Ultima actualizare: 2 august 2024
Buna ziua, dragi cititoare si cititori! Sunt Iulia, pasionata de arte culinare si vreau sa va impartasesc o reteta delicioasa pe care am incercat-o recent: pizza cu creveti cu usturoi.
Aceasta reteta este perfecta pentru cineva care isi doreste o cina rapida, gustoasa si sanatoasa! Crevetii, combinati cu usturoi si busuioc proaspat, creeaza o armonie perfecta de arome pe o crusta crocanta de pizza.
In plus, crevetii sunt o sursa excelenta de proteine si minerale importante, cum ar fi zinc, cupru si seleniu. Deci, nu numai ca veti savura un preparat delicios, dar va veti hrani si corpul cu substante nutritive valoroase!
Ingrediente
- 200 g creveti curatati
- 2 linguri ulei de masline
- 3-4 catei de usturoi, tocati marunt
- Jumatate de lamaie (zeama)
- 50 ml vin alb
- O lingura busuioc proaspat, tocate marunt
- 100 g cascaval mozarella
- 50 g parmezan ras
- 1 crusta pizza (sau aluat de pizza)
Cum se prepara
- Incalzeste cuptorul la 200 ̊C. Infoaie o tavita cu hartie de copt si aseaza crusta de pizza.
- Taine crevetii sub apa rece. Apoi, usuca-i cu un prosop de hartie.
- Intr-un castronas, amesteca uleiul de masline cu usturoiul tocat, zeama de lamaie, vinul si busuiocul. Lasa pe foc mic 3-4 minute pentru a se incalzi si aromele sa se combine.
- Adauga crevetii in castronas si gateste timp de aproximativ 5 minute, amestecand ocazional. Crevetii trebuie sa capete o culoare rosiatica.
- Intre timp, rade cascavalul.
- Din cuptor, scoate crusta de pizza cand s-a incins cuptorul. Imprastie deasupra cascavalul ras si acopera uniform cu crevetii cu aroma de usturoi.
- Presara si restul de parmezan ras. Pune pizza inapoi in cuptor pentru inca 5 minute.
- Scoate din cuptor, orneaza cu frunze de busuioc si serveste imediat.
Sfaturi si trucuri
Iata cateva sfaturi utile pentru o pizza perfecta cu creveti usturoi:
- Foloseste creveti mari, de preferat intregi cu coada. Vei obtine cea mai buna textura si aspect.
- Nu lasa pizza prea mult timp in cuptor, altfel crevetii isi vor pierde din suculenta.
- Poti adauga si alte ierburi aromatice precum oregano, patrunjel sau maghiran. Experimenteaza cu combinatii de gusturi.
- Serveste pizza imediat dupa scoaterea din cuptor pentru o experienta senzoriala intensa. Nu lasa preparatul sa se raceasca.
- Poti folosi o crusta de pizza cumparata deja facuta pentru mai multa rapiditate. Reteta functioneaza bine si pe paine subtire.
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Aceasta pizza este delicioasa, dar in acelasi timp si foarte sanatoasa datorita ingredientelor folosite, in special crevetii si usturoiul.
Crevetii reprezinta o sursa excelenta de proteine, vitamina B12, seleniu si zinc. De asemenea, acidul omega-3 din creveti poate imbunatati functia cardiaca si reduce colesterolul „rau”.
Usturoiul are efecte antibacteriene, antivirale si antifungice. El poate reduce riscul de boli cardiovasculare, de cancer si imbunatateste functia sistemului imunitar.
Pentru persoanele cu probleme cu colesterolului, pizza poate fi consumata ocazional dat fiind continutul ridicat de grasimi saturate din cascaval si branza. Ca alternativa, pot fi folosite branzeturi cu continut redus de grasimi.
In caz de alergii sau intoleranta la crustacee, reteta ar trebui evitata. Persoanele cu gastro-enterita acuta sau alte afectiuni ale tractului digestiv ar trebui sa consume pizza cu mare prudenta.
Intrebari si raspunsuri despre pizza cu creveti usturoi
Intrebare: Pot inlocui crevetii cu pui sau piept de pui pentru aceasta reteta?
Raspuns: Da, se poate inlocui cu succes crevetii cu piept de pui sau chiar piept de curcan. Taie fasii subtiri de carne de pasare si urmeaza aceeasi metoda de preparare. Pentru un plus de savoare, poti adauga putina boia dulce.
Intrebare: Se pot folosi si creveti congelati pentru aceasta reteta?
Raspuns: Da, merge foarte bine si cu creveti congelati deja decojiti. Evita crevetii panati sau alte preparate semifinite de crevet. Dupa decongelare, spala crevetii in apa rece si urmeaza reteta ca atare.
Intrebare: Pot prepara pizza fara gluten, pentru persoanele cu intoleranta?
Raspuns: Da, se poate face cu succes versiune fara gluten. Inlocuieste crusta obisnuita cu una fara gluten sau poti folosi o foaie de orez sau porumb. Restul ingredientelor se mentin, doar adapteaza temperatura si timpul de coacere.
Intrebare: Care este cea mai buna bautura de servit alaturi de pizza cu creveti usturoi?
Raspuns: Merge foarte bine o sticla rece de vin alb sec, un Pinot Grigio sau un Riesling. Sau daca preferi fara alcool, o limonada aromata cu menta sau un ceai negru cu gheata. Important este sa fie racoritoare, pentru a echilibra gustul puternic al usturoiului.
Intrebare: Pot pastra sau congela pizza cu creveti usturoi?
Raspuns: Nu este recomandat, crevetii si usturoiul isi vor pierde din gust si textura. Pizza cu creveti e cea mai buna servita imediat dupa ce iese din cuptor. Dar daca totusi ramane, o poti pastra la frigider in folie alimentara maxim 1 zi.
Sper ca acum aveti mai multe informatii despre aceasta reteta delicioasa de pizza cu creveti usturoi! Va incurajez sa testati reteta, sunt convinsa ca va va placea la fel de mult ca mie.
Va doresc pofta buna si numai ingrediente delicioase in bucataria voastra! La revedere!