Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragi cititori, pregatiti-va pentru o explozie de arome in aceasta reteta uimitoare de salata de cartofi dulci copti. Cartofii dulci devin intens aromate si moi atunci cand sunt copti, iar impreuna cu ingredientele proaspete si dressing-ul simplu cu 4 ingrediente, avem o salata demna de un chef.
Ingrediente si cantitati
- 1 cartof dulce mediu
- O lingurita de ulei de avocado
- 1/2 lingurita de condiment Allspice
- Sare si piper dupa gust
- 3-4 cani de salata verde la alegere
- 1/4 ceapa rosie
- O mana de marar proaspat tocat
- 1/4 cana stafide uscate
- 1/4 cana nuci
- O treime de cana branza feta maruntita
- O lingurita mustar Dijon
- Strop de sirop de artar
- O lingura de otet din cidru de mere
- 3 linguri de ulei de masline extra virgin
Cum se prepara salata de cartofi dulci copti
Pasul 1: Incalziti cuptorul la 200°C si lasati tava goala in cuptor pentru a se incalzi.
Pasul 2: Curatati cartoful dulce si taiati-l cubulete. Puneti cubuletele intr-un castron si adaugati uleiul de avocado. Condimentati cu condimentul Allspice si sare si piper dupa gust. Amestecati totul folosind mainile, pentru a acoperi uniform cartofii cu uleiul si condimentele.
Pasul 3: Intindeti uniform cubuletele de cartofi dulci pe tava incinsa, avand grija ca tava este fierbinte. Puneti tava in cuptor si coaceti cartofii timp de 20-25 minute, amestecand usor dupa 10 minute.
Pasul 4: Intre timp, spalati si uscati bine salata verde. Taiati ceapa rosie sub forma de fasii subtiri sau cubulete mici si adaugati-o in bolul cu salata. Tocati mararul proaspat si adaugati-l si pe acesta in bol.
Pasul 5: Cand mai sunt 5 minute pana ce cartofii dulci sunt gata, adaugati in bolul cu salata stafidele uscate, nucile si branza feta maruntita.
Dressing simplu cu 4 ingrediente
Pasul 1: Puneti intr-un borcan cu capac:
- mustarul Dijon
- siropul de artar
- otetul din cidru de mere
- uleiul de masline extra virgin
Pasul 2: Inchideti borcanul si agitati-l bine pentru a amesteca ingredientele si a obtine dressing-ul.
Finalizare:
Pasul 1: Cand cartofii dulci sunt gata copti, taiati 1/4 dintr-un avocado, curatati-l si taiati-l bucatele mici. Adaugati-le in bolul cu salata.
Pasul 2: Adaugati cubuletele de cartofi dulci copti fierbinti peste amestecul din bol.
Pasul 3: Turnati dressing-ul peste continutul bolului, amestecati bine si bucurati-va de aceasta reteta delicioasa!
Sfaturi si trucuri pentru o salata de cartofi dulci copti perfecta
- Folositi o tava in prealabil incalzita pentru a evita lipirea cartofilor dulci.
- Adaugati condimentul Allspice in cubuletele de cartofi dulci pentru mai mult aroma si gust. Acesta se potriveste perfect cu dulceata naturala a cartofului.
- Pentru textura crocanta si aroma, introduceti nucile si branza feta cu putin inainte de a servi.
- Incercati diferite combinatii de salata verde – spanac baby, salata iceberg, rucola, etc.
- Adaugati si alte legume la alegere pentru mai multe nutrienti – rosii cherry, ceapa verde, ardei gras etc.
- Dressing simplu si delicios cu doar 4 ingrediente, care se prepara intr-un minut. Puteti inlocui siropul de artar cu miere lichida.
- Dupa ce turnati dressing-ul peste salata, dati o agitata viguroasa pentru ca amestecul de arome sa fie uniform.
Beneficiile pentru sanatate ale acestei retete delicioase
Salata de cartofi dulci copti reprezinta o modalitate sanatoasa si gustoasa de a va incarca organismul de nutrienti importanti. Iata cateva beneficii ale ingredientelor cheie:
- Cartofii dulci copti sunt o sursa excelenta de vitamina A sub forma de beta-caroten, vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu si fibre alimentare. De asemena, contin antioxidanti care protejeaza impotriva radicalilor liberi implicati in boli cardiovasculare si cancer.
- Salata verde si ceapa rosie aduc cantitati generoase de vitamina C, acid folic, fibre si fitonutrienti cu rol protector impotriva anumitor tipuri de cancer. Au proprietati antiinflamatoare.
- Uleiul de masline extra virgin este o grasime mono-nesaturata sanatoasa pentru inima. Creste colesterolul HDL (bun) si scade inflamatia.
- Nucile aduc acizi grasi omega-3, proteine vegetale, fibre, vitamina E, magneziu si antioxidanti. Sustin sanatatea inimii si creierului.
- Iaurtul grecesc sau branza feta sunt surse excelente de calciu, proteine si bacterii benefice. Contribuie la sanatatea tractului digestiv si a oaselor.
Atentionari si indicatii speciale
- Nu consumati aceasta reteta daca suferiti de alergie la nuci sau fructe uscate. Inlocuiti cu ingrediente similare fara proteine alergene.
- Valoarea calorica relativ mare din nuci, ulei si branza feta recomanda o portionare adecvata pentru persoanele care urmaresc greutatea.
- Temperatura foarte mare a tavii si cartofilor copti necesita atentie la preparare si servire pentru a evita arsurile.
Dragi cititori, sper ca v-ati „ales pofta” si va veti bucura curand de aceasta salata delicioasa de cartofi dulci copti. Va incurajez sa incercati reteta si sa impartasiti cu noi pozele si impresiile. Spor la gatit!