Ultima actualizare: 2 august 2024
Salata racoritoare de calamari preparata cu alte fructe de mare, lamaie, telina sau alte ingrediente, despre care vom scrie mai jos, este o gustare excelenta sau un pranz usor. Se gateste destul de repede, iar pentru cea mai buna savoare poate fi pregatita seara si lasata la marinat peste noapte.
Salatele de calamari refrigerate sunt excelente atat vara, pentru picnicuri, cand doriti ceva usor, cat si pentru sarbatorile de iarna, ca gustare. In plus, aceste feluri de mancare nu sunt doar gustoase, ci si simple: nu dureaza mult timp pentru a pregati calamarii.
Dar daca gatiti calamarul prea mult, va deveni elastic, asa ca asigurati-va ca urmariti cu atentie timpul si mai bine fierbeti-l intr-o baie de apa inainte de a fi gatit. Daca cumparati calmarul deja decojit, pregatirea va dura cateva minute deloc si va fi mai usoara decat credeti.
Cum se aleg calmarii
Atunci cand alegeti calamari, trebuie sa acordati atentie la trei caracteristici. In primul rand, originea lor este importanta: cei mai deliciosi sunt recunoscuti ca fiind din Orientul Indepartat. Și mai ales calmarul Commander.
De asemenea, este important sa se evalueze aspectul molustei, deoarece culoarea sa depinde de varsta si de mediu. Cel mai adesea, culoarea calmarului este eterogena: de la roz cenusiu la violet deschis si chiar maro. Dar nuanta galbuie sau purpurie inchisa poate indica dezgheturi multiple in timpul depozitarii. De asemenea, astfel de culori pot aparea din cauza colorantilor din ambalaj. Culoarea alb-laptoasa indica tratarea cu diverse substante care nu sunt deosebit de utile pentru organismul nostru.
Al treilea lucru la care trebuie sa acordati atentie este calitatea carnii: aceasta trebuie sa fie ferma, densa si fara deteriorari. Iar in ambalaj nu ar trebui sa se afle o cantitate mare de gheata sau zapada.
In plus, cel mai bine este sa alegeti un calmar brut, deoarece acest lucru este ceea ce ofera incredere in absenta substantelor chimice in timpul procesului de curatare. In cazul in care se acorda preferinta celor curatate, este mai bine sa alegeti cele care au fost prelucrate si congelate direct pe nava – la urma urmei, profesionistii o fac folosind o metoda mecanica si nu supun carnea la mai multe ingheturi.
Cum se curata corect calmarul
Daca totusi alegeti calmarul necuratat, acordati atentie „creaturilor” fara cap – astfel sunt vandute cel mai des. Dar, totusi, pentru a le pregati pentru gatit si pentru a le manca ulterior, trebuie sa indepartati interiorul, sa indepartati pielea si filmul transparent.
Pentru a face acest lucru, avem nevoie de:
- Dezghetati carcasele de calamar in mod natural, dupa ce le-a pus in prealabil in frigider.
Daca aveti nevoie sa accelerati procesul, puteti folosi apa rece sarata, dar nu folositi apa fierbinte sau cuptorul cu microunde.
- Indepartati pielea si folia transparenta pentru a evita amaraciunea. Pentru a face acest lucru, puteti scufunda rapid calamarii dezghetati in apa clocotita, apoi ii puneti in apa rece. Este important sa faceti acest lucru rapid pentru a evita fierberea calamarilor. Pelicula ar trebui sa se desprinda singura, dupa care trebuie sa indepartati reziduurile de pe carcase.
- Indepartati maruntaiele fiecarei carcase, inclusiv placa de chitina (coloana vertebrala) care se intinde de-a lungul spatelui.
- Clatiti bine calmarii sub jet de apa si gatiti-i conform retetei alese – iar noi vi le vom oferi chiar mai jos.
Retineti ca in vanzare exista adesea si inele de calamar, realizate din resturile unor moluste mai mari, cu carne mai densa. Acest produs sufera o multime de prelucrari, asa ca este totusi preferabil sa cumparati calmarul intreg si sa il curatati si pregatiti independent pentru a fi consumat.
Cum sa gatesti corect calmarul
Exista multe metode diferite de gatit molustele: pot fi fierte, prajite la tigaie sau la gratar; calmarul este folosit ca fel de mancare principal, precum si adaugat la diverse alte feluri de mancare, cum ar fi paste, salate si sosuri. Regula importanta este evitarea tratamentelor termice indelungate, deoarece acest lucru poate face carnea uscata sau dura, cu o consistenta asemanatoare cauciucului.
