• Latest
  • Trending
  • All
  • Știați că?
  • Istorie Cultura Religie
  • Bunăstare
  • Călătorii
  • Rețete culinare
  • Casă și grădină
  • Tehnologie
  • Știință
  • Auto
  • Business
  • Sport
  • Animale
  • Stil de viata sanatos
Gogoși din toate colțurile lumii: Savoare și Tradiție în Fiecare Înghițitură

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

2 august 2024
De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

6 aprilie 2025
Evaluarea medicală și decizia finală

Pregătirea pentru operația de protezare a șoldului – ghid complet pentru pacienți

5 aprilie 2025
Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

4 martie 2025
Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

5 februarie 2025
3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în Ungaria

3 lucruri pe care nu ar trebui să le ignori dacă vrei să ai parte de o călătorie fără griji în Ungaria

5 februarie 2025
Trump pune cartelurile mexicane pe lista neagră: ce înseamnă asta și de ce se tem mexicanii

Trump pune cartelurile mexicane pe lista neagră: ce înseamnă asta și de ce se tem mexicanii

23 ianuarie 2025
Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

16 ianuarie 2025
Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

15 ianuarie 2025
Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

14 ianuarie 2025
Toyota 4Runner TRD Pro 2024-2025: Creat pentru off-road extrem

Toyota 4Runner TRD Pro 2024-2025: Creat pentru off-road extrem

13 ianuarie 2025
Când trebuie să mergi urgent la service: defecțiuni periculoase ale mașinii

Când trebuie să mergi urgent la service: defecțiuni periculoase ale mașinii

12 ianuarie 2025
Pompa de apă defectă? Iată 7 semne care îți spun că trebuie înlocuită

Pompa de apă defectă? Iată 7 semne care îți spun că trebuie înlocuită

11 ianuarie 2025
joi, mai 22, 2025
  • Login
  • Stiri
  • Tehnologie
  • Stiinta
  • Sanatate
  • Welness
  • Rețete
  • Divertisment
  • Calatorii
  • Cultura
  • DIY
  • Animale
  • Auto
  • Stiati ca?
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
Home Rețete culinare

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

de Vă vedem!
2 august 2024
in Rețete culinare
Reading Time: 11 mins read
0
Gogoși din toate colțurile lumii: Savoare și Tradiție în Fiecare Înghițitură

Gogoși din toate colțurile lumii: Savoare și Tradiție în Fiecare Înghițitură

Ultima actualizare: 2 august 2024

De la delicatele gogosi cu gaura din America de Nord, la aromatele churros spaniole si pana la exoticele yutiao chinezesti, gogosile reprezinta unul dintre cele mai indragite deserturi la nivel global. Cunoscute pentru textura lor pufos-crocanta si gustul intens dulce, gogosile sunt preparate prin prajirea unui aluat special intr-un ulei fierbinte.

Desi reteta de baza este similara, exista o varietate uriasa de tipuri de gogosi in functie de specificul culinar al fiecarei tari. In acest articol vom explora cele mai populare feluri de gogosi din 12 tari, pentru a intelege de unde provine pasiunea globala pentru aceste delicatese crocante.

Gogosi americane – delicatese indragite inca din secolul XIX

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Gogosile clasice rotunde cu gaura in centru sunt emblematice pentru cultura culinara din Statele Unite. Primele retete de gogosi au aparut in cartea de bucate „The Experienced English Housekeeper ” din 1769, iar pana in secolul al XIX-lea consumul de gogosi era deja foarte raspandit.

Astazi, gogosile americane sunt in mod traditional servite cu glazura de zahar sau sirop de artar si ornamentate cu fulgi de nuca de cocos sau fructe ca ciresele. Ele sunt preparate din aluaturi diferite in functie de regiuni – de exemplu, gogosile din Levant folosesc orez in loc de faina. Nu lipsesc nici inovatiile, cu sortimente care contin ciocolata, crema sau umpluturi de branza.

Gogosile sunt atat de indragite, incat americanii sarbatoresc inclusiv o Zi Nationala a Gogosilor in prima vineri a fiecarei veri. In aceasta zi, gogosile sunt servite ca desert special in majoritatea restaurantelor si cafenelelor.

