Ultima actualizare: 2 august 2024
Astazi va impartasesc o reteta delicioasa si creativa pentru un cocktail racoritor de vara cu numele Ananas Manhattan. Este o varianta indrazneata a celebrului cocktail Manhattan clasic, care foloseste whisky, vermut si suc proaspat de ananas pentru un gust proaspat si exotic.
Ananasul este o alegere minunata pentru un cocktail racoritor datorita sucului sau dulce, acidulat, care se potriveste perfect cu whisky-ul irlandez imbietor. Bilele de ananas infuzate cu sirop de grenadine din aceasta reteta inlocuiesc in mod creativ ciresele traditionale dintr-un Manhattan clasic. Rezultatul este o bautura delicioasa, sofisticata, care va fi cu siguranta apreciata de oaspetii dvs. in zilele toride de vara.
Iata lista de ingrediente si instructiuni de preparare pentru acest delicios cocktail Ananas Manhattan. Va incurajez sa incercati aceasta reteta creativa si sa experimentati cu propriile variante folosind fructe proaspete de sezon. Va garantez ca veti avea parte de complimente!
Ingrediente
- 25 ml whisky irlandez
- 50 ml vermut dulce
- 15 ml suc proaspat de ananas
- 3 picaturi amar
- 100 g ananas proaspat
- 100 ml sirop de grenadine
- Gheata pisata
Cum se prepara cocktail-ul Ananas Manhattan

Prepararea acestui cocktail delicios este foarte simpla si necesita doar cateva etape. Iata cum procedam:
- In primul rand, folosind un cutit ascutit de tip noisette, taiem bucatele mici sferice din pulpa de ananas proaspat. Scufundam aceste bile de ananas in siropul de grenadine si le lasam la macerat timp de 24 de ore pentru a absorbi culoarea si aroma. Este important ca bilele sa fie complet acoperite de sirop in timpul macerarii, pentru care putem folosi o farfurioara sau o greutate deasupra lor.
- Intre timp, racim paharele in care vom servi cocktailul. Eu recomand pahare tip rocks, traditionale pentru whisky, cu fundul gros.
- Dupa 24 de ore scoatem bilele de ananas din grenadina si le scurgem de sirop inainte de utilizare.
- Intr-un shaker cu gheata, turnam toate ingredientele lichide pentru cocktail: whisky, vermut dulce, suc proaspat de ananas si picaturile de amar. Agitam energic shakerul timp de 10-15 secunde.
- Strecuram apoi continutul shakerului peste gheata din paharele rocks racite anterior.
- Ca ornament, punem cateva bile de ananas macerate in grenadina in fiecare pahar si servim imediat.
Iata o reteta simpla si rapida pentru un cocktail racoritor si aromat din ananas si whisky! Combinatia dintre dulceata ananasului, aciditatea vermutului si gustul intens al whisky-ului irlandez este absolut delicioasa. Bilele de ananas infuzate in siropul rosu de grenadine dau o nota visuala interesanta.
Va incurajez sa experimentati cu diferite soiuri de whisky, vermuturi si siropuri artizanale dupa gustul dvs. Pentru un plus de prospetime, puteti inlocui 2-3 lingurite de vermut dulce cu acelasi volum de vermut alb, sec. Este un cocktail care suporta nenumarate variante creative.

Sfaturi si trucuri pentru cocktail-ul perfect Ananas Manhattan
Pentru cea mai buna experienta gustativa, iata cateva sfaturi utile de urmat cand preparati cocktailul Ananas Manhattan:
- Alegeti un whisky irlandez de calitate. Recomand Jameson, Bushmills sau Tullamore Dew. Whisky-ul scotian este prea fumuriu si intens pentru acest cocktail. Un whisky irlandez are note mai dulci, fructate, care se armonizeaza perfect cu ananasul.
- Folositi un vermut rebut, ideal Martini Rosso. Un vermut dulce italian va echilibra aciditatea ananasului. Evitati vermuturile foarte dulci.
- Stoarceti sucul de ananas proaspat. Este mult mai aromat si gustaos decat sucul din comert. Alegeti un ananas coapta, zemos, parfumat.
- Infuzati bilele de ananas suficient. Pentru ca macerarea in siropul de grenadine sa dea roade, bilele trebuie sa stea la macerat 24 de ore, complet acoperite. Folositi o farfurie mai mica sau apasati cu o greutate deasupra.