Acum vom analiza ce este necesar pentru a fierbe corect calmarul pentru a-l adauga la salata:
- Se toarna carcasele pregatite, din care se indeparteaza pelicula, apa clocotita timp de 10 minute.
- Se scufunda calmarul in apa clocotita cu sare, se aduce la fierbere, se indeparteaza de pe foc si se lasa sub un capac timp de 5 minute, apoi se scoate si se raceste.
- Se fierb calamarii prin aruncarea lor alternativ in apa clocotita sarata timp de 10 secunde.
In timpul fierberii, puteti adauga in apa condimente precum boabe de piper si frunze de dafin. Este important sa nu aruncati o cantitate mare de calamari in oala deodata: acest lucru poate duce la o gatire neuniforma, cand o parte din mancare se fierbe prea mult, iar cealalta ramane cruda.
In continuare vom lua in considerare 10 salate simple, dar foarte gustoase, cu calamari, care pot fi servite atat intr-o zi obisnuita, cat si intr-o zi festiva.
Salata cu calamari, ou si porumb
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 3 oua;
- 1 conserva de porumb – aproximativ 200 de grame;
- 1 castravete;
- 2 linguri de maioneza (se poate mari cantitatea – daca se doreste);
- sare si piper dupa gust;
- ierburi proaspete pentru decorare.
Preparare:
- Pentru inceput, fierbeti calmarii sau prajiti-i intr-o tigaie pana la fierbere – metoda de gatire a molustelor este descrisa mai sus. Apoi puneti-i la racit si taiati-i in inele.
- Fierbeti ouale tari, apoi raciti-le in apa. Apoi se decojesc si se taie in cuburi.
- Se taie castravetele in cuburi.
- Intr-un castron se amesteca calamarii taiati, ouale, castravetele si se toarna porumbul.
- Adaugati maioneza, sare si piper dupa gust.
- La final, amestecati salata.
- Decorati cu verdeata inainte de servire – dupa gust.
Aceasta salata merge bine cu diferite tipuri de verdeturi proaspete si chipsuri ca garnitura.
Salata de calamari cu legume si verdeturi
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 1 castravete;
- 1 rosie;
- 1/2 buc. ceapa rosie;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 2 linguri de suc proaspat de lamaie;
- ierburi proaspete: marar, patrunjel;
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Curatati calamarii conform instructiunilor, apoi taiati-i in inele si prajiti-i la foc mediu pana devin aurii. Se scot la racit.
- Se taie cubulete castravetele, rosiile si ceapa rosie (sau inelele daca va place o salata cu ingrediente mai mari).
- Intr-un bol separat, amestecati calamarii prajiti cu legumele.
- Adaugati uleiul de masline, sucul proaspat de lamaie, ierburile tocate, sarea si piperul.
- Se amesteca pentru a se combina.
- Lasati salata sa se inmoaie timp de 15-20 de minute.
- Se serveste usor racita.
Cateva variante ale salatei pe care le putetiincercasi dvs.
- Pregatiti o salata mixta de fructe de mare si legume, adaugand creveti fierti, crab, midii sau o combinatie a acestora.
- Adaugati mai multe rosii cherry, masline kalamata sau ardei cherry iute.
- Cilantro si lamaie verde in loc de lamaie si patrunjel vor da salatei o aroma mai mult latino-americana.
Calamar Olivier
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 3 cartofi;
- 2 morcovi;
- 4 oua;
- 1 conserva de mazare;
- 3-4 castraveti;
- 3-4 linguri de maioneza;
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Se prajesc calamarii intr-o tigaie pana sunt fierti, se racesc si se taie in inele.
- Se fierb cartofii si morcovii, taiati in cuburi.
- Se fierb ouale tari, se racesc putin si se taie in cubulete ca si cartofii si morcovii.
- Se taie castravetii in cubulete.
- Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare.
- Adaugati mazarea, maioneza, sarea si piperul.
- Se amesteca bine.
- Puneti salata la frigider pentru cateva ore inainte de a o servi, pentru ca aceasta sa se absoarba bine.
Salata cu calamari, legume si sos de soia
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 1 castravete mare;
- 1 morcov;
- 1 ardei rosu;
- 2 linguri de sos de soia;
- 2 linguri de otet de orez;
- 1 lingura de miere;
- 1 catel de usturoi;
- 2 linguri de ulei de masline;
- sare si piper dupa gust;
- ierburi proaspete pentru servire.
Preparare:
- Prajiti calamarii intr-o tigaie pana devin aurii, apoi taiati-i marunt. Se lasa sa se raceasca.