Churros – traditie culinara iberica

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Daca vizitati Spania sau o tara latino-americana, cu siguranta veti observa churros – acele gogosi subtiri in forma de bastonase presarate cu zahar pudra si stropite cu ciocolata sau cafea.

Churros sunt preparate dintr-un aluat asemeni celui folosit la produse de patiserie, care trece printr-o duza speciala cu fante pentru a obtine forma caracteristica. Aceste gogosi lunguiete si rulate in bucle sunt prajite in ulei fierbinte si servite imediat, pentru a le pastra crocanta.

Originea churros dateaza inca din secolul al XVII-lea si se leaga de shepherzii din regiunea La Mancha care preparau un aluat simplu din faina si apa pe care il prajeau in uleiul de oaie. Astazi, o portie de churros insotita de o bautura calda este un ritual matinal in toata peninsula Iberica.

Coada de castor – varianta canadiana cu forma distinctiva

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Canadienii detin suprematia mondiala in privinta consumului de gogosi, cu o medie impresionanta de 300 de milioane de bucati pe an. Gama de gogosi include atat variante clasice, cat si unele cu forme neobisnuite precum spiralate, in forma de 8 sau cu diverse umpluturi cremoase.

Cea mai iconica gogoasa canadiana este insa Coada de castor, numita astfel datorita siluetei sale alungite si inguste ce imita coada unui castor. Se prepara dintr-un aluat mai solid care mentine forma alungita in timpul prajirii. Coada de castor se orneaza de obicei cu sirop de artar sau glazura si este crocanta la exterior si pufos-moale in interior.

CITEȘTE ȘI
Reteta de carnati cu vin si ceapa calita - o adevarata desfatare culinara

Popularitatea gogosilor in Canada se datoreaza in mare parte valului de imigranti din estul Europei sositi aici la sfarsitul secolului al XIX-lea, care au adus cu ei gustul pentru prajiturile traditionale. Astazi, lanturi precum Tim Hortons servesc milioane de gogosi in fiecare zi.

Pe-de-nonne – denumire amuzanta pentru delicatesele franceze

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Franta are si ea varianta sa caracteristica de gogosi, numite pe-de-nonne, adica „piciorusele calugaritei”. Denumirea provine de la forma lor lunguiata ce aminteste de pantofiorii purtati de calugarite. Cu toate acestea, pe-de-nonne sunt departe de a fi austere – dimpotriva, textura lor aerata si pufos-crocanta reprezinta o adevarata desfatare culinara.

Bazate pe un aluat simplu din ou, faina si lapte, aceste delicatese sunt prajite si presarate cu zahar pudra sau stropite cu ciocolata topita si nuci. Crocanta sau „craquelin”-ul exterior ascunde o textura moale, aproape ca de clatita in interior.

Pe-de-nonne pot fi servite ca desert sau gustare in majoritatea patiseriilor franceze. Ele sunt pregatite in special cu ocazia sarbatorilor precum Craciunul sau Pastele.

Pfannkuchen – specialitatea berlineza umpluta creativ

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Germania are propria traditie distincta in materie de gogosi – pfannkuchen sau „clatitele din tigaie” dupa traducerea literala. Spre deosebire de gogosile clasice, pfannkuchen nu au gaura in mijloc si sunt de obicei umplute cu diverse creme, ciocolata sau fructe.

Aluatul este preparat din ingrediente simple – oua, faina, lapte sau apa. Compozitia semilichida se toarna intr-o tigaie incinsa si se coace rapid pe ambele parti, rezultand clatite rotunde si subtiri. Acestea se umplu cu crema de vanilie, ciocolata, branza sau fructe proaspete si se ruleaza.

Pfannkuchen pot fi servite ca desert, gustare sau chiar fel principal – de exemplu insotite de carne sau legume la gratar. O variatie amuzanta este cea cu umplutura de hrean, menita sa-i surprinda pe musafiri. Este dovada spiritului jovial caracteristic berlinezilor.

Zeppole – delicatese din Italia umplute in diferite moduri

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Italienii sunt renumiti pentru produsele lor de patiserie rafinate, iar zeppole nu fac exceptie. Derivate din aluatul choux folosit la eclere sau profiteroluri, zeppole sunt preparate specifice Sudului Italiei, in special varianta din Napoli.

