Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, stiu cat de mult imi cereti retete simple, gustoase si sanatoase pentru zilele acestea reci de iarna. Astazi am pregatit pentru voi o reteta comfort food cu adevarat speciala, supa cremoasa de linte la slow cooker, exact ca cele facute de bunicutele noastre.
Este atat de simplu de facut, cu ingrediente basic pe care le aveti cu siguranta prin casa. Veti ramane uimiti cat de savuroasa iese, este gata in cateva ore bune, fara sa mai stati cu ochii pe ea. Aromele se combina perfect, iar lintea se face frageda si gustoasa.
Ca o mancare de suflet ce este, va inveleste intr-o imbratisare calda in aceste zile reci. Este ideala pentru pranz sau cina alaturi de familie sau chiar de impartit cu prietenii.
Haideti sa vedem care sunt ingredientele si cum pregatim cu usurinta aceasta minunata reteta de supa cremoasa de linte:
Ingrediente pentru 6 portii:
- 500 g linte verde
- 3 morcovi taiati marunt
- 2 telina taiate marunt
- 1 ceapa taiata marunt
- 5 catei de usturoi taiati feliute
- 2 linguri ulei de masline
- 1.5 l apa
- 2 frunze de dafin uscate
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 lingura boia dulce
- 1 lingurita sare
- piper negru dupa gust
- 200 ml smantana pentru gatit
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 legatura patrunjel tocat marunt pentru servire
Acum ca avem la indemana ingredientele, sa trecem la treaba si sa vedem cum pregatim pas cu pas supa cremoasa de linte la slow cooker.
Cum se prepara:

- Se pun lintele intr-un vas si se spala foarte bine in 3 ape precum facea bunicuta. apoi se pun deoparte.
- Intr-o oala slow cooker de 5-6 l se adauga uleiul si se calesc pentru cateva minute legumele taiate marunt pana devin fragede: morcovul, telina, ceapa si usturoi. Se mai adauga si un praf de sare si piper.
- Acum se adauga si lintea spalata, apoi se toarna apa incalzita, dafinul, pasta de tomate, boiaua si sarea. Se amesteca bine cu o lingura de lemn.
- Se acopera oala slow cooker si se lasa la foc mic, circa 6-7 ore pana cand lintea este frageda la presiune. Din cand in cand se mai verifica si se amesteca ca sa nu se prinda de fund.
- Dupa cel putin 6 ore se adauga zeama de lamaie, smantana si patrunjelul. Se mai rectifica de sare si piper daca este necesar. Nu se mai fierbe, doar se amesteca bine. Se pot adauga si niste fulgi de chimion si ardei iute macinat pentru cei care vor o nota mai picanta.
- Se lasa la incalzit alte 10 minute, apoi se serveste ca atare, cu paine prajita, branza sau ou fiert pentru o masa imbelsugata. Pofta mare dragilor!
Sfaturi si trucuri pentru supa cremoasa de linte

Iata cateva sfaturi si trucuri pentru ca supa de linte sa va iasa gustoasa si cremoasa ca la mama acasa:
- Lintea se spala foarte bine inainte de gatire in 3-4 ape. Elimina o parte din gazele indezirabile si elimina excesul de amidon.
- Legumele se calesc la foc iute inainte pentru a-si elibera sucurile si aromele in supa. Usuca putin apa de la ele si concentreaza gustul.
- Se acopera cratita intotdeauna cu capac sau folie de aluminiu ca aburul degajat sa nu se evapore. Altfel supa va fi mai diluata.
- Cu cat lintea fierbe mai mult, cu atat devine mai frageda si mai cremoasa. Dupa ce s-a fiert suficient se adauga smantana pentru consistenta catifelata.
- Lintea se poate inlocui si cu mazare, bob sau fasole. O variatie extraordinara de proteine si vitamine.
- Se poate apela si la un blender de mana pentru a obtine o textura de supa si mai fainoasa si omogena. Pur si simplu se paseaza blenderul cateva minute prin vasul cu supa.
- Folositi un vas mare de slow cooker, cel putin de 6 litri. Astfel supa creste in volum si poate degaja bine vaporii.
Dupa cum vedeti, cu ingrediente minime si cativa pasi simpli, obtineti o supa cremoasa si delicioasa de linte. Nu va ramane decat sa incercati la randul vostru reteta pas cu pas pentru o cina sau pranz copios.
**La final adaug slide-uri cu tabele sinoptice pentru sinonime, am scris despre beneficii si avertismente legate de linte.
Beneficii, utilizari si avertismente pentru consumul de linte

Lintea este o leguminoasa extrem de hranitoare si benefica pentru organism. Iata principalele beneficii aduse de consumul regulat de linte in alimentatie:
- Este bogata in fibre, necesare unei bune digestii. Previn si trateaza constipatia.
- Contine cantitati mari de proteine vegetale, vitamine si minerale. Este indicata in special pentru regimuri vegetariene sau vegane. Asigura proteinele necesare.
- Are un continut redus de grasimi si multe fibre solubile. Este ideala in diete si pentru controlul colesterolului rau.
- Lintea verde are efect antiinflamator, protejeaza inima si previne bolile cardiovasculare. Reduce tensiunea arteriala crescuta.
- Este un aliment antioxidant puternic, incetineste procesele de imbatranire celulara din corp si previne aparitia cancerului. -Reduce nivelul zaharului din sange, fiind recomandata si pentru diabetici. Stabilizeaza glicemia.
Insa consumul de linte trebuie facut cu masura, deoarece in cantitati mari poate cauza flatulenta, balonare sau crampe abdominale la persoanele sensibile, din cauza continutului ridicat de amidon ce nu poate fi digerat complet. Iata cateva avertismente si efecte adverse in cazul consumului excesiv de linte:
- Are un continut ridicat de purine ce pot cauza dureri articulare puternice la persoanele ce sufera de guta sau arthroza.
- Consumul excesiv poate cauza balonare, gaze intestinale, dureri abdominale sau diaree la persoanele sensibile.
- Cei care sufera de tiroidita autoimuna sau alte afectiuni tiroidiene trebuie sa evite consumul de linte cruda, deoarece aceasta inhiba absorbtia hormonilor tiroidieni.
- In cazul alergiilor la linte trebuie evitat orice contact. Simptomele includ eruptii cutanate, mancarimi, wheezing si congestie nazala.
Deci, dragilor, consumati linte cu moderatie si bucurati-va de toate beneficiile ei hranitoare. Spor la treaba si pofta buna!