Ultima actualizare: 2 august 2024
Va intampin cu o reteta delicioasa si sanatoasa de salata cu quinoa in stil mediteranean! Aceasta salata este plina de texturi, culori si arome si poate fi pregatita dinainte, fiind ideala pentru zilele incarcate.
Neindoielnic, veti fi incantati de rezultat! Mai mult, este o reteta completa din punct de vedere nutritional, oferind beneficii excelente pentru sanatate. Quinoa este recunoscuta ca fiind un super-aliment si este bogata in proteine, fibre, magneziu, fier, potasiu si alti nutrienti esentiali.
Asadar, pregatiti ingredientele si echipamentele necesare si haideti sa gatim impreuna aceasta gustoasa salata cu quinoa! Va asigur ca merita efortul. Este ideala pentru zilele incarcate, cand aveti nevoie de ceva rapid, gustos si hranitor. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile mele pas cu pas.
De asemenea, la final va voi impartasi si cateva sfaturi si trucuri pentru a obtine cea mai buna salata cu quinoa, precum si beneficiile si avertismentele legate de consumul acesteia.
Asadar, haideti sa incepem!
Ingrediente si cantitati
- 1 cana quinoa (cruda)
- 1 lamaie mare (zeama si coaja rasa)
- 1⁄4 cana ulei de masline extravirgin
- 1⁄2 lingurita oregano uscat
- 1 ardei gras portocaliu
- 1 ardei gras galben
- 1 castravete
- 2 cepe verzi
- 100 g branza feta
- 50 g masline Kalamata
- Sare si piper dupa gust
Cum se prepara reteta delicioasa de salata cu quinoa in stil mediteranean
- Intr-un castron adanc, radeti coaja de lamaie pana ramane complet cheala. Aruncati coaja si stoarceti sucul de lamaie. Coaja are foarte multa aroma, nu o ignorati!
- Adaugati o prisosa de sare si piper, precum si vreo jumatate de lingurita de oregano uscat. Amestecati bine.
- In timp ce amestecati continuu, adaugati 1⁄4 de cana de ulei de masline extravirgin de calitate. Se poate folosi ulei de la prima presare la rece. Amestecati energic.
- Intr-o oala separata, puneti sa fiarba o cana de apa. Cand clocoteste, adaugati quinoa si lasati la foc mic, acoperit, cam 15 minute pana va absorbi toata apa.
- Intre timp, taiati ardeii grasi portocaliu si galben in bucati mici, de aproximativ 1 cm. Arunca semintele.
- La fel procedati si cu castravetele, ceapa verde, branza feta si maslinele, taindu-le marunt.
- Cand quinoa este gata, indepartati oala de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin, fara insa a deveni complet rece.
- Puneti quinoa in castronul cu dressing, apoi adaugati toate legumele si condimentele taiate, amestecand bine.
- Lasati salata la frigider cel putin 30 minute inainte de servire, pentru ca quinoa sa absoarba aromele dressingului si legumelor.
- In final, potriviti gustul cu sare si piper dupa preferinte si serviti rece. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru o salata cu quinoa perfecta
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa obtineti cea mai buna salata cu quinoa:
- Asigurati-va ca spalati bine quinoa inainte de preparare, pentru a indeparta coating-ul care ii confera un gust amar.
- Preparati ingredientele asigurandu-va ca au dimensiuni similare, pentru o textura echilibrata.
- Potriviti bine gustul cu sare, piper si lamaie. Salata cu quinoa trebuie sa fie condimentata intens.
- Combinati mai multe tipuri de legume pentru vitamine, fibre si culoare.
- Completati cu ingrediente hranitoare precum feta, masline sau nuci. Acestea dau savoare si consistenta.
- Amestecati salata cu dressing cand quinoa este inca calda, pentru o mai buna absorbtie a aromelor.
- Pastrati salata la rece, ea va continua sa capete gust pe masura ce sta la frigider.
Urmand aceste sfaturi, veti obtine cea mai aromata, gustoasa si nutritiva salata cu quinoa!
Beneficiile si avertismentele in cazul retetei de salata cu quinoa mediteraneana
Aceasta reteta de salata cu quinoa aduce o multime de beneficii nutritionale:
- Quinoa este o sursa excelenta de proteine complete cu toti cei 9 aminoacizi esentiali.
- Contine cantitati importante de magneziu, fier, zinc, potasiu, cupru si vitamine din complexul B.
- Are un continut ridicat de fibre, ceea ce regleaza tranzitul intestinal si mentine senzatia de satietate.
- Antioxidantii din quinoa, ardei grasi si ceapa protejeaza impotriva radicalilor liberi.
- Uleiul de masline extravirgin are proprietati antiinflamatoare excelente.
- Salata poate face parte dintr-o dieta vegetariana sau vegana datorita valorii nutritionale complete.
Cu toate acestea, exista si cateva precautii de luat in considerare:
- Masurati portiile cu atentie, deoarece quinoa este bogata in calorii comparativ cu alte cereale. Consumati cantitati rezonabile.
- Persoanele cu intoleranta la gluten ar trebui sa verifice daca quinoa utilizata este certificata fara gluten, pentru siguranta.
- Cei cu alergii la arahide sau susan trebuie sa evite aceasta reteta, deoarece exista posibilitatea de contaminare incrucisata.
- Daca urmati un regim sarac in sare, optati pentru varianta fara branza sau masline.
Pregatita corespunzator si consumata cu moderatie, salata cu quinoa mediteraneana este o gustare satioasa, colorata, plina de nutrienti valorosi pentru o dieta echilibrata!
Sper ca v-a placut acest articol si ca veti incerca delicioasa reteta de salata cu quinoa mediteraneana. Spor la gatit si pofta buna! Astept parerile voastre in comentarii.
Intrebari frecvente
Ce fel de linte se foloseste pentru supa cremoasa de linte?
Pentru aceasta reteta se recomanda a se folosi linte verde, linte maro sau linte neagra. Acestea pastreaza mai bine forma dupa gatire si dau o textura cremoasa. Lintea rosie nu este indicata deoarece se dizolva usor si modifica consistenta.
Se poate inlocui linten cu altceva in aceasta reteta?
Da, lintea verde se poate inlocui cu succes in aceasta reteta de supa cremoasa si cu mazare, fasole sau bob. Acestea aduc tot vitamine, minerale si proteine vegetale valoroase. Trebuie doar modificat putin timpul de gatire in functie de ingredientul folosit.
Supa de linte provoaca balonare sau disconfort abdominal?
Lintea contine o cantitate mare de amidon ce poate cauza balonare sau crampe la persoanele sensibile. Se recomanda spalarea prealabila a lintelor in mai multe ape pentru a elimina o parte din amidonul solubil din ele sau blendarea supei pentru o digestie mai usoara.
Trebuie sa fierb lentilele inainte de a le folosi in supa?
Nu este neaparat necesar, insa este recomandat ca lintea sa fie spalata bine si apoi hidratata 1-2 ore in apa pentru o gatire uniforma. Altfel portiunea de sus ar putea fi mai tare. Fierberea in prealabil grabeste totusi procesul.
Poate fi preparata reteta de supa cremoasa de linte si cu robotul de bucatarie?
Da, reteta de supa cremoasa de linte poate fi preparata cu succes si in vasul unui blender performant, robotic de bucatarie. Se pun ingredientele la gatit in vasul inchis etans, se seteaza timpul si temperatura si supa se face singura, fara interventia ulterioara a persoanei, pentru un plus de siguranta si facilitare.