Zeppole pot avea atat umpluturi dulci, cat si sarate. Cele dulci contin de obicei crema pastelata, budinca sau fructe, in timp ce variantele sarate sunt umplute cu branza, sunca sau salam. Indiferent de umplutura, aluatul este prajit in strat subtire intr-un ulei fierbinte pentru o textura impufoasata si aerata.

Zeppole sunt servite in mod traditional cu ocazia sarbatorilor religioase precum Sfantul Iosif sau de Pasti. Popularitatea lor a crescut insa in ultimii ani, regasindu-se in meniul multor cofetarii.

Dorayaki – cheia dulceatei japoneze

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Bucataria japoneza abunda in varietati de gogosi, insumand sute de denumiri si forme distincte. Una dintre cele mai indragite este dorayaki, care are o structura unica in doua straturi unite printr-o umplutura cremoasa pe baza de fasole rosie dulce.

Straturile exterioare ale dorayaki sunt ca niste clatite rotunde, moale si pufoase, preparate din aluat de orez si fasole mung. Acestea incadreaza o crema fina din pasta de fasole azuki, indulcita cu sirop si aromata delicat.

CITEȘTE ȘI
Salata de calamari: 10 retete simple cu ingrediente diferite

Texturile contrastante fac din dorayaki o experienta culinara complexa si memorabila. Acest desert poate fi consumat ca atare sau in varianta moderna intre straturi de inghetata. O alta reteta populara in Japonia este taiyaki, un fel de clatita in forma de peste umpluta cu crema dulce sau paste divers colorate.

Oliebollen – specialitatea olandeza de Anul Nou

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Olanda are si ea propria traditie a gogosilor, numite oliebollen sau „bile din ulei” datorita modului lor de preparare prin prajire adanca. Difera de gogosile obisnuite prin aluatul mai consistent din drojdie, oua si faina care formeaza bile perfect rotunde in timpul prajirii.

Oliebollen sunt consumate in mod traditional in perioada sarbatorilor de iarna si mai ales de Revelion, alaturi de vin fiert si ciocolata calda. Ele sunt presarate generos cu zahar pudra si pot fi umplute si cu stafide sau nucsoara.

Chiar daca reteta a ramas aproape neschimbata de secole, oliebollen sunt la fel de apreciate si in prezent, majoritatea brutariilor avand cozi in perioada sarbatorilor. Este un obicei care aduce bucurie atat copiilor cat si adultilor.

Sel Roti – deliciul traditional din Nepal

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Sel roti reprezinta desertul emblema al bucatariei nepaleze, fiind consumat mai ales in timpul festivitatilor. Confectionarea sel roti este un proces migalos ce consta in modelarea unor cercuri subtiri de aluat care se prajesc ulterior in ulei.

Ceea ce deosebeste sel roti de alte gogosi este aluatul facut integral din faina de orez, fara niciun fel de alte cereale sau amidon. Acesta capata o textura crocanta si usor aramie in urma prajirii, cu nuante caramelizate deosebit de atragatoare. Sel roti se presara cu sirop de trestie de zahar sau se serveste cu inghetata si fructe ca mango.

Pregatirea sel roti este considerata o adevarata forma de arta pe care fetele din Nepal o invata inca de mici de la mamele lor. Este unul dintre acele deserturi nostalgice care ne amintesc de gusturile copilariei.

Balushahi – delicatese aromate din India cu gust de sarbatoare

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Bucataria indiana este renumita pentru folosirea excesiva a condimentelor si aromelor atat in mancaruri cat si in deserturi. Acest lucru este valabil si in cazul balushahi – gogosile aromate cu cardamom, esenta de trandafir si sofran, presarate cu pistacii sau nuci.

Confectionate dintr-un aluat simplu de faina alba prajit in ulei de ghee clarificat, balushahi sunt inele aerat-pufoase cu textura frageda la exterior si moale in interior. Ele sunt inmuiate in sirop de zahar aromat cu iasomie, portocale sau trandafiri pentru un gust complex si intens dulce.

Folosirea condimentelor si colorantilor naturali precum sofranul confera balushahi nuante vibrante de galben sau portocaliu. Sunt servite in mod traditional in timpul festivalurilor precum Diwali pentru a aduce noroc si prosperitate.

