Ultima actualizare: 2 august 2024
De la delicatele gogosi cu gaura din America de Nord, la aromatele churros spaniole si pana la exoticele yutiao chinezesti, gogosile reprezinta unul dintre cele mai indragite deserturi la nivel global. Cunoscute pentru textura lor pufos-crocanta si gustul intens dulce, gogosile sunt preparate prin prajirea unui aluat special intr-un ulei fierbinte.
Desi reteta de baza este similara, exista o varietate uriasa de tipuri de gogosi in functie de specificul culinar al fiecarei tari. In acest articol vom explora cele mai populare feluri de gogosi din 12 tari, pentru a intelege de unde provine pasiunea globala pentru aceste delicatese crocante.
Gogosi americane – delicatese indragite inca din secolul XIX
Gogosile clasice rotunde cu gaura in centru sunt emblematice pentru cultura culinara din Statele Unite. Primele retete de gogosi au aparut in cartea de bucate „The Experienced English Housekeeper” din 1769, iar pana in secolul al XIX-lea consumul de gogosi era deja foarte raspandit.
Astazi, gogosile americane sunt in mod traditional servite cu glazura de zahar sau sirop de artar si ornamentate cu fulgi de nuca de cocos sau fructe ca ciresele. Ele sunt preparate din aluaturi diferite in functie de regiuni – de exemplu, gogosile din Levant folosesc orez in loc de faina. Nu lipsesc nici inovatiile, cu sortimente care contin ciocolata, crema sau umpluturi de branza.
Gogosile sunt atat de indragite, incat americanii sarbatoresc inclusiv o Zi Nationala a Gogosilor in prima vineri a fiecarei veri. In aceasta zi, gogosile sunt servite ca desert special in majoritatea restaurantelor si cafenelelor.
Churros – traditie culinara iberica
Daca vizitati Spania sau o tara latino-americana, cu siguranta veti observa churros – acele gogosi subtiri in forma de bastonase presarate cu zahar pudra si stropite cu ciocolata sau cafea.
Churros sunt preparate dintr-un aluat asemeni celui folosit la produse de patiserie, care trece printr-o duza speciala cu fante pentru a obtine forma caracteristica. Aceste gogosi lunguiete si rulate in bucle sunt prajite in ulei fierbinte si servite imediat, pentru a le pastra crocanta.
Originea churros dateaza inca din secolul al XVII-lea si se leaga de shepherzii din regiunea La Mancha care preparau un aluat simplu din faina si apa pe care il prajeau in uleiul de oaie. Astazi, o portie de churros insotita de o bautura calda este un ritual matinal in toata peninsula Iberica.
Coada de castor – varianta canadiana cu forma distinctiva
Canadienii detin suprematia mondiala in privinta consumului de gogosi, cu o medie impresionanta de 300 de milioane de bucati pe an. Gama de gogosi include atat variante clasice, cat si unele cu forme neobisnuite precum spiralate, in forma de 8 sau cu diverse umpluturi cremoase.
Cea mai iconica gogoasa canadiana este insa Coada de castor, numita astfel datorita siluetei sale alungite si inguste ce imita coada unui castor. Se prepara dintr-un aluat mai solid care mentine forma alungita in timpul prajirii. Coada de castor se orneaza de obicei cu sirop de artar sau glazura si este crocanta la exterior si pufos-moale in interior.
Popularitatea gogosilor in Canada se datoreaza in mare parte valului de imigranti din estul Europei sositi aici la sfarsitul secolului al XIX-lea, care au adus cu ei gustul pentru prajiturile traditionale. Astazi, lanturi precum Tim Hortons servesc milioane de gogosi in fiecare zi.
Pe-de-nonne – denumire amuzanta pentru delicatesele franceze
Franta are si ea varianta sa caracteristica de gogosi, numite pe-de-nonne, adica „piciorusele calugaritei”. Denumirea provine de la forma lor lunguiata ce aminteste de pantofiorii purtati de calugarite. Cu toate acestea, pe-de-nonne sunt departe de a fi austere – dimpotriva, textura lor aerata si pufos-crocanta reprezinta o adevarata desfatare culinara.
Bazate pe un aluat simplu din ou, faina si lapte, aceste delicatese sunt prajite si presarate cu zahar pudra sau stropite cu ciocolata topita si nuci. Crocanta sau „craquelin”-ul exterior ascunde o textura moale, aproape ca de clatita in interior.
