Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragostea trece prin stomac, spune un vechi proverb. Iar daca vrei sa-i furi inima partenerului, aceasta prajitura de dragoste persana este cea mai buna reteta.
Este legenda ca o tanara persana s-a indragostit de un print si ca sa-i atraga atentia, i-a facut aceasta prajitura delicioasa, umpluta cu arome imbietoare precum trandafiri, scortisoara si cardamom. Cine ar putea rezista unei astfel de tentatii?
Hai sa descoperim cum se prepara prajitura care cucereste orice inima:
Ingrediente:
- 250 g faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 praf sare
- 1 praf cardamom
- 100 g faina de migdale
- 200 g unt moale
- 200 g zahar
- 4 oua
- 250 g iaurt grecesc simplu
- Coaja de la o lamaie
- Coaja de la o portocala
- Suc de la o lamaie
- Suc de la o portocala
- 2 lingurite apa de trandafiri
- Pentru sirop:
- 2 linguri zahar
- Suc de la o lamaie
- Pentru glazura:
- 200 g zahar pudra
- Suc de la o lamaie
- Apa de trandafiri
- Fulgi de migdale prajite pentru decor
Cum se prepara:

- Intr-un castron, amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si cardamomul. Adaugam si faina de migdale si omogenizam.
- Intr-un bol mai mare, mixam untul moale cu zaharul pentru 5 minute, pana obtinem o crema deschisa la culoare si pufoasa.
- Adaugam ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare.
- Incorporam iaurtul si mixam din nou.
- Razuiti coaja de lamaie si portocala si adaugati in aluat. Stoarceti sucul celor doua fructe.
- Turnati 2 linguri de apa de trandafiri. Mixati pentru omogenizare.
- Adaugam amestecul de faina si omogenizam rapid cu mixerul, timp de 2 minute, pana obtinem un aluat gros.
- Tapetam o forma de tort de 24 cm cu hartie de copt, untam marginile cu putin unt si turnam compozitia obtinuta.
- Coacem la temperatura de 180 grade Celsius, timp de aproximativ 35-40 minute. La scos din cuptor, lasam la racit.
Pentru sirop:
- In timp ce se coace blatul, intr-un vas mic, punem cele 2 linguri de zahar si sucul de la o lamaie. Amestecam pana la dizolvarea zaharului.
Pentru glazura:
- Intr-un bol, amestecam zaharul pudra cu sucul de lamaie, adaugand sucul treptat, pana obtinem o glazura ceva mai groasa.
- Adaugam 2 linguri de apa de trandafiri.
- Dupa ce blatul s-a racit complet, il intepam cu un betigas in mai multe locuri. Turnam siropul peste tort si lasam sa patrunda bine.
- Acoperim prajitura cu glazura aromata si decoram cu fulgi de migdale.
Delicios! Tortul de dragoste persan este gata sa fure inima partenerului. Bucurati-va de gustul unic, cu nuante de cardamom, portocale si trandafiri!
Sfaturi si trucuri pentru prajitura perfecta:

Pentru un rezultat desavarsit, am cateva sfaturi esentiale:
- Folositi unt de calitate superioara, moale, lasat in prealabil la temperatura camerei
- Ouale sa fie proaspete
- Zaharul pudra pentru glazura trebuie sa fie cel fin
- Apa de trandafiri chiar face diferenta. Folositi una pura, fara coloranti, cu miros puternic de trandafiri
- Blatul trebuie bine racit inainte de glazurare, altfel glazura se topeste si “cade”
- Forma de tort sa aiba marginile detasabile pentru scoaterea usoara a blatului
- Coptul la temperatura adecvata e esential – testati prin intepare daca s-a copt in interior
Urmand aceste sfaturi veti obtine prajitura perfecta, delicioasa si atragatoare cu care veti cuceri orice inima!
Beneficiile si avertismentele acestei retete:
Aceasta prajitura are multe beneficii pentru sanatate, datorita ingredientelor naturale folosite:
Avantaje:
- Contine migdale, o sursa excelenta de proteine vegetale, grasimi sanatoase, vitamina E si minerale
- Portocalele si lamaile aduc vitamina C, cu rol antioxidant puternic
- Scortisoara regleaza nivelul glicemiei si colesterolului
- Cardamomul ajuta la digestiesi are efect antiinflamator
Precautii:
- Din cauza cantitatii mari de zahar, prajitura nu este recomandata persoanelor cu diabet zaharat sau care vor sa slabeasca
- Persoanele cu intoleranta la gluten sa verifice daca faina de migdale folosita este certificata fara gluten
- Copiii mici sa consume cu moderatie datorita cofeinei din ciocolata
- Femeile insarcinate sau care alapteaza sa consume ocazional si in cantitati mici
Asadar, consumata cu moderatie, prajitura de dragoste persana va poate cuceri partenerul fara sa va ingrase prea tare! Spor la treaba si pofta buna!
Intrebari frecvente

Care este diferenta dintre prajitura de dragoste persana si alte prajituri?
Prajitura de dragoste persana are un gust si aroma unica datorita combinatiei de cardamom, scortisoara, portocale, lamai si apa de trandafiri. Acestea ii confera un gust exotic, care aminteste de basmele persane. Alte prajituri folosesc de obicei vanilie, cacao sau fructe de padure pentru aroma.
Se poate inlocui faina alba cu faina integrala?
Da, se poate inlocui faina alba cu faina integrala pentru o versiune mai sanatoasa. Proportia este unu la unu. Trebuie sa aveti in vedere ca blatul va fi mai dens si mai putin pufos. Poate necesita cateva minute in plus la copt.
Prajitura de dragoste persana este complicat de facut?
Nu, desi suna exotic, prajitura de dragoste persana este destul de usor de preparat. Majoritatea ingredientelor se gasesc usor, iar metoda de preparare este similara cu a altor prajituri. Dureaza circa 1 ora si 10 minute din momentul in care incepeti pana la glazurare si racire.
Se poate inlocui untul din reteta?
Untul din reteta poate fi inlocuit cu ulei sau margarina vegetala pentru o versiune dietetica. Se recomanda sa folositi totusi unt pentru textura cremoasa caracteristica. Daca aveti intoleranta la lactoza, alegeti o margarina fara lapte.
Cat timp se pastreaza prajitura de dragoste persana?
Blatul bine ambalat in folie alimentara rezista la temperatura camerei aproximativ 2-3 zile. In frigider, in recipient inchis etans, se pastreaza proaspat circa 5 zile. Glazura nu rezista mult timp la rece, motiv pentru care este recomandata glazurarea numai inaintea servirii.