Picarones – patiserie andina inconfundabila bazata pe cartofi si dovleac

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

Cu toate ca Peru este renumit pentru bucataria sa savuroasa, de cele mai multe ori complexe in preparare, desertul sau emblematic picarones se distinge prin simplitate. Spre deosebire de alte gogosi care folosesc faina, picarones sunt obtinute din aluat de cartofi dulci si dovleac ras, amestecat cu condimente traditionale.

CITEȘTE ȘI
Supa de varza cu conopida si ceapa

Aluatul cu textura groasa este modelat in cercuri si prajit pana cand capata o crusta aurie. Picarones sunt servite fierbinti, presarate cu zahar molida sau strecurate cu sirop de trestie. Exteriorul lor crocant si colorit ascunde o textura poroasa ce se topeste in gura.

Picarones se pot degusta in aproape orice bar sau restaurant peruan. Ele sunt apreciate atat in randul localnicilor cat si al turistilor, fiind considerate unul dintre cele mai bune deserturi ale bucatariei sud-americane. Gustul unic si neobisnuit de dulce-acrisor confera picarones farmec si autenticitate.

Youtiao – delicatesele crocante pe baza de aluat prajit, nelipsite din bucataria chinezeasca

Gogosi din toate colturile lumii: Savoare si Traditie in Fiecare Inghititura

In China, produsele de patiserie pe baza de aluat prajit sunt nelipsite, iar youtiao reprezinta favoritul celor mai multi localnici. De fapt, ei sunt atat de populari incat se gasesc in meniul oricarui fast-food sau restaurant din China.

Youtiao au forma unor betisoare subtiri din aluat prajit asemeni churros sau sweet sticks, avand o textura exterior crocanta. Ele pot fi consumate singure, ca desert, dar si combinate cu supa, orez sau legume. O metoda populara este inmuierea in congee (budinca de orez) sau in lapte cu aroma de migdale. Ca orice delicatese chinezesti, youtiao pot fi atat dulci cat si usor sarate.

Traditia prajirii aluatului isi are originea inca din timpul dinastiei Song. Exista mai multe legende despre obtinerea formei „youtiao”, una dintre ele facand referire la uciderea a doi generali corupti in timpul unei revolte. Indiferent de origini, youtiao raman o permanenta tentatie culinara in China.

Concluzii

Varietatea de gogosi din toata lumea dovedeste ca aceste delicatese prajite reprezinta o bucurie universala. De la formele clasice pana la cele mai excentrice creatii culinare, fiecare cultura isi pune amprenta proprie prin aluat, umpluturi si modalitati de servire unice.

In era globalizarii, retetele de gogosi s-au raspandit si s-au imbogatit reciproc intre diferite bucatarii din lume. Tendinta este de adaptare a unor sortimente de gogosi care imbina elemente traditionale cu twist-uri moderne. De exemplu gogosi cu glazura de ciocolata belgiana sau umplute cu crema de branza si afine.

Pana la urma gusturile se schimba, dar dragostea pentru gogosi ramane neschimbata. Ele reprezinta expresia suprema a bucuriei culinare, aducand zambete pe fetele intregii lumi.

Sper ca v-a placut articolul si ati descoperit variante delicioase de gogosi din gastronomia internationala. Impartasiti cu noi preferatele voastre si povestiti daca le-ati incercat personal!

Citeste si...:

  • Aperitiv din vinete in stil mediteranean. Il fac repede, dar este delicios, iar ele se mananca instantaneu
  • Crochete din cartofi cu mozzarella
  • Reteta de salata cu ficat de pui, castraveti murati si morcovi
  • O reteta racoritoare de inghetata cu lamaie si ghimbir
  • Cartofi Noi cu Unt si Marar: Secretul unei Garnituri Simple si Gustoase
Share196Tweet123
Vă vedem!

Vă vedem!

Suntem o echipă de jurnaliști cu o pasiune comună pentru descoperirea și împărtășirea poveștilor care contează. Specializați în diverse domenii, de la ultimele inovații tehnologice și până la profunzimile culturii și literaturii, ne propunem să aducem în fața cititorilor noștri conținut autentic, informativ și inspirațional.

