Ultima actualizare: 2 august 2024
Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa combini gustul pican al unei tocane de vita cu prospetimea legumelor si crocanta tortillei prajite? Ei bine, aceasta combinatie incredibila se numeste Salata mexicana cu chipsuri picante si este reteta perfecta pentru o cina rapida, gustoasa si satioasa.
Hai sa vedem cum putem prepara aceasta minunatie culinara intr-un timp record de 30 de minute. Este atat de simplu incat poti face o cina delicioasa chiar si atunci cand nu ai prea mult timp la dispozitie.
Ingrediente
Pentru 6 portii avem nevoie de:
- 500 g carne tocata de vita – asigura proteina si grasime pentru aceasta reteta
- 2 buc tortilla – vei taia si praji sub forma de chipsuri crocante
- Pasta de tomate, 1 lingura – pentru gust si culoare
- Salata iceberg, 1 bucata – asigura fibre si textura crocanta
- Rosii, 3 buc sau 250 g rosii cherry – vitamine, antioxidanti si culoare
- Castraveti, 2 buc – crocnata si hidratarea
- Fasole rosie, 450 g – gust dulce si proteine vegetale
- Branza tare, 150 g
- Smantana 15%, 6 linguri – cremoasa si gustoasa
- Coriandru, 6-8 fire – aroma proaspata
- Chimen, 1 lingura – aroma calda si dulceaga
- Oregano, 1 lingura – aroma si gust mediteranean
- Boia dulce, 2 linguri – aroma si gust dulce-picant
- Boia iute/afumata, 1 lingura – picant cu aroma afumata
Cum preparam salata mexicana cu chipsuri picante
Pasul 1 – chipsurile tortilla
Incepe prin a prepara elementul crocant – chipsurile din tortilla prajita. Taie fiecare tortilla in triunghiuri sau romburi de 4-5 cm latura. Asaza bucatile pe un gratar deasupra unei tavi de copt, stropeste cu apa si presara boia si oregano. Pune la cuptorul incalzit la 150 grade pentru 15-20 minute, pana se rumenesc frumos. Scoate chipsurile, lasa-le sa se raceasca si rupe-le in bucati mai mici cu mana. Rezerva deocamdata.
Pasul 2 – carnea tocata
Pune o tigaie la foc mediu si adauga carnea tocata de vita. Gateste 5 minute, rupand carnea cu lingura pentru a se degreva bine. Apoi scurge bine grasimea din tigaie.
Pasul 3 – condimentele
Peste carnea fiarta adauga boia dulce si iute, chimen, oregano, sare si piper dupa gust. Pune si 1 lingura de pasta de rosii dizolvata in 2-3 linguri apa. Lasa la foc mediu 3-5 minute pana se evapora lichidul. Carnea este gata.
Pasul 4 – pregatire legume si salata
Taie rosiile cubulete, indepartand semintele. Curata si taie castravetii felii de 4-5 milimetri. Desparte frunzele de salata iceberg in 4, taie sub forma de carouri si rupe cu mana bucati mai mari.
Pasul 5 – asamblare
Intr-un bol mare, amesteca salata cu tocana, fasole, rosii si castraveti. Adauga smantana cremoasa in cateva insule prin salata.
Pasul 6 – finalizare
Peste salata, presara chipsurile tortilla, branza rasa si coriandru tocat marunt. Orneaza cu felii de lamaie si serveste imediat, cu multa pofta!
Secrete si trucuri pentru cea mai buna salata mexicana
Pentru un gust autentic, foloseste tortilla de porumb. Poti inlocui insa si cu lipie sau chiar clatite taiate chipsuri.
Carnea se poate inlocui cu piept de pui sau legume la gratar pentru o varianta vegetariana. Mixeaza legumele cu 2 linguri ulei de masline si asezoneaza cu aceleasi condimente.
Pentru textura, adauga si porumb, quinoa, orez brun sau perejii in salata. Serveste alaturi de paine prajita sau nachos cu sos guacamole si smantana.
Salata se pastreaza bine doua zile la frigider. Amesteca din nou si serveste cu chipsuri tortilla proaspat preparate.
Beneficiile si contraindicatiile retetei mexicane picante
Salata mexicana este bogata in fibre, vitamine si antioxidanti datorita continutului generos de legume proaspete. Salata verde, rosiile si castravetii contin vitaminele A, C si K.
Proteinele din carne si grasimile bune din smantana, avocado sau uleiul de masline sustin functiile vitale ale organismului.
Condimentele iuti cresc metabolismul, iar combinatia de texturi si gusturi ajuta la absorbtia optima a nutrientilor. Mancarea picanta este insa contraindicata persoanelor sensibile la stomac.
Salata este perfect equilibrata – amestecand carbohidrati, grasimi, proteine si fibre. Smantana netezeste gustul iute, iar chipsurile crocante aduc o aroma calda. Totul intr-un preparat rapid, simplu si extrem de gustos!
Hai sa incerci aceasta reteta mexicana acasa si spune-mi cum ti-a iesit! Astept ideile si fotografiile tale creative in comentarii.
Top intrebari si raspunsuri despre Salata mexicana cu chipsuri
Care sunt cele mai bune sortimente de tortilla pentru chipsuri?
Pentru chipsurile din salata mexicana, foloseste tortilla din faina de porumb sau grau. Are textura cea mai crocanta dupa prajire. De asemenea lipia, lavashul sau chiar clatitele prajite taiate felii subtiri fac niste chipsuri delicioase.
Ce altceva se mai poate adauga in aceasta reteta?
Poti creste valoarea nutritiva adaugand quinoa, porumb, pereji, avocado sau seminte cum ar fi dovlecei, in, susan. Poti folosi si piept de pui la gratar in loc de carne tocata. Combina dupa gust si preferinte!
Cat timp se pastreaza salata mexicana la frigider?
Salata se pastreaza optim circa 2-3 zile la frigider intr-un vas inchis. Ține cont ca unele ingrediente (avocado, rosii, castraveti) se altereaza mai repede. Poti reface salata cu ingrediente proaspete si adauga chipsuri tortilla din nou facute.
Salata mexicana este potrivita pentru diete?
Da, este o alegere ideala pentru diete precum keto, paleo, proteina inalta sau vegetariana. Contine proteine, fibre, grasimi sanatoase si putini carbohidrati. Doar ajusteaza cantitatile si ingrediente dupa necesitatile tale.
La ce se mai poate servi salata mexicana?
Salata merge perfect cu nachos, paine prajita sau lipii umplute cu carne, branza, fasole sau guacamole. Completeaz-o cu o garnitura de orez brun sau quinoa pentru o masa consistenta.