Ultima actualizare: 2 august 2024
Astazi am pregatit pentru voi o reteta delicioasa, dar in acelasi timp si foarte sanatoasa de pizza fara faina cu blat din pui. Da, ati citit bine! Aceasta pizza are la baza un blat crocant facut din carne de pui macra, bogat in proteine si fara gluten, care preia rolul aluatului obisnuit.
Este o varianta ideala de pizza dietetica pentru cei care fac sport, cei care tin dieta sau cei intoleranti la gluten. De asemenea, aceasta reteta de pizza dietetica poate fi servita cu incredere si copiilor, deoarece este lipsita de ingrediente daunatoare.
Hai sa vedem care sunt ingredientele minunatei noastre retete de pizza dietetica:
Ingrediente pizza dietetica
- 500 g piept de pui dezosat
- 1 ou
- 1/2 lingurita amestec ierburi provensale uscate
- 1/2 lingurita usturoi uscat granulat
- 80 g ceapa
- 1 catei usturoi
- 2 fire busuioc verde
- 1 lingura ulei masline
- 300 g rosii tocate din conserva
- 1/2 lingurita zahar
- 1 ardei gras galben mic
- 150 g mozzarella
- 100 g masline negre
- sare & piper dupa gust
Cum se prepara reteta delicioasa de pizza dietetica
Pentru inceput, hai sa pregatim blatul crocant de pizza din carne de pui:
- Taie pieptul dezosat de pui in bucati mari si paseaza-l printr-un robot de bucatarie cu sita mica pentru carne sau blenduiti in blender.
- Sparge oual intr-un castron si amesteca-l usor cu o furculita. Adauga carnea de pui tocata, ierburile uscate, usturoiul uscat, sare & piper dupa gust. Amesteca foarte bine compozitia.
- Modeleaza amestecul de carne de pui intr-o tava tapetata cu hartie de copt, formand un disc rotund. Pune cuptorul la 180 grade Celsius si coace blatul timp de 15 minute.
Acum, in timp ce blatul se coace, haideti sa pregatim deliciosul sos de rosii pentru pizza noastra dietetica:
- Curata ceapa si usturoiul si toaca-le marunt. Spala busuiocul si usuca-l. Smulge de pe o tulpinuta cateva frunze pentru decor si pune-le deoparte. Tocheste restul de busuioc.
- Incalzeste uleiul de masline intr-o craticioara si caleste ceapa cu usturoiul amestecand timp de 5 minute la foc mediu. Adauga rosiile tocate, busuiocul tocat, zaharul si condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Fierbe la foc mic 10 minute.
- Spala ardeiul, taie-l in jumatati, scoate semintele si taie pulpa cubulete. Tocheste mozzarella si maslinele.
- Ungi baza de pizza cu sosul de rosii cald. Presara deasupra ardeiul si maslinele. Aduna mozzarella. Pune pizza inapoi in cuptorul incalzit la 200 grade Celsius pentru 10 minute. Impodobeste cu frunze de busuioc inainte de servire.
Iata cat de simplu si rapid se prepara aceasta minunata pizza dietetica, care nu numai ca arata apetisant, dar este si foarte sanatoasa! Blatul de pui ofera proteine de buna calitate si foarte putine calorii, iar sosul de rosii si legumele hraneste cu vitamine si minerale.
Sfaturi si trucuri pentru cea mai reusita pizza dietetica
Pentru un plus de aroma, poti adauga in amestecul de carne de pui boia afumata, oregano sau alte condimente preferate. De asemenea, blatul de pui poate fi aromat cu cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocale.
In locul carnei de pui, blatul crocant poate fi facut la fel de bine din gulii de pui, pulpe de pui dezosate sau chiar piept de curcan.
Pentru cei ce tin post, blatul se poate face cu ciuperci sau conopida fierte si pasate prin blender. Se va gati mai putin, 5-7 minute la 180 grade Celsius. Rosiile pot fi inlocuite cu rosii cherry, dovlecei sau vinete coapte.
