Ultima actualizare: 2 august 2024
Mancarea de cod cu cartofi si ciuperci copta in punga este perfecta pentru o cina rapida sau pranz satios. Reteta va fi utila pentru o familie mare atunci cand trebuie sa faci mancare multa deodata. Și pentru cei care rareori au timp pentru gatit amanuntit si vor sa gateasca mult intr-o seara pentru mai multe zile in avans.
Codul copt in acest mod este foarte bun a doua zi – in salate sau aperitive. Și e perfect pentru sandvisuri – o varianta excelenta pentru micul dejun sau „mancare de dus”. Ei bine, felul va fi delicios si la incalzit. Daca ramane, desigur.
Ingrediente si cantitati pentru 6 portii
- carcasa de cod curatat fara cap – 1,3–1,5 kg
- ciuperci champignon – 400 g
- cartofi cu coaja subtire – 500 g
- unt – 40 g
- sare
- piper proaspat macinat
Cum se prepara reteta de cod cu cartofi si ciuperci la cuptor





Pasul 1
Pentru a gati codul intr-o punga, preincalziti cuptorul la 190°C in modul „sus-jos”, fara convectie. Captusiti o tava de copt cu hartie de copt (doar in caz ca). Pregatiti punga de copt: desfaceti aproximativ 50 cm din rola. Frecati codul cu sare si piper pe toate partile, inclusiv in interior. Ungere morunul cu unt topit.
Pasul 2
Spalati cartofii cu o perie si taiati-i felii subtiri, de 2 mm grosime. Condimentati cartofii cu sare si piper.
Pasul 3
Rupeti coditele ciupercilor si tocati marunt. Lasati capacele intacte, doar faceti o taietura in forma de cruce in varf.
Pasul 4
Prindeti un capat al pungii cu un cleste. Puneti in punga (pe asa-numitul „fund”, adica astfel incat partea pungii cu gaurele mici sa fie sus) intai un strat de cartofi, apoi pestele si ciupercile. Fixati muchia deschisa cu un al doilea cleste.
Pasul 5
Asezati punga pe tava de copt pregatita. Daca nu sunt gauri in punga, faceti-le singuri cu un ac sau scobitoare.
Pasul 6
Puneti tava in centrul cuptorului si coaceti timp de 40 de minute.
Sfaturi si trucuri pentru reteta de cod cu cartofi si ciuperci

In aceasta reteta este foarte comod sa variati portiile de mancare – luati mai mult peste si mai putini cartofi. Puteti inlocui cartofii cu alte legume – morcovi, dovlecei, care se coc perfect la cuptor.
In loc de cod, puteti coace orice fel de peste in acest mod. Va fi la fel de delicios. Dupa gatire, deschideti cu grija pachetul – in interior este abur fierbinte.
Beneficii pentru sanatate si avertismente pentru reteta de cod cu cartofi si ciuperci
Codul este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi omega-3 sanatosi. Consumul regulat ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii.
Cartofii contin vitamina C, potasiu si fibre. Cand sunt gatiti corespunzator, cartofii ofera amidon cu absorbtie lenta, ce mentine nivelul zaharului din sange stabil.
Ciupercile contin seleniu, riboflavina, niacina si alte minerale benefice. Ajuta la mentinerea functionarii optime a creierului.
Reteta de cod cu cartofi si ciuperci este in general sigura si sanatoasa. Totusi, exista cateva precautii:
- Persoanele cu alergii la peste sau ciuperci ar trebui sa evite aceasta reteta.
- Consumul excesiv de cod poate duce la niveluri periculos de ridicate de mercur si alte metale grele. Nu mancati cod mai mult de de 2 ori pe saptamana.
- Cartofii cruzi contin solanina, care poate cauza probleme gastrointestinale si inflamatii. Asigurati-va ca sunt bine gatiti inainte de a consuma.
Intrebari frecvente despre reteta de cod cu cartofi si ciuperci
Pot inlocui codul cu alt tip de peste?
Da, reteta va functiona excelent si cu somon, pastrav sau biban de mare in loc de cod.
Este necesar sa adaug unt sau ulei de gatit?
Untul sau uleiul nu sunt obligatorii, dar ajuta la rumenirea uniforma si adauga savoare suplimentara. Daca omiteti grasimile, asigurati-va ca ungeti punga cu ulei de masline sau de gatit.
Pot face reteta fara ciuperci?
Sigur. Reteta va fi delicioasa cu doar cod si cartofi. Sau inlocuiti ciupercile cu alte legume, cum ar fi morcovi, telina, ceapa sau ardei gras.
Cat timp se pastreaza codul copt?
Codul copt va ramane gustos pentru 2-3 zile daca este refrigerat corect. Pentru o pastrare mai indelungata, impachetati portii individuale si congelati. Durata maxima de pastrare la congelator este de 2-3 luni.
Pot prepara reteta fara cuptor?
Puteti gati codul si legumele la aburi sau pe gratar, desi textura nu va fi la fel de pufos. Pentru rezultate optime, este recomandat cuptorul.