Related Posts

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut Acasă

de Vă vedem!
16 ianuarie 2025
0

Rețetă simplă de paella cu cârnați, gata în 45 minute. Ingrediente ușor de găsit, gust autentic spaniol. Perfect pentru cină!...

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nou

de Vă vedem!
15 ianuarie 2025
0

Jamon-ul spaniol, regele delicateselor iberice, își dezvăluie secretele într-un ghid complet despre cele mai rafinate și surprinzătoare combinații care îi...

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru Începători

de Vă vedem!
14 ianuarie 2025
0

Pregătește un sos olandez perfect cu această rețetă detaliată pas cu pas. Ingrediente simple și tehnici practice pentru un sos...

Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple

Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simple

de Vă vedem!
5 ianuarie 2025
0

Rețete sănătoase și creative pentru perioada de după sărbători, perfecte pentru a reveni la o alimentație echilibrată folosind ingrediente simple...

Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan

Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan

de Vă vedem!
2 august 2024
0

Ai visat vreodata sa savurezi aroma imbietoare a zmeurei proaspete in mijlocul iernii? Sa simti explozia de gust si prospetime...

Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara Fascinanta

Branza Camembert la Cuptor cu Bagheta: O Incantare Culinara Fascinanta

de Vă vedem!
2 august 2024
0

Imagineaza-ti o seara perfecta de weekend. Luminile difuze, muzica discreta in fundal si tu, pregatind ceva spectaculos pentru cei dragi....

IN TREND

  • Cele mai bune 5 roluri ale lui Brie Larson. Nu doar Captain Marvel

    Cele mai bune 5 roluri ale lui Brie Larson. Nu doar Captain Marvel

    492 shares
    Share 196 Tweet 123
  • 7 Combinatii de alimente care v-ar putea dauna sanatatii

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Care este diferenta dintre Prosecco si Șampanie?

    492 shares
    Share 196 Tweet 123
  • 14 Filme despre bucle temporale

    493 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Motivul pentru care geocentrismul a dominat atat de mult timp

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Depozitarea Alimentelor pentru Camping: Sfaturi Utile si Trucuri Practice

    493 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Trending
  • Comments
  • Latest
De ce cred că nu ar trebui să schimbi uleiul între 5.000 și 12.000 km?

De ce cred că nu ar trebui să schimbi uleiul între 5.000 și 12.000 km?

5 ianuarie 2025
Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?

Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?

5 ianuarie 2025
Regiunea separatistă a Moldovei se confruntă cu noi întreruperi de curent sâmbătă

Regiunea separatistă a Moldovei se confruntă cu noi întreruperi de curent sâmbătă

4 ianuarie 2025
Starea de sanatate a lui Kate Middleton: Printesa de Wales renunta la un eveniment caritabil important

Starea de sanatate a lui Kate Middleton: Printesa de Wales renunta la un eveniment caritabil important

2 august 2024
Cat costa un meniu de nunta in 2023 Afla cum poti economisi

Cat costa un meniu de nunta in 2025 Afla cum poti economisi

0
Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si altele

Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si altele

0
7 Combinații de alimente care v-ar putea dăuna sănătății

7 Combinatii de alimente care v-ar putea dauna sanatatii

0
14 Filme despre bucle temporale

14 Filme despre bucle temporale

0
De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

De la ce înălțime poți sări în apă înainte ca aceasta să se simtă ca betonul și să devină mortală?

6 aprilie 2025
Evaluarea medicală și decizia finală

Pregătirea pentru operația de protezare a șoldului – ghid complet pentru pacienți

5 aprilie 2025
Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața

4 martie 2025
Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?

5 februarie 2025

Copyright © 2025 Vavedem.ro.

Navigare pe site

  • Despre Noi
  • Politică de confidențialitate
  • Termeni si condiții
  • Politica Editorială
  • Politica de Corectare a Erorilor
  • Contact

Urmăriți-ne

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Nici un Rezultat
Vezi Toate Rezultatele
  • Stiri
  • Tehnologie
  • Stiinta
  • Sanatate
  • Welness
  • Rețete
  • Divertisment
  • Calatorii
  • Cultura
  • DIY
  • Animale
  • Auto
  • Stiati ca?

Copyright © 2025 Vavedem.ro.