- Se taie felii castravetele, morcovul si ardeiul rosu.
- Pentru sos, amestecati intr-un bol sosul de soia, otetul de orez, mierea, usturoiul, uleiul de masline, sarea si piperul.
- Intr-un castron mare, combinati calamarii, legumele si sosul.
- Se amesteca bine pentru a se combina.
- Se orneaza cu verdeata inainte de servire.
Salata de calamar cu rucola si rosii cherry
Ingrediente:
- 300 g calamari;
- 100 g rucola;
- 200 g rosii cherry;
- 1 lamaie;
- 3 linguri de ulei de masline;
- 1 catel de usturoi (tocat);
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Se prajesc la gratar sau la tigaie calmarii, se racesc si se taie in felii.
- Taiati rosiile cherry in jumatate.
- Se spala si se usuca rucola.
- Pentru dressing, amestecati intr-un bol uleiul de masline, usturoiul, sucul de lamaie, sarea si piperul.
- Intr-un bol mare, combinati calamarii, rucola, rosiile si dressingul. Se amesteca pentru a se combina si se serveste.
Salata de calamari si avocado
Ingrediente: Se poate manca si se poate servi in fiecare zi
- 300 g de calamari;
- 2 avocado;
- 1 buc. ceapa rosie;
- sucul de la 1 lamaie;
- 3 linguri de ulei de masline;
- ierburi proaspete: coriandru sau patrunjel;
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Prajiti calamarii intr-o tigaie, raciti-i si taiati-i in inele.
- Se taie avocado in cubulete si se stropesc cu suc de lamaie pentru a nu se intuneca.
- Intr-un castron, amestecati calmarul, avocado, ceapa rosie, taiata in prealabil in jumatati de inele, si ierburile.
- Adaugati uleiul de masline, sare si piper.
- Se amesteca bine si se serveste.
Salata de calamari si castraveti in sos teriyaki
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 2 castraveti;
- 3 lingurite de sos teriyaki;
- 1 lingura de otet de orez;
- 2 linguri de miere;
- 1 lingurita de ulei de susan;
- 1 catel de usturoi zdrobit.
Preparare:
- Se prajesc calmarii si se taie in inele sau cuburi.
- Intr-un castron mare, se amesteca calamarii si castravetii taiati pe lungime in felii subtiri.
- Pentru dressing, se amesteca sosul teriyaki, otetul, mierea, uleiul de susan si usturoiul.
- Se toarna dressingul peste salata si se amesteca bine. Se serveste.
Salata cu calamari, legume si grapefruit
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 1 grapefruit;
- 1 castravete mare;
- 1 morcov;
- 1 ardei verde;
- 3 linguri de ulei de masline;
- 2 linguri de suc de lamaie;
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Prajiti calamarii, raciti-i si taiati-i in inele.
- Se decojeste grepfrutul si se taie in felii.
- Taiati restul ingredientelor „tari” – castravete, morcov, ardei verde – in paie.
- Intr-un castron mare, amestecati toate legumele, calamarii si grepfrutul.
- Pentru dressing, amestecati uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
- Se asezoneaza salata si se serveste.
Salata cu calamari, fasole si nuci
Ingrediente:
- 300 g de calamari;
- 200 g fasole verde (fiarta);
- 1 ceapa;
- 50 g nuci;
- 2 linguri de sos de soia;
- 1 lingura de otet de orez;
- 2 linguri de ulei de masline.
Preparare:
- Prajiti calamarii, apoi raciti-i si taiati-i in inele.
- Se taie ceapa in jumatati de inele si se prajeste pana cand devine aurie.
- Intr-un castron mare, amestecati calamarii, fasolea, ceapa si nucile.
- Pentru dressing, se amesteca sosul de soia, otetul si uleiul de masline.
- Turnati dressingul rezultat peste salata inainte de servire si savurati mancarea.
Salata de calamari, mango si avocado
Ingrediente:
- 300 g calamari;
- 1 mango;
- 1 avocado;
- 1 buchet de ceapa verde;
- 2 linguri de ulei de masline;
- sucul de la 1 lamaie;
- ierburi proaspete (marar, patrunjel);
- sare si piper dupa gust.
Preparare:
- Prajiti calamarii, raciti-i si taiati-i in inele.
- Se taie mango si avocado in cubulete si ceapa verde in inele.
- Intr-un bol, amestecati calamarii, mango, avocado si ceapa verde.
- Pentru dressing, se amesteca uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
- Turnati dressingul peste salata inainte de servire.
Foto: Shutterstock / FOTODOM