Ultima actualizare: 2 august 2024
Sunt Maria si astazi va voi impartasi o reteta delicioasa si satioasa de placinta englezeasca cu pui si legume.
Cine nu iubeste o placinta gustoasa plina de carne frageda si legume in sosuri cremoase? Ei bine, eu una ma numar printre fanii infocati ai acestui preparat. Am preparat de nenumarate ori aceasta reteta dupa modelul celebrei placinte englezesti si pot spune cu incredere ca este una dintre preferatele familiei mele.
Pregatita cu mult drag, dupa cum vei vedea in continuare, aceasta placinta poate deveni piesa centrala a mesei de pranz sau cina. Este simpla, gustoasa si imbelsugata, incurajandu-te sa mai ceri o portie, chiar si atunci cand ti se pare ca nu ai mai putea inghiti nimic.
Fara alte introduceri, hai sa aruncam o privire asupra ingredientelor si modului de preparare al acestei renumite placinte englezesti cu pui si legume, care sunt sigura ca te va cuceri la prima imbucatura!
Ingrediente si cantitati pentru 4 portii
- 270 g aluat foietaj fara drojdie
- 6 pulpe de pui
- 350 ml supa de pui
- 200 ml smantana 20% grasime
- 200 g fasole verde congelata
- 200 g mazare congelata
- 1 legatura ceapa verde
- 8 crengute patrunjel
- 8 fire coriandru
- 2 linguri ulei masline
- 0,5 linguri muştar Dijon
- 1 galbenus pentru uns
- piper negru proaspat macinat
- sare
Cum se prepara reţeta de placinta englezeasca cu pui şi legume
Placinta englezeasca cu pui si legume este destul de simplu si rapid de preparat. Iata care sunt pasii:
- Incalzeste cuptorul la 200°C. Scoate pielea de pe pulpele de pui, indeparteaza oasele si taie carnea in bucati mici.
- Intr-o tigaie incapatoare pusa la cuptor, incalzeste uleiul de masline si prajeste pulpa de pui taiata aproximativ 7 minute, pana se rumeneste usor.
- Adauga ceapa verde si mustarul tocate marunt, toarna supa de pui fierbinte si fierbe la foc mediu 5 minute pentru a se lega sosul.
- Adauga apoi smantana, ierburile tocate marunt (patrunjel, coriandru), mazarea, fasolea verde, sare şi piper dupa gust. Mai da 2 minute pe foc pentru a se incalzi legumele.
- Intinde aluatul intr-un strat uniform si acopera o tava cu el, apasandu-l bine pe margini.
- Amesteca galbenusul cu o lingura de apa si unge aluatul cu acest amestec pentru a da culoare frumoasa la copt.
- Coace placinta in cuptor aproximativ 20-25 minute, pana capata o crusta aurie.
Este recomandat sa servesti imediat, insa poate fi pastrata la temperatura camerei sau chiar la frigider pana a doua zi. Reincalzirea ei este si ea foarte convenabila pentru un pranz tarziu spre exemplu. Poti sa o transezi sau sa o portionezi cu ajutorul unui polonic.
Placinta englezeasca cu pui si legume trebuie sa aiba un miez umed, fraged si parfumat. Coperta de aluat pufos, cu o usoara crocanta, este atat protectie cat si deliciu in combinatie cu umplutura. Spor la treaba şi pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru o placinta englezeasca reusita
Pentru a iesi o placinta englezeasca cu adevarat gustoasa, iata cateva recomandari si sfaturi practice:
- Foloseste un aluat placintar de calitate, fie facut in casa, fie semipreparat. Un aluat fraged si elastic este cheia unei placinte reusite. Poti inlocui foietajul cu aluat simplu sau pufoasa.
- Asigura-te ca legumele congelate se dezgheata complet inainte de utilizare. Adauga legume proaspete sau alte legume congelate dupa gust: morcovi taiati cuburi, porumb etc.
- Tocarii fine a cepei verzi, a coriandului si patrunjelului le dau gust ciugulant si aroma placintei. Poti utiliza in loc telina, arpagic sau alte ierburi aromatice.
- Foloseste o tigaie solida, mai degraba joasa, care rezista la temperaturi mari pentru copt in cuptor. Distribuie uniform compozitia pe fundul tavii pentru coacere uniforma.
- Potriveste temperatura si durata de coacere astfel incat aluatul sa capete o crusta aurie, fara sa se arda sau sa ramana crud la mijloc. Baza trebuie sa fie frageda, iar sosul nu prea gros.
- Orneaza placinta cu frunze de patrunjel pentru aspect apetisant. Poti utiliza seminte de chimion sau chiar sos de rosii pentru un plus de savoare.
- Serveste ca aperitiv sau alaturi de o salata verde, orez sau cartofi copti cu ierburi aromate si usturoi.
Efortul merita cu prisosinta atunci cand vei musca cu pofta din aceasta rafinata si imbietoare placinta englezeasca cu pui si legume!
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Placinta englezeasca cu pui si legume este o varianta mai sanatoasa decat alte tipuri de placinta sau preparate de tip fast-food. Iata principalele beneficii pentru sanatate:
- Contine proteine de buna calitate din pulpa de pui degresata, necesare pentru formarea masei musculare si functionarea normala a organismului.
- Vitaminele si mineralele din legume precum mazarea si fasolea verde sustin functiile metabolice si imunitatea organismului.
- Fibrele vegetale regleaza tranzitul intestinal, sustin digestia, accelereaza metabolismul si reduc senzatia de foame.
- Grasimile polinesaturate din uleiul de masline si din smantana au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.
Totusi, cateva precautii sunt de luat in considerare:
- Cantitatea mare de grasimi din placinta poate creste riscul de boli cardiace la persoanele sensibile, mai ales daca este consumata des.
- Persoanele cu intoleranta la gluten nu pot consuma aceasta placinta din cauza aluatului care contine faina. In schimb, se poate folosi un aluat fara gluten.
- Continutul sporit de sare trebuie avut in vedere de catre cei cu afectiuni renale, hipertensivi si cei care urmeaza diete cu restrictie de sodiu.
Ca orice mancare traditionala, placinta englezeasca cu pui si legume trebuie consumata cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate si sanatoase. Evita exagerarea cantitatilor si bucura-te de ea ca de un deliciu culinar ocazional!