Ultima actualizare: 2 august 2024
Astazi va impartasesc o reteta delicioasa si putin neobisnuita – o prajitura cu ciocolata neagra si ardei iute. Stiu ca suna ciudat la prima vedere, dar lasati-ma sa va conving ca acest contrast dintre dulce si iute este minunat.
Acest desert de ciocolata, la care am adaugat ardei iute, nu este atat de neobisnuit. Combinatia „ciocolata si ardei iute” a devenit de mult timp un clasic, deoarece ambele produse se potrivesc perfect ca aroma. Astfel de deserturi cu ardei iute sunt chiar incluse in meniurile unor restaurante.
Trebuie spus ca desertul in sine este putin asemanator cu cunoscutul brownie, doar ca al nostru este mult mai interesant. Și pentru a nu fi nesustinuta, va sugeram nu doar sa va uitati la reteta, ci sa o faceti in viitorul apropiat. Toate produsele pentru aceasta sunt complet disponibile, iar tehnologia este simpla.
Ingrediente:
- 250 g ciocolata neagra (minim 70% cacao)
- 150 g zahar
- 8 oua
- 75 g unt
- 75 g nuci sau migdale
- 1 ardei iute rosu
- 2 lingurite zahar vanilat
Pentru decor:
- Coaja de portocala rasa
- Fructe de padure
- Zahar pudra
Cum se prepara prajitura cu ciocolata si ardei iute:

- Topiti ciocolata neagra la baie de aburi si adaugati jumatate din cantitatea de zahar. Amestecati bine.
- Taiati foarte marunt ardeiul iute, inlaturand semintele. Adaugati untul, ardeiul iute si zaharul vanilat peste ciocolata si incalziti amestecul la baie de aburi, amestecand constant, pana se omogenizeaza. Luati vasul de pe baia de aburi si lasati compozitia de ciocolata sa se racoreasca.
- Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu un tel, adaugati restul de zahar si continuati sa mixati pana obtineti virfuri ferme.
- Maruntiti nucile sau migdalele. Amestecati galbenusurile si nucile/migdalele cu compozitia de ciocolata. Adaugati treptat albusurile, amestecand usor de jos in sus.
- Turnati compozitia intr-o tava rotunda pentru copt. Coaceti blatul la 190°C, aproximativ 20-30 minute.
- Lasati prajitura sa se raceasca complet, apoi mutati-o la frigider pentru cel putin o zi, pentru ca gustul de ardei iute sa patrunda bine in compozitie.
- Inainte de servire, scoateti prajitura din frigider si taiati-o in felii. Decorati cu fructe, coaja de portocala si zahar pudra.

Sfaturi si trucuri pentru prajitura cu ciocolata si ardei iute
Aceasta prajitura este destul de simplu de facut, dar iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa iasa perfect:
- Folositi o ciocolata neagra de calitate, cu minim 70% cacao, pentru un gust intens si aromatic. Ciocolata cu procent ridicat de cacao se topeste frumos si da o consistenta mataseasa compozitiei.
- Taiati ardeiul iute cat mai marunt posibil, astfel incat sa fie distribuit uniform in aluat. Gustul de ardei trebuie sa fie prezent, dar nu coplesitor. Indepartati semintele care au un gust mult mai puternic.
- Bateti bine albusurile pana obtineti virfuri tari, altfel blatul nu va creste suficient la copt. Adaugati-le incet in compozitia de ciocolata, amestecand usor pentru a nu le lasa.
- Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte de a o baga la frigider. Altfel riscati sa se faramite la taiere. De asemenea, este important ca gustul de ardei sa patrunda bine, de aceea trebuie pastrata peste noapte la rece.
- Ornatul este la fel de important! Decorati cu fructe proaspete, colorate, coaja de portocala si multa zahar pudra pentru un aspect apetisant.
Pentru siguranta, merita incercata mai intai o reteta simpla de prajitura cu ciocolata inainte de a experimenta cu arome neobisnuite precum ardeiul iute. Daca totusi doriti sa fiti indrazneti, aceasta combinatie va va surprinde placut! Dulcele intens al ciocolatei negre se imbina perfect cu nota incarcata de iuteala a ardeiului.
Este o prajitura delicioasa, aromata si putin picanta, care cu siguranta va va impresiona musafirii. Serviti-o la o cafea sau ceai alaturi de o inghetata cu vanilie pentru un contrast si mai mare de temperaturi si arome. Pofta buna!
Beneficii pentru sanatate ale ciocolatei negre cu ardei iute
Pe langa gustul minunat, aceasta prajitura are si cateva beneficii pentru sanatate datorita ingredientelor folosite:
- Ciocolata neagra bogata in cacao intareste sistemul imunitar, previne bolile cardiovasculare si are efect antioxidanat, antiinflamator si antimicrobian.
- Ardeiul iute stimuleaza metabolismul, ajuta la pierderea in greutate si are efect antioxidant puternic. De asemenea, scade colesterolul si intensifica secretia de endorfine.
- Nucile si migdalele contin proteine vegetale de calitate, fibre, vitamine si minerale esentiale precum magneziul, zinc, calciul. Au proprietati antioxidante.
Cu toate acestea, prajitura ramane un preparat dulce, bogat in grasimi si zahar. Asa ca este de preferat sa o consumati cu moderatie. Persoanele care sufera de diabet, boli de inima sau hipertensiune ar trebui sa consulte medicul inainte de a o servi.
Intrebari frecvente despre prajitura cu ciocolata si ardei iute
Cat de iute iese aceasta prajitura?
Iuteala depinde de cantitatea de ardei folosita si de cat de bine este distribuita in aluat. Noi am indicat un singur ardei mediu pentru 8 portii. Rezultatul este o prajitura cu o usoara nota de iuteala, foarte placuta. Cei care nu suporta bine condimentele picante pot folosi doar jumatate de ardei.
Se poate prepara si cu ciocolata alba?
Da, se poate inlocui cu ciocolata alba pentru un gust diferit. Totusi, contrastul dintre dulce si iute este mult mai puternic cu ciocolata neagra.
Este complicat de facut acasa aceasta reteta?
Deloc! Chiar daca suna putin neobisnuit, prajitura este foarte simplu de preparat cu ingrediente accesibile. Singurele etape care necesita mai multa atentie sunt baterea albusurilor si incorporarea lor in mod corect in compozitie. In rest, oricine poate obtine rezultate delicioase.
Se poate pastra la frigider sau congelator?
Da, aceasta modalitate de pastrare prelungeste prospetimea prajiturii cu cateva zile. Infasurati bine felile ramase intr-o folie alimentara sau folositi cutii cu capac. La decongelare si reincalzire, atentie sa nu prea uscati aluatul.
Sper ca va veti incanta sa incercati aceasta prajitura delicioasa si putin neobisnuita! Daca aveti alte intrebari sau sugestii, va rog sa le postati mai jos in comentarii. Pofta buna si numai bucurii alaturi de cei dragi!