Ultima actualizare: 2 august 2024
Ce poate fi mai bun decat gustoasele chiftelute de pui in sos piccata? Aceasta reteta savuroasa transforma simpla chifteluta de pui intr-un preparat rafinat, gata in mai putin de 30 de minute.
Sosul cremos piccata, cu aroma sa intensa si prospetimea data de zeama de lamaie, complementeaza perfect textura frageda a chiftelutelor.
Ingrediente
- 500 g piept de pui tocat
- 1 ou
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 3 catei de usturoi proaspet tocati marunt
- O mana de patrunjel proaspat tocat
- 50 g pesmet
- O lingura ulei de masline extravirgin
- Sare, piper proaspat macinat dupa gust
Pentru sos:
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 50 g unt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 350 ml supa de pui sau vin alb sec
- Sucul de la 2 lamai
- 2 linguri capere
- Sare, piper proaspat macinat dupa gust
Cum se prepara cele mai delicioase chiftelute in sos piccata
- Intr-un bol, amestecam carnea de pui tocata cu ouale, boiaua, usturoiul, patrunjelul, pesmetul, sarea si piperul. Adaugam si uleiul de masline si framantam bine compozitia cu mainile pana obtinem o textura omogena.
- Modelam chiftelute de marimea unei linguri de supa, trecandu-le prin pesmet. Le prajim in ulei incins pe toate partile pana se rumenesc frumos.
- Scoatem chiftelutele intr-un castron si pastram uleiul din tigaie. Adaugam 2 linguri ulei proaspat si untul. Cand untul s-a topit, adaugam usturoiul si calim 1 minut.
- Turnam supa de pui sau vinul si sucul de lamaie. Condimentam cu sare si piper. Fierbem la foc mediu timp de 2-3 minute. Adaugam caperele si chiftelutele.
- Reducem focul la minim, acoperim si lasam chiftelutele sa se termine la cuptor cam 10 minute. Le scotocim din cand in cand in sos.
Sfat: potrivita ca garnitura este o salata de rucola sau orez alb fiert. Pofta mare!
Sfaturi si trucuri pentru cele mai gustoase chiftelute à la piccata
Pentru un plus de aroma, foloseste piept de pui de ferma. Carnea are mai multa consistenta si va da un gust mai intens.
Chiftelutele ies mult mai pufoase daca adaugi in compozitie si o felie de paine inmuiata in lapte. Scade din pesmet.
Nu exagera cu gatirea chiftelutelor. E suficient sa le rumenesti frumos pe toate partile. Altfel risti sa ramana tari si uscate.
Pentru un sos cremos, amesteca amidonul cu putina supa rece inainte de a-l adauga in preparatul fierbinte.
Daca vrei sa pastrezi chiftelutele mai mult timp, le poti congela. Le lasi sa se raceasca complet, le portionezi in pungi si le depozitezi la -18 grade C.
Beneficii si avertismente
Chiftelutele in sos piccata cu lamaie au multiple beneficii pentru sanatate. Continutul lor generos in vitamina C intareste imunitatea, in timp ce grasimile nesaturate din uleiul de masline protejeaza inima.
Carnea de pui este o sursa excelenta de proteine si aminoacizi esentiali necesari pentru construirea masei musculare. De asemenea, contine mult fier, util in transportul oxigenului in sange. Prin urmare, include chiftelutele in meniurile copiilor.
Pe de alta parte, reteta prezinta si cateva riscuri daca este consumata in exces. Continutul mare de sare poate determina retentie de apa si tensiune arteriala ridicata. De asemenea, prajirea intensa in ulei genereaza grasimi nesanatoase care imbatranesc arterele si cresc colesterolul rau.
Astfel, profita din plin de beneficiile retetei, dar evita excesele. Savureaza chiftelutele in sos piccata o data pe saptamana. Alcatuieste meniuri echilibrate, bogate in legume, fructe si cereale integrale. Astfel vei avea o inima si o silueta de invidiat!
Sper ca v-ati inspirat din aceasta reteta delicioasa pe care v-o recomand cu caldura. Va astept cu alte idei inedite de preparate sanatoase si gustoase numai bune de pus pe masa intregii familii. Urmati-ma in continuare pentru retete surprinzatoare, sfaturi culinare si trucuri inedite. La revedere!