Ultima actualizare: 2 august 2024
Somonul la gratar este o reteta simpla, gustoasa si sanatoasa, insa poate deveni si mai delicioasa cu o garnitura potrivita. In acest articol, va voi impartasi reteta mea preferata de somon la gratar cu sos picant de iaurt si fasole verde crispy.
Ingrediente pentru 4 portii
- un somon intreg de 1,5 – 2 kilograme
- 300 grame fasole verde congelata
- 2 lamai
- 3 linguri ulei de masline
- 1 catelus de usturoi
- 1 pachet condimente pentru peste
- sare, piper
Pentru sosul de iaurt:
- 200 g iaurt grecesc
- 1 ardei iute rosu, tocat marunt
- 1 legatura patrunjel, tocat marunt
- zeama de la o lamaie
- 1 lingurita pasta de usturoi
- sare, piper dupa gust
Cum se prepara somonul la gratar cu sos picant
Pregatirea somonului
- Spalati somonul sub jet de apa rece si curatati-l de solzi cu ajutorul unui cutit ascutit. Indepartati capul, coada si aripioarele.
- Taiati somonul in bucati groase de aproximativ 3 cm.
- Asezati bucatile intr-un vas incapator si adaugati sucul de la o lamaie, cateva feliute subtiri de lamaie, ulei de masline si condimentele pentru peste. Lasati la marinat cel putin 30 minute.
Garnitura de fasole verde
- Intr-o tigaie incinsa cu 1 lingura de ulei prajiti fasolea verde congelata 5 minute, pana devine putin crocanta. Sarati dupa gust.
- Transferati fasolea pe o farfurie si acoperiti pentru a ramane calda.
Gratarul de somon
- Incalziti gratarul la foc mediu. Pentru un plus de aroma, ungeti gratarul cu jumatate de lamaie prinsa intr-o furculita.
- Asezati bucatile de somon pe gratar si lasati 3-4 minute pe fiecare parte, in functie de grosime si de cat de facut doriti somonul.
- Transferati bucatile intr-un vas incapator si acoperiti pentru a ramane calde.
Sosul picant de iaurt
- Amestecati toate ingredientele pentru sos intr-un castron si potriviti de sare si piper dupa gust.
E gata! Serviti somonul la gratar cu garnitura de fasole verde crispy si sosul delicios de iaurt!
Sfaturi si trucuri pentru somon perfect la gratar
Pentru un somon la gratar delicios si suculent, va ofer cateva recomandari:
- Alegeti un somon proaspat, fara miros sau pete ciudate. Verificati termenul de valabilitate inainte de cumparare.
- Curatati bine pestele de solzi, nu ignorati nici coada, capul sau aripioarele. Acestea pot fi folosite pentru un gustos bulion.
- Taiati somonul in bucati groase de aprox. 3 cm, nu foarte subtiri, pentru un interior fraged si suculent. Sub 2,5 cm se vor usca.
- Marinati pestele cel putin 30 minute inainte de a-l pune pe gratar. Unturati cu ulei masline bucatile de somon si condimentati dupa gust.
- Asezati bucatile de somon la distanta pe gratar, pentru a nu se lipe unul de celalalt.
- Nu intoarceti des somonul pe gratar, acesta se poate rupe. Lasati 3-4 minute pe fiecare parte, in functie de grosime.
Acum stiti reteta perfecta de somon la gratar cu garnitura, sos picant si toate secretele pentru un preparat delicios! Pofta buna!
Beneficii pentru sanatate si avertismente in consumul de somon la gratar
Somonul este un peste extrem de bogat in nutrienti benefici pentru organism. Iata ce efecte are consumul acestuia:
Beneficii:
- Omega-3 gras – reduce nivelul de colesterol si trigliceride, protejeaza vasele de sange si inima
- Proteina de calitate – sustine masa musculara, previne sarcopenia la batranete
- Vitamine – A, D, B12, fier, calciu, zinc, seleniu etc.
- Antioxidanti – lupta impotriva radicalilor liberi si a inflamatiilor din organism
- Energie rapida – datorita lipidelor sanatoase, reincarca bateriile efectiv
Riscuri/Avertizari:
- Pestele crud poate contine paraziti intestinali – recomandat gatirea completa pana la 76 grade intern
- Potentiale metale grele, daca provine din mediu poluat – apa evaluarea sursei si calitatea somonului
- Risc de reactii alergice la persoane sensibile – prudenta
Consumati cu incredere somon la gratar in limita a 2-3 portii pe saptamana pentru efecte pozitive asupra sanatatii. Evitati pe cel crud sau insuficient preparat termic!
Acesta a fost articolul despre reteta gustoasa de somon la gratar cu sos delicios de iaurt, sfaturi pentru un preparat perfect si beneficiile consumului moderat pentru sanatate. Sper ca v-a fost util si va doresc pofta buna!