Ultima actualizare: 2 august 2024
Astazi va impartasesc reteta mea preferata de supa cremoasa de mazare cu carne de vita. Este atat de gustoasa si de hranitoare, perfecta pentru zilele reci de iarna.
Mazarea este una dintre leguminoasele mele preferate. Are un gust dulce, proaspat, care se potriveste foarte bine cu carnea de vita. In plus, mazarea este bogata in fibre, proteine si multe vitamine si minerale esentiale. O cana de mazare contine aproximativ 15 g de fibre, ceea ce acopera peste jumatate din necesarul zilnic recomandat. Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.
Aceasta reteta de supa cremoasa este usor de preparat si nu necesita prea multe ingrediente. Cheia pentru gust este folosirea unui bouillon de vita de buna calitate, care va da supsei acea aroma delicioasa. Am ales sa utilizez coastele de vita taiate cubulete mici, care vor elibera multa gelatina in timpul fierberii, facand supa si mai gustoasa.
Sper ca va va placea la fel de mult precum imi place mie!
Ingrediente si cantitati
- 600 g carne de vita (coaste taiate cubulete)
- 500 g mazare congelata
- 3 cartofi medii
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi medii
- 2 linguri ulei vegetal
- 2-3 fire de marar proaspat
- 3-4 fire de patrunjel proaspat
- 2 catei de usturoi
- 6 linguri smantana grasa 20%
- 4 litri apa
- 2 foi de dafin
- 4 felii paine de secara
- sare, piper negru proaspat macinat dupa gust
Cum se prepara supa cremoasa de mazare cu carne de vita


- Pune carnea de vita intr-o oala mare, acopera cu apa si fierbe la foc mic timp de cel putin 2 ore pentru a obtine un bouillon gustos. Potriveste de sare dupa gust. Strecoara printr-o sita fina.
- Curata cartofii, taie-i cubulete medii. Fierbe-i in bouillon timp de 5 minute.
- Adauga mazarea si las-o sa fiarba impreuna cu cartofii inca 20 de minute la foc mic.
- Curata ceapa si morcovii, taie ceapa marunt si morcovii pe razatoarea cu ochiuri mari.
- Incinge 2 linguri de ulei intr-o tigaie si caleste ceapa si morcovii timp de cate 5 minute, amestecand des.
- Spala mararul si patrunjelul, usuca-le si toaca-le marunt. Curata si pisa usturoiul.
- Adauga mararul, patrunjelul si usturoiul peste ceapa si morcovii caliti, amesteca si caleste totul inca 2-3 minute.
- Ia tigaia de pe foc, adauga smantana si mixeaza legumele cu un blender vertical pentru a obtine un amestec cremos.
- Adauga amestecul de legume si smantana in supa cu mazare si cartofi. Potriveste de sare si piper dupa gust. Mai fierbe totul impreuna inca 15 minute.
- Taie painea in cuburi mici si prajeste-le in cuptor pentru garnish.
- Pune carnea fiarta in castron si toarna supa peste ea. Adauga cuburile de paine prajita deasupra si serveste imediat. Pofta buna!

Sfaturi si trucuri pentru o supa cremoasa de mazare perfecta
- Pentru un bouillon cat mai gustos, foloseste carne de vita cu multa gelatina, precum coastele sau pulpa. Cu cat fierbe mai mult timp, cu atat gustul va fi mai intens.
- Poti inlocui mazarea congelata cu 200 g de mazare uscata, care trebuie inmuiata in apa rece cel putin 6 ore inainte de preparare.
- In loc de smantana traditionala, poti folosi iaurt grecesc sau lapte de cocos pentru o varianta mai sanatoasa.
- Pentru textura aparte, poti adauga orez sau quinoa fiarta impreuna cu mazarea si cartofii.
- Aromatizeaza cu diferite ierburi proaspete precum busuioc, rozmarin sau cimbru.
- Mai adauga cubulete de bacon prajit si chiar si felii subtiri de parmezan deasupra supei pentru un plus de savoare.
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Supa cremoasa de mazare cu vita este o sursa excelenta de proteine si fibre, vitaminele C, A, K, fier, zin, potasiu si magneziu. Are un continut scazut de grasimi saturate si sodiu. Toate aceste elemente si nutrient esentiali intaresc sistemul imunitar, oasele, functiile cognitive si digestia.
Cu toate acestea, mazarea cruda contine lectine, care pot cauza simptome digestive neplacute la persoanele sensibile. Fierberea reduce semnificativ efectele adverse ale lectinelor. Supa este in regula pentru majoritatea oamenilor, dar cei intoleranti la mazare cruda ar trebui sa evite aceasta reteta.
Exista posibilitatea reactiilor alergice la mazare, in special la copii mici. De asemenea, cei cu alergie la latex ar putea fi sensibili la mazare, deci este bine sa manifeste prudenta prima data cand consuma mazare fierbinte.
Acum va invit sa incercati aceasta reteta delicioasa de supa cremoasa de mazare cu carne de vita. Spuneti-mi ce parere aveti in sectiunea de comentarii de mai jos!
Intrebari si raspunsuri pentru supa de mazare cu carne de vita
Intrebare: Se poate inlocui carnea de vita cu alta carne, precum pui sau porc?
Raspuns: Da, carnea de vita poate fi inlocuita cu piept de pui sau pulpa de porc pentru un gust diferit. Important este sa folositi o carne cu tendoane sau oase pentru a asigura un bouillon consistent in timpul fierberii indelungate.
Intrebare: Supa de mazare ramane cremoasa si dupa refrigerare?
Raspuns: Da, textura cremoasa este pastrata chiar si dupa ce supa s-a racit complet, fiind spumoasa datorita amidonului din cartofi si datorita emulsiei de smantana cu legumele. Totusi, poate ca va trebui sa mai diluati supa din nou cu apa sau supliment de bouillon la reincalzire.
Intrebare: Pot adauga orez sau paste fainoase in aceasta reteta de supa?
Raspuns: Cu siguranta! Adaugi 100 g de orez integral sau paste uscate de mici dimensiuni ca orzo, acini de strugure sau litere pentru o supa de mazare cu carne de vita si mai consistenta si mai satisfacatoare. Adauga orezul sau pastele in timpul ultimelor 5-10 minute de fierbere.
Intrebare: Pot folosi mazare congelata deja fiarta?
Raspuns: Da, se poate folosi mazarea congelata fiarta, de obicei disponibila la raionul de legume congelate din supermarket. In acest caz, nu va fi nevoie sa mai lasi mazarea sa fiarba 20 de minute, doar 5-10 minute pentru a incalzi bine.
Intrebare: Ce fel de smantana se recomanda, traditionala sau vegetala?
Raspuns: Smantana traditionala de 20% grasime ofera cea mai cremoasa textura si gust traditional, dar varianta vegetala pe baza de uleiuri vegetale este o alternativa excelenta pentru cei care au intoleranta la lactoza sau cei care tin dieta vegana. Ambele variatii creeaza o emulsie delicioasa cu restul ingredientelor.