrediente:
- 2 cani de pui afumat feliat;
- ⅔ cana de telina tocata;
- ½ cana de struguri rosii fara seminte taiati in jumatate;
- ¼ cana de nuci pecan tocate;
- 3 cepe de sol medii.
Pentru dressing:
- ½ cana de maioneza;
- 1 lingurita de otet de zmeura;
- ½ lingurita de paprika macinata;
- piper negru proaspat macinat, dupa gust.
Metoda de gatire:
- Adaugati puiul taiat in prealabil, telina, strugurii, nucile pecan si ceapa verde intr-un castron de dimensiuni medii; amestecati.
- Pentru dressing, adaugati otetul, paprika si piperul la maioneza – toate acestea se fac cel mai bine intr-un castron mic, pana se omogenizeaza.
- Se toarna dressingul peste salata rezultata si se amesteca usor.
- Serviti salata imediat pe masa sau puneti-o in frigider daca o pregatiti in avans inainte de sarbatoare. Se recomanda sa pastrati aceasta salata in frigider pentru maximum 2 zile.
Salata cu pui afumat si branza albastra

Ingrediente: Salata cu salata de legume si legume:
- 2 piepturi de pui afumat;
- ½ cana de iaurt grecesc;
- 1 pachet de branza cu mucegai;
- o mana de nuci prajite;
- 1 mar;
- 1 lingura de mustar;
- sare si piper dupa gust.
Mod de gatire: Se prepara cu o lingura de branza si se pune la fiert:
- Puneti iaurtul grecesc si mustarul intr-un bol si amestecati cele doua ingrediente – pentru dressing.
- Taiati puiul afumat in felii subtiri sau taiati-l in bucatele. Transferati puiul intr-un bol.
- Tocati nucile, tocati marul si sfaramati branza. Adaugati nucile, marul si branza in amestec.
- Asezonati salata dupa gustul dumneavoastra cu sare si piper.
Serviti cu biscuiti, paine pita prajita sau salata verde crocanta. Aceasta reteta poate fi adaptata si schimbata dupa gustul dvs. inlocuind merele cu struguri si branza mucegaita cu parmezan.
Salata usoara cu pui afumat si telina

Ingrediente:
- 2 piepti de pui afumat, taiati in cubulete sau rasi;
- 2/3 cana de ceapa verde tocata marunt;
- 1/2 cana de telina taiata marunt.
Pentru dressing:
- 1/3 cana de maioneza;
- 1/3 cana de iaurt grecesc simplu sau smantana;
- 2 lingurite de mustar Dijon;
- 1/4 lingurita de piper negru macinat;
- 1 lingurita de otet balsamic rosu sau alb;
- 1/4 lingurita de sare de usturoi.
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare, amestecati ingredientele pentru dressing, omitand la inceput sarea de usturoi.
- Adaugati restul ingredientelor pentru salata de pui si amestecati in castron pana la omogenizare.
- Asezonati cu sare de usturoi dupa gust. Daca puiul afumat a fost bine condimentat, este posibil sa nu aveti nevoie de sare pentru salata de pui.
- Serviti cu biscuiti sau pe o chifla cu frunze de salata si rosii.
Aroma acestei salate de pui usor de preparat depinde in mare masura de ceea ce ati asezonat puiul atunci cand a fost afumat (sau ce aroma ati folosit pentru a-l gati). Salata de pui va avea o aroma diferita daca ati folosit sosuri de gratar, grecesti sau picante pentru dressing. Aceasta este frumusetea acestei retete – poate fi foarte diversa.
Fotografii: Shutterstock / FOTODOM