Pentru niste variatie, incearca sa schimbi compozitia topping-ului: prosciutto, salam, sunca, ton, masline, porumb, ardei gras, ceapa rosie, rucola sau spanac baby sunt doar cateva optiuni delicioase. Lasati franghia libera imaginatiei!
Pentru o pizza dietetica vegana, inlocuieste mozzarella cu mozzarella din nuci de cocos sau cu o pasta cremoasa din nuci tigernut si drojdie nutritionala.
Daca timpul iti este limitat, cumpara pieptul de pui deja feliat si il pasezi cu ajutorul unui robot de bucatarie. De asemenea, rosiile tocate pot fi cumparate gata preparate.
Blatul poate fi facut si copt in avans, si apoi congelat in folie de plastic. Scoate din congelator cu 15 minute inainte de a-l garnisi si pune inapoi in cuptor.
Beneficii pentru sanatate ale retetei de pizza dietetica
Aceasta reteta usoara si sanatoasa de pizza dietetica cu blat din pui si topping vegetal aduce o multime de beneficii organismului:
- Este o sursa excelenta de proteine slab in grasimi de calitate superioara din carnea de pui si din mozzarella dietetica. Proteinele ajuta la dezvoltarea masei musculare si accelereaza metabolismul.
- Continutul redus de carbohidrati si lipsa fainii o transforma intr-o varianta ideala pentru cei care tin diete precum keto sau paleo. Nu va creste nivelul glicemiei sau al insuliniei.
- Lipseste glutenul, fiind potrivita pentru cei cu intoleranta la gluten sau boli precum boala celiaca.
- Rosiile si ardeiul gras livreaza vitamine antioxidante A si C, betacaroten si licopen care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.
- Prezenta seleniumului in carnea de pui intareste sistemul imunitar si functia tiroidiana.
Cu toate acestea, este indicat sa fie consumata cu moderatie de catre persoanele care nu tolereaza bine lactoza din cauza mozzarellei dietetice. De asemenea, cei cu intolerante la histamina ar trebui sa evite maslinele si rosiile din compozitie.
Si pentru ca sanatatea noastra depinde intr-o mare masura si de starea noastra emotionala, va propun ca in timp ce pregatiti impreuna aceasta pizza dietetica alaturi de cei dragi, sa ascultati muzica voastra preferata si sa conversati relaxat. Cand mancam cu placere in compania celor apropiati, hrana capata un alt gust!
Sper ca v-am inspirat sa pregatiti cat mai curand aceasta delicioasa si sanatoasa pizza dietetica acasa. Va incurajez sa imbogatiti reteta cu ideile voastre creative si sa o adaptati preferintelor familiei si invitatilor. Impartasiti cu noi in sectiunea de comentarii experienta voastra! Pofta buna si sanatate!
Intrebari frecvente despre prepararea retetei de pizza dietetica
Cat de sanatoasa este pizza cu blat din piept de pui fata de pizza clasica?
Pizza cu blat din piept de pui este mult mai sanatoasa decat pizza clasica pe baza de faina, deoarece furnizeaza mai putine calorii si carbohidrati, mai putina grasime, dar cantitati generoase de proteine si nutrienti valorosi. Este o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale furnizate de carnea de pui, mozzarella dietetica si legumele din compozitie. Este potrivita pentru diete precum paleo sau keto si pentru cei cu intolerante la gluten.
Cat timp poate fi pastrat blatul de pizza facut din carne de pui pentru preparare ulterioara?
Blatul de pizza facut din piept de pui poate fi pastrat in frigider in folie alimentara timp de 3-4 zile. De asemenea, se poate pune la congelator in folie pentru plastic timp de 4-6 luni. Este recomandat sa se scoata din congelator cu 15 minute inainte de utilizare pentru a se dezgheta putin.
Care sunt cele mai bune topping-uri pentru pizza dietetica cu blat din piept de pui?
Topping-uri precum rosii, ardei gras, masline, porumb, ceapa, sunca, salam, prosciutto, ciuperci, ton, busuioc sau rucola se potrivesc foarte bine la pizza cu blat din piept de pui pentru un plus de arome si un mix delicios de texturi, dar si nutritie. Pentru o varianta mai light se pot folosi si dovlecel, vinete sau ciuperci.