Ultima actualizare: 2 august 2024
Checul cu branza de vaci si stafide este considerat un preparat clasic si gustos, fiind foarte aromat, pufos si savuros. Cu timpul, acest desert capata si mai mult gust! Reteta prezentata in acest articol este una dintre cele mai simple si delicioase variante de chec cu branza de vaci, fiind ideala pentru o petrecere in familie sau pentru o gustare dulce acasa.
Se prepara rapid din ingrediente de baza pe care majoritatea gospodinelor le au la indemana in bucatarie. In acelasi timp, checul iese mereu pufos, moale, umed si cu o textura perfecta, iar adaugand stafide obtii un plus de aroma si gust.
De ce merita incercat checul cu branza de vaci si stafide
Acest chec este usor de preparat chiar si pentru incepatori. Cu toate acestea, rezultatul este unul delicios, care cu siguranta va fi pe placul tuturor. Iata principalele avantaje ale acestei retete:
- Gust excelent – combinatia de branza de vaci, stafide si alte ingrediente asigura un gust unic si foarte placut. Tortul este aromat, putin acidulat de la branza, dulce-acrisor de la stafide, perfect pentru cei cu un dinte mai dulce.
- Textura ideala – datorita cantitatii potrivite de oua, unt, branza si faina, checul iese mereu pufos si umed in interior. Coaja este frageda si putin crocanta.
- Usor de preparat – ingredientele de baza se gasesc cu usurinta, iar modul de preparare este unul simplu, accesibil oricarui incepator talentat.
- Poate fi personalizat – reteta de baza se preteaza la diferite adaugiri pentru un plus de savoare: nuci, fructe confiate uscate, coaja de portocale sau lamai, scortisoara etc.
- Poate fi servit la ceai, ca desert, la cafenea – datorita gustului sau special este potrivit pentru diferite momente ale zilei, de la micul dejun, la ceaiul de dupa-amiaza sau ca desert dupa cina.
Cum se prepara checul cu branza de vaci si stafide – pas cu pas
Pentru a prepara cu succes acest chec aromat si delicios, vom parcurge cativa pasi simpli. Iata ingredientele necesare pentru o tava de chec de dimensiunile 21×10 cm:
Ingrediente:
- 80 g unt moale
- 2 oua
- 140 g branza de vaci (sau ricotta)
- 200 g faina alba de grau
- o lingurita praf de copt
- un varf de cutit sare
- 160 g zahar
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie (sau esenta de vanilie)
- 100 g stafide aurii
Pregatire
- Scoate din timp din frigider ouale, untul si branza de vaci pentru a ajunge la temperatura camerei. Daca branza e mai granuloasa, trece-o printr-o sita fina sau mixeaz-o putin pentru a deveni omogena.
- Inmoaie stafidele intr-un castron cu apa calduta timp de 5-10 minute pentru a se umfla usor, apoi scurge-le de apa si usuca-le cu un servet de bucatarie curat.
- Rade coaja de lamaie cu grija doar partea galbena, fara a ajunge la partea alba amara. Amestec-o cu zaharul pentru a-si elibera din uleiurile aromate.
Preparare:
- Cerne faina intr-un castron impreuna cu sarea si praful de copt. Amesteca pentru a incorpora ingredientele uscate si pune deoparte vasul.
- Mixeaza untul moale timp de 4-5 minute pana devine cremos si pufoas. Adauga zaharul si coaja de lamaie razuita si mixeaza impreuna inca 2 minute pentru a se omogeniza.
- Adauga ouale unul cate unul in bolul cu untul batut, mixand bine compozitia dupa incorporarea fiecarui ou timp de 1-2 minute.
- Adauga branza de vaci peste amestecul de oua si unt si omogenizeaza usor cu mixerul la viteza mica – nu este nevoie sa bati prea tare.
- Incorporeaza in compozitie faina cu sare si praf de copt, amestecand usor cu o spatula de lemn de jos in sus.
- La final, adauga stafidele umflate si amesteca doar cat sa le incorporezi uniform in aluat.
Copt:
- Tapeteaza o tava dreptunghiulara de dimensiuni 21×10 cm cu hartie de copt, unge usor cu putin unt sau ulei spray. Presara putin faina si scutura bine tava pentru a indeparta excesul.
- Toarna compozitia de aluat cu grija in tava si netezeste uniform suprafata cu o spatula. Fa o crestatura usoara in mijloc cu o furculita sau cu dosul lingurii.
- Coace checul in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius timp de aproximativ 1 ora si 15 minute. Verifica cu scobitoarea daca s-a copt bine in interior.
- Scoate checul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava timp de 15 minute apoi transfera-l pe un gratar de bucatarie pentru a se raci complet.
- Este recomandat sa tai si sa servesti checul a doua zi pentru ca textura sa fie perfecta. Se tine cateva zile la temperatura camerei acoperit sau la frigider.
Recomandari si idei
Pentru un plus de aroma poti adauga esenta de rom, scortisoara sau coaja rasa de portocale. In locul stafidelor se pot folosi prunele sau curmalele taiate marunt sau alte fructe confiate uscate. Pentru un chec mai special se pot incorpora si cateva fisticuri sau nuci usor macinate sau rupturi bucatele.
Acest chec cu branza de vaci si stafide este o reteta traditionala foarte gustoasa care merita incercata. Este simplu de facut, ieftina, iar rezultatul este pe masura. Prin adaugarea de ingrediente suplimentare si arome diverse poti obtine numeroase variante delicioase de chec cu branza de vaci care se preteaza la cele mai diverse ocazii.
Speram ca reteta prezentata te-a inspirat si ca vei incerca cat de curand sa prepari acest chec vedeta care cu siguranta va fi pe gustul tau si al celor dragi. Pofta buna si mult succes in bucatarie!