Pe-de-nonne pot fi servite ca desert sau gustare in majoritatea patiseriilor franceze. Ele sunt pregatite in special cu ocazia sarbatorilor precum Craciunul sau Pastele.
Pfannkuchen – specialitatea berlineza umpluta creativ
Germania are propria traditie distincta in materie de gogosi – pfannkuchen sau „clatitele din tigaie” dupa traducerea literala. Spre deosebire de gogosile clasice, pfannkuchen nu au gaura in mijloc si sunt de obicei umplute cu diverse creme, ciocolata sau fructe.
Aluatul este preparat din ingrediente simple – oua, faina, lapte sau apa. Compozitia semilichida se toarna intr-o tigaie incinsa si se coace rapid pe ambele parti, rezultand clatite rotunde si subtiri. Acestea se umplu cu crema de vanilie, ciocolata, branza sau fructe proaspete si se ruleaza.
Pfannkuchen pot fi servite ca desert, gustare sau chiar fel principal – de exemplu insotite de carne sau legume la gratar. O variatie amuzanta este cea cu umplutura de hrean, menita sa-i surprinda pe musafiri. Este dovada spiritului jovial caracteristic berlinezilor.
Zeppole – delicatese din Italia umplute in diferite moduri
Italienii sunt renumiti pentru produsele lor de patiserie rafinate, iar zeppole nu fac exceptie. Derivate din aluatul choux folosit la eclere sau profiteroluri, zeppole sunt preparate specifice Sudului Italiei, in special varianta din Napoli.
Zeppole pot avea atat umpluturi dulci, cat si sarate. Cele dulci contin de obicei crema pastelata, budinca sau fructe, in timp ce variantele sarate sunt umplute cu branza, sunca sau salam. Indiferent de umplutura, aluatul este prajit in strat subtire intr-un ulei fierbinte pentru o textura impufoasata si aerata.
Zeppole sunt servite in mod traditional cu ocazia sarbatorilor religioase precum Sfantul Iosif sau de Pasti. Popularitatea lor a crescut insa in ultimii ani, regasindu-se in meniul multor cofetarii.
Dorayaki – cheia dulceatei japoneze
Bucataria japoneza abunda in varietati de gogosi, insumand sute de denumiri si forme distincte. Una dintre cele mai indragite este dorayaki, care are o structura unica in doua straturi unite printr-o umplutura cremoasa pe baza de fasole rosie dulce.
Straturile exterioare ale dorayaki sunt ca niste clatite rotunde, moale si pufoase, preparate din aluat de orez si fasole mung. Acestea incadreaza o crema fina din pasta de fasole azuki, indulcita cu sirop si aromata delicat.
Texturile contrastante fac din dorayaki o experienta culinara complexa si memorabila. Acest desert poate fi consumat ca atare sau in varianta moderna intre straturi de inghetata. O alta reteta populara in Japonia este taiyaki, un fel de clatita in forma de peste umpluta cu crema dulce sau paste divers colorate.
Oliebollen – specialitatea olandeza de Anul Nou
Olanda are si ea propria traditie a gogosilor, numite oliebollen sau „bile din ulei” datorita modului lor de preparare prin prajire adanca. Difera de gogosile obisnuite prin aluatul mai consistent din drojdie, oua si faina care formeaza bile perfect rotunde in timpul prajirii.
Oliebollen sunt consumate in mod traditional in perioada sarbatorilor de iarna si mai ales de Revelion, alaturi de vin fiert si ciocolata calda. Ele sunt presarate generos cu zahar pudra si pot fi umplute si cu stafide sau nucsoara.
Chiar daca reteta a ramas aproape neschimbata de secole, oliebollen sunt la fel de apreciate si in prezent, majoritatea brutariilor avand cozi in perioada sarbatorilor. Este un obicei care aduce bucurie atat copiilor cat si adultilor.
Sel Roti – deliciul traditional din Nepal
Sel roti reprezinta desertul emblema al bucatariei nepaleze, fiind consumat mai ales in timpul festivitatilor. Confectionarea sel roti este un proces migalos ce consta in modelarea unor cercuri subtiri de aluat care se prajesc ulterior in ulei.
Ceea ce deosebeste sel roti de alte gogosi este aluatul facut integral din faina de orez, fara niciun fel de alte cereale sau amidon. Acesta capata o textura crocanta si usor aramie in urma prajirii, cu nuante caramelizate deosebit de atragatoare. Sel roti se presara cu sirop de trestie de zahar sau se serveste cu inghetata si fructe ca mango.
