Ultima actualizare: 2 august 2024
Peste la cuptor cu sos de curry picant este o reteta delicioasa, aromata si usor de preparat pentru o cina in familie sau pentru musafiri. In aceasta versiune indoneziana de curry nu veti gasi bucati mici de carne sau peste intr-o cantitate mare de sos gros si lipicios, ci bucati generoase de file de peste frumos doborat, asezate peste un strat subtire de sos aromat de curry.
Puteti folosi orice fel de peste alb la aceasta reteta – somon, cod, pastrav. Daca nu va place iuteala, puteti prepara sosul de curry fara ardei iute, doar cu flavorul condimentelor specifice.
Veti simti in continuare aroma bogata de curry. Pentru un plus de savoare, adaugati la final cateva fire proaspete de coriandru tocat. Rezultatul este o farfurie colorata si gustoasa, ce va multumi pe toata lumea.
Ingrediente necesare pentru 4 portii:
- 2 pesti intregi (lavra, biban, biban de mare) cantarind cate 400g fiecare
- 400ml lapte de cocos
- 1 tulpina de lemongrass (iarba de lamaie)
- 3 cepe mici
- 5 catei de usturoi
- 5cm de radacina proaspata de ghimbir
- 5cm de radacina proaspata de galangal
- 3 ardei rosii medii
- 3 linguri zeama de lamaie
- ulei vegetal
- 2 frunze de dafin
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 0.5 lingurite pasta de creveti sau sos de peste
- sare
Mod de preparare:

Pregatirea ingredientelor
- Se preincalzeşte cuptorul la 160°C. Se curata pestele de mate si solzi. Se spala, se usuca, se fac 3-4 incizii adanci in diagonala pe laterale. Se freaca pestele cu sare si jumatate din zeama de lamaie si se lasa la marinat 15 minute. Apoi se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la cuptor pana se rumeneste pe jumatate, cam 7-10 minute.
- Pentru lemongrass se indeparteaza frunzele uscate exterioare si varful tulpinii, lasand 8-10cm de jos. Se rupe printr-o lovitura puternica de satar (plat) sau cu un ciocan, se taie transversal in mai multe bucati. Se curata ghimbirul si galangalul si se zdrobesc in acelasi mod ca si lemongrass.
- Se curata usturoiul, ceapa si ardeiul, se toca marunt, se zdrobesc intr-un mojar sau blender pana se obtine o pasta. Se adauga scortisoara si pasta de creveti/sos de peste si se amesteca bine.
Prepararea sosului si coacerea pestelui
- Se incalzeste intr-o tigaie 4-5 linguri de ulei. La foc mediu, amestecand din cand in cand, se prajeste pasta de mirodenii timp de 2 minute. Se adauga frunzele de dafin, lemongrass, ghimbir, galangal. Se caleste 1 minut, amestecand.
- Se toarna laptele de cocos, se amesteca, se aduce la boil si se gateste pana iese uleiul la suprafata. Se adauga restul de zeama de lamaie.
- Se toarna amestecul rezultat peste peste si se pune din nou la cuptor inca 10-12 minute. Se serveste imediat.
Sfaturi si trucuri
- Pentru un plus de aroma, se poate adauga la sfarsit frunze proaspete de coriandru tocat marunt.
- Daca nu aveti radacina de galangal, o puteti inlocui cu ghimbir proaspat.
- Pentru un sos de curry fara picant, eliminati ardeii rosii din reteta.
- Inlocuiti laptele de cocos cu smantana dulce pentru un gust diferit.
- Serveste pestele cu orez basmati sau cu legume la gratar pentru o masa completa.
Beneficii pentru sanatate
Aceasta reteta de peste in sos de curry are multe beneficii pentru sanatate:
- Pestele este bogat in proteine de calitate superioara, grasimi omega-3, vitamine (A, B, D si K) si minerale precum fosfor, seleniu, iod si zinc. Contribuie la mentinerea functionarii optime a creierului, inimii si sistemului vascular.
- Curry-ul contine curcumina, un antiinflamator puternic cu proprietati antioxidante. De asemenea, condimentele din componenta curry-ului au efect antibacterian.
- Ardeii rosii sunt bogat in vitamina C care intareste sistemul imunitar.
- Usturoiul si ghimbirul au efecte benefice pentru sistemul cardiovascular si ajuta la scaderea colesterolului.
- Laptele de cocos este considerat un superaliment datorita compozitiei sale complexe. Acesta contine acizi grasi cu lant mediu ce contribuie la mentinerea sanatatii creierului si inimii.
In concluzie, acest peste cu curry este nu doar gustos si usor de preparat, ci si sanatos, constituind o alternativa excelenta la mancarurile traditionale. Poate fi servit chiar si persoanelor cu diete speciale, cum ar fi cei cu intoleranta la gluten.
Atentionari
- Evitati sa mancati aceasta reteta daca suferiti de afectiuni ale vezicii biliare sau de pancreatita, deoarece continutul bogat in grasimi poate agrava aceste conditii medicale.
- Daca suferiti de alergii la fructe de mare, inlocuiti pestele din reteta cu piept de pui sau curcan.
- Consumati cu moderatie daca aveti probleme cu toleranta la lactoza, deoarece laptele de cocos contine cantitati mici de zaharuri din lactoza.
Intrebari frecvente
Se poate inlocui pestele cu alt tip de carne in aceasta reteta?
Da, puteti inlocui pestele cu piept de pui, curcan sau chiar vita taiata bucati. Asigurati-va ca carnea este bine gatita inainte de a o coace in sosul de curry.
Pot prepara mai mult sos de curry pentru a-l pastra la congelator?
Da, sosul de curry poate fi preparat in avans si pastrat la congelator in recipiente ermetice timp de 2-3 luni. Incalziti portia dorita inainte de a gati pestele sau carnea aleasa.
Se poate inlocui laptele de cocos din reteta cu alt lichid?
Da, laptele de cocos poate fi inlocuit cu apa, lapte sau smantana pentru o versiune diferita. Ajustati cantitatea de lichid astfel incat sosul sa aiba consistenta dorita.
Sper ca v-a placut acest articol. Daca aveti alte intrebari, nu ezitati sa le adresati in sectiunea de comentarii!