Ultima actualizare: 2 august 2024
Buna tuturor! ma numesc Ionela si sunt o pasionata a gatitului sanatos. Astazi am pregatit pentru voi o reteta delicioasa si proaspata de salata din avocado cu capsuni, nuca si castraveti.
Este o reteta perfecta pentru zilele calduroase de vara, sanatoasa si vegetariana. Avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, in timp ce capsunile si castravetii ofera vitamine, minerale si antioxidanti. Iar nuca prajita adauga un plus de crocant si aroma.
Ingrediente necesare
Pentru 4 portii avem nevoie de:
- 2 avocado coapte
- 4-6 castraveti crocanti de marime medie
- 200 g capsuni dense si dulci
- 1 legatura mica de patrunjel
- 50 g nuca prajita
- Sucul si coaja raza a 1 lamaie
- 1-2 catei de usturoi
- 2 cm radacina proaspata de ghimbir
- 4 linguri ulei de porumb
- Sare, piper negru proaspat macinat
Avocado – alegem fructe coapte, care se lasa usor strivite in mana. Castravetii iau cei mai crocanti si proaspeti. Capsunile trebuie sa fie dense, dulci si neflescaite, iar nuca bine prajita si crocanta.
Cum pregatim salata din avocado

Pregatirea este foarte rapida si usoara, in doar cativa pasi simpli:
- Pentru dressing, curatam usturoiul si ghimbirul, apoi tocam marunt ingredientele. Taiem frunzele de patrunjel. Amestecam frunzele de patrunjel, usturoiul si ghimbirul intr-un blender de mana, adaugam zeama si coaja de lamaie, uleiul, sarea si piperul si mixam pentru a obtine o pasta omogena.
- Taiem capsunile in sferturi, indepartam coditele. Taiem castravetii felii rotunde. Curatam avocado, taiem felii.
- Zdrobim usor nucile intr-o rasnita.
- Amestecam bucatelele de avocado, castraveti si capsuni intr-un bol, turnam dressing-ul deasupra si omogenizam bine. Mai presaram putin piper proaspat macinat si frunze de patrunjel tocate marunt. Presaram deasupra nucile prajite si servim.
Salata se serveste imediat, altfel avocado se va innegri.
Sfaturi si trucuri pentru o salata delicioasa
Pentru cea mai buna salata, iata cateva sfaturi importante:
- Alege capsuni de sezon, proaspete, gustoase si dulci. Evita fructele trecute, molesite sau cu pete. Spala-le cu atentie inainte de utilizare.
- Taiem avocado chiar inainte de a-l adauga in salata pentru a preveni oxidarea. Stropim imediat cu putin suc de lamaie pentru a mentine culoarea verde inchis.
- Castravetii trebuie sa fie tineri, crocanti si proaspat culesi. Spalam bine coaja inainte de folosire.
- Condimentam cu dressing proaspat facut, nu din comert. Adica tocam fin ardei, ceapa, patrunjel si le amestecam cu ulei, otet, sare. Rezultatul va fi o salata cu mult mai mult gust!
- Servim imediat dupa preparare, in timp ce ingredinetele sunt inca crocante si proaspete. Salata se strica rapid, deci nu o tinem mult timp dupa ce am facut-o.
Daca urmam aceste reguli de baza, nu avem cum sa nu iasa o salata delicioasa!
Beneficii pentru sanatate ale ingredientelor
Aceasta reteta de salata are multe beneficii pentru organism datorita ingredientelor bogate in nutriente:
- Avocado contine grasimi sanatoase, vitaminele K, C, B5, B6, E, precum si minerale. Intareste sistemul imunitar, imbunatateste sanatatea inimii si previne imbatranirea prematura.
- Capsunile sunt o adevarata bomba de vitamina C. De asemenea contin mangan, acid folic si antioxidanti puternici numiti antocianine. Au efect antiinflamator, intaresc vasele de sange si sistemul imunitar.
- Castravetii hidrateaza organismul, contin vitaminele C, K, B. Au putine calorii asa ca pot fi consumati fara grija de persoanele la dieta.
- Nucile contin vitaminele B1, B6, acizi grasi Omega 3. Au efect protectiv impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular. De asemenea, ajuta la controlul colesterolului.
Asadar, profitati din plin de beneficiile acestei retete usoare si gustoase!
Va recomand sa incercati si alte combinatii cu avocado, de exemplu cu rosii, ceapa, masline, branza sau somon afumat. Este o baza extraordinara pentru saladeformatoare proaspete si creative. Spor la gatit!
Intrebari frecvente despre salata de avocado
Care este cea mai buna modalitate de a curata si taia avocado?
Taiati avocado in jumatati in lungul samburelui central. Loviti usurel cu cutitul in jurul samburelui pentru a-l scoate, apoi desprindeti cele doua jumatati. Taierile trebuie efectuate cand fructul este inca tare pentru rezultate optime. Taiati cuburi, felii sau fasii in functie de reteta. Stropiti imediat cu suc de lamaie pentru a preveni innegrirea.
Cat timp rezista salata de avocado in frigider?
Preparata corespunzator si tinuta la rece, salata de avocado poate rezista pana la 2 zile. Totusi, pentru maximum de prospetime si gust, este recomandat sa o consumati in aceeasi zi.
Se poate congela salata de avocado?
Nu este recomandat sa congelati salata de avocado deoarece textura ingredientelor se va modifica complet. Avocado congelat devine maroniu inchis la culoare si foarte moale, pierzandu-si fermitatea.
Care este cea mai buna paine pentru servirea salatei de avocado?
Salata de avocado se potriveste de minune cu paine prajita, baghete crocante sau chiar lipie/tortilla pentru o experienta completa. De asemenea puteti experimenta cu diverse tipuri de paine integrala, cu seminte, cu malai sau graham.
Sper ca v-au fost de folos aceste informatii si astept parerea voastra despre reteta mea de salata delicioasa cu avocado! Mult succes si pofta buna!