Pregatirea sel roti este considerata o adevarata forma de arta pe care fetele din Nepal o invata inca de mici de la mamele lor. Este unul dintre acele deserturi nostalgice care ne amintesc de gusturile copilariei.
Balushahi – delicatese aromate din India cu gust de sarbatoare
Bucataria indiana este renumita pentru folosirea excesiva a condimentelor si aromelor atat in mancaruri cat si in deserturi. Acest lucru este valabil si in cazul balushahi – gogosile aromate cu cardamom, esenta de trandafir si sofran, presarate cu pistacii sau nuci.
Confectionate dintr-un aluat simplu de faina alba prajit in ulei de ghee clarificat, balushahi sunt inele aerat-pufoase cu textura frageda la exterior si moale in interior. Ele sunt inmuiate in sirop de zahar aromat cu iasomie, portocale sau trandafiri pentru un gust complex si intens dulce.
Folosirea condimentelor si colorantilor naturali precum sofranul confera balushahi nuante vibrante de galben sau portocaliu. Sunt servite in mod traditional in timpul festivalurilor precum Diwali pentru a aduce noroc si prosperitate.
Picarones – patiserie andina inconfundabila bazata pe cartofi si dovleac
Cu toate ca Peru este renumit pentru bucataria sa savuroasa, de cele mai multe ori complexe in preparare, desertul sau emblematic picarones se distinge prin simplitate. Spre deosebire de alte gogosi care folosesc faina, picarones sunt obtinute din aluat de cartofi dulci si dovleac ras, amestecat cu condimente traditionale.
Aluatul cu textura groasa este modelat in cercuri si prajit pana cand capata o crusta aurie. Picarones sunt servite fierbinti, presarate cu zahar molida sau strecurate cu sirop de trestie. Exteriorul lor crocant si colorit ascunde o textura poroasa ce se topeste in gura.
Picarones se pot degusta in aproape orice bar sau restaurant peruan. Ele sunt apreciate atat in randul localnicilor cat si al turistilor, fiind considerate unul dintre cele mai bune deserturi ale bucatariei sud-americane. Gustul unic si neobisnuit de dulce-acrisor confera picarones farmec si autenticitate.
Youtiao – delicatesele crocante pe baza de aluat prajit, nelipsite din bucataria chinezeasca
In China, produsele de patiserie pe baza de aluat prajit sunt nelipsite, iar youtiao reprezinta favoritul celor mai multi localnici. De fapt, ei sunt atat de populari incat se gasesc in meniul oricarui fast-food sau restaurant din China.
Youtiao au forma unor betisoare subtiri din aluat prajit asemeni churros sau sweet sticks, avand o textura exterior crocanta. Ele pot fi consumate singure, ca desert, dar si combinate cu supa, orez sau legume. O metoda populara este inmuierea in congee (budinca de orez) sau in lapte cu aroma de migdale. Ca orice delicatese chinezesti, youtiao pot fi atat dulci cat si usor sarate.
Traditia prajirii aluatului isi are originea inca din timpul dinastiei Song. Exista mai multe legende despre obtinerea formei „youtiao”, una dintre ele facand referire la uciderea a doi generali corupti in timpul unei revolte. Indiferent de origini, youtiao raman o permanenta tentatie culinara in China.
Concluzii
Varietatea de gogosi din toata lumea dovedeste ca aceste delicatese prajite reprezinta o bucurie universala. De la formele clasice pana la cele mai excentrice creatii culinare, fiecare cultura isi pune amprenta proprie prin aluat, umpluturi si modalitati de servire unice.
In era globalizarii, retetele de gogosi s-au raspandit si s-au imbogatit reciproc intre diferite bucatarii din lume. Tendinta este de adaptare a unor sortimente de gogosi care imbina elemente traditionale cu twist-uri moderne. De exemplu gogosi cu glazura de ciocolata belgiana sau umplute cu crema de branza si afine.
Pana la urma gusturile se schimba, dar dragostea pentru gogosi ramane neschimbata. Ele reprezinta expresia suprema a bucuriei culinare, aducand zambete pe fetele intregii lumi.
Sper ca v-a placut articolul si ati descoperit variante delicioase de gogosi din gastronomia internationala. Impartasiti cu noi preferatele voastre si povestiti daca le-ati incercat personal!