Ultima actualizare: 2 august 2024
Carnatii afumati rumeniti pe jar, imbracati intr-un sos cremos de ceapa caramelizata si innobilat cu vin, alaturi de piureul de cartofi aurii, reprezinta o combinatie savuroasa greu de egalat. Chiar daca nu e cea mai dietetica alegere, merita din plin gustata din cand in cand. Iata cum poti prepara acasa cel mai delicios preparat de carnati cu vin si sos fin de ceapa.
Ce ingrediente iti trebuie pentru 4 portii gustoase
Ca sa te bucuri de o portie generoasa alaturi de 3 prieteni, iti trebuie:
- 900 g carnati afumati cu aroma puternica, pentru gust maxim
- 1 portie buna de piure de cartofi cremos si aromat
- ulei vegetal pentru uns gratarul
- Vedeta preparatului – 6 cepe rosii mari, taiate solzisori
- 1-2 crengute de cimbru proaspete (optional)
- 3-4 linguri unt fin pentru caramelizarea cepei
- Un pahar de vin rosu sec, ideal un Cabernet Sauvignon sau Merlot
- O lingurita de otet din vin rosu
- Doua linguri rasura de zahar brun
- Sare si piper proaspat macinat, dupa gust
Ghid complet pentru cea mai buna reteta de carnati in sos de ceapa
- Pasul 1: Feliaza suplu ceapa in rondele subtiri. Scoate tulpina cimbrului (doar frunzele iti vor folosi).
- Pasul 2: Intr-o cratita antiaderenta, topeste untul si caleste ceapa timp de 15 minute la foc domol, amestecand frecvent pana se inmoaie fara sa-si piarda culoarea.
- Pasul 3: Adauga peste ceapa calita vinul si otetul. Condimenteaza cu cimbru, sare si piper dupa gust. Pune si zaharul brun pentru aroma de caramel. Adu la punctul de fierbere si lasa la foc mediu cca 10 minute pentru ca sosul sa se ingroase usor.
- Pasul 4: In paralel, pune carnatii pe gratarul bine incins si ii rumeneste uniform pana devin crocanti, cca 15 minute, intorcandu-i des.
- Pasul 5: Asaza carnatii fierbinti in farfurie si toarna peste generos sosul gros cu ceapa. Serveste imediat cu piure de cartofi cremos.

Sfaturi care fac diferenta pentru o reusita deplina
Pentru un plus de savoare, poti condimenta cu :
- Ierburi aromatice ca rozmarin, oregano sau busuioc
- Mustar care potenteaza gustul delicios
- Ulei de masline presat la rece
Carnatii trebuie intorsi des pentru o rumenire uniforma. Penseta te va ajuta sa-i manipulezi mai usor.
Pentru o crusta crocanta, nu-i unge cu ulei inainte de a-i pune pe gratar.
Efectele sanatoase, dar si riscurile unui consum prea mare de carnati
Chiar daca sunt savurosi, carnatii nu sunt cei mai sanatosi prieteni pentru organism. Iata de ce:
- Au multa grasime saturata care creste nivelul „rau” de colesterol
- Nitritii si nitratii folositi ca conservanti pot cauza anemie sau probleme ale sistemului nervos
- Contin foarte mult sodiu – daunator inimii sau rinichilor prea solicitate
De aceea, un consum moderat o data la 2-3 saptamani este recomandat, alaturi de alimente hranitoare – legume, cereale, fructe.
Chiar si aparatele de gratar pot genera substante cancerigene prin arderea grasimilor, de aceea e important sa nu pui carnatii direct pe jar, si sa limitezi timpul de gatire la 15 minute.
Cele mai populare intrebari despre prepararea carnatilor cu vin
Care e cel mai potrivit soi de vin pentru aceasta reteta speciala?
Vinul rosu sec este ideal – fie Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Important e sa aiba taninuri care se imbina perfect cu aroma cepei calite.
Pot inlocui carnatii afumati cu alt tip de carnati?
Da, carnatii proaspeti de porc sau miel merg la fel de bine. Trebuie doar sa adaptezi durata de gatire in functie de grosimea lor.
Cat timp se pastreaza sosul de ceapa la frigider?
In recipiente bine inchise, sosul ar trebui sa