- Folositi pahare rocks clasice pentru servire. Sunt ideale pentru a mentine gheata si a pastra rece cocktailul. Se pot substitui cu pahare tip tumbler sau old-fashioned.
- Ornati cu o felie de lamaie sau portocale daca doriti un contrast cromatic si o nota proaspata acidulata in plus.
- Agitati bine toate ingredientele in shaker cu gheata inainte de a strecura in pahar pentru o emulsie perfecta. 10-15 secunde de agitare vigororasa sunt suficiente.
Urmand aceste sfaturi, va garantam ca veti obtine un cocktail Ananas Manhattan delicios, proaspat si aromat, care va impresiona musafirii sau va fi o rasfat zilnic pentru dvs. Jucati-va cu proportiile ingredientelor dupa preferinte si adaugati ornamentele preferate. Spor la mixologie!
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Ca majoritatea cocktail-urilor pe baza de alcool, Ananasul Manhattan trebuie consumat cu moderatie. Iata principalele beneficii si atentionari legate de ingrediente:
- Ananasul este bogat in vitamina C si enzime benefice precum bromelaina. Accelereaza metabolismul, sustine imunitatea si digestia. Dar aciditatea sa poate irita mucoasele la persoane sensibile.
- Whisky-ul contine antioxidanti din familia polifenolilor, cu efecte antiinflamatorii. Dar consumul crescut influenteaza negativ ficatul.
- Vermutul are proprietati probiotice, insa zaharul adaugat poate favoriza instalarea kilogramelor in plus.
- Grenadina este un sirop cu aport mare de zahar. Trebuie evitata de diabetici sau in curele de slabire. Are insa proprietati antiinflamatorii.
- Baut cu moderatie, acest cocktail creativ va aduce o doza de prospetime si antioxidanti naturali din fructe, alaturi de relaxarea oferita cu masura de un whisky de calitate.
Va reamintim sa consumati responsabil orice bautura alcoolica si sa nu exagerati cu dozele. Spor la mixologie creativa si numai cocktail-uri delicioase va doresc!
Intrebari frecvente despre prepararea cocktail-ului Ananas Manhattan
Pot inlocui grenadina cu alt sirop in aceasta reteta?
Da, grenadina se poate inlocui cu orice alt sirop rosu sau rosé dulce-acrisor dupa gust, precum sirop de capsuni, zmeura, fructul pasiunii sau chiar cu purée de cirese. Ideal este sa alegeti un sirop natural, nu foarte dulce. Nu uitati sa lasati bilele de ananas la macerat in sirop alternative tot 24 de ore.
Este musai sa folosesc ananas proaspat sau merge si din conserva?
Recomandarea mea este sa folositi mereu ananas proaspat pentru aceasta reteta atat pentru macerarea in sirop cat si pentru stoarcerea sucului. Are un gust mult mai aromat si proaspat, esential pentru reusita cocktail-ului. Daca totusi nu gasiti ananas proaspat, varianta din conserva este ultima solutie.
Pot prepara siropul de grenadina acasa?
Da, se poate prepara foarte usor: opariti 300 g zahar cu 300 ml apa impreuna cu coaja rasa de la o lamaie. Dupa ce zaharul s-a topit complet, lasati la racit, adaugati sucul de la 2 lamai si sucul din 300 g capsuni sau fragi. Lasati la frigider peste noapte, strecurati si folositi ca atare pentru macerarea bilelor de ananas.
La ce temperatura trebuie servit cocktailul Ananas Manhattan?
Fiind un cocktail pe baza de whisky, temperatura ideala de servire este intre 4-8 grade Celsius, racorit cu gheata dar fara a fi excesiv de rece. Paharele trebuie mai intai racite bine inainte de turnarea bauturii, iar cocktailul se serveste imediat dupa preparare.
Se potriveste acest cocktail si cu alte tipuri de alcool?
Da, reteta originala poate fi adaptata prin inlocuirea whisky-ului cu rom, coniac, bourbon sau chiar vodca pentru un twist interesant. Proportiile celorlalte ingrediente raman aceleasi, importante fiind contrastul dintre dulceata ananasului si taria bauturii alcoolice. Experiemntati cu curaj!
Sper ca v-am inspirat sa incercati aceasta reteta delicioasa pentru un cocktail racoritor cu ananas si fructe de padure! Astept feedback-ul si impresiile voastre dupa ce il veti prepara. Spor la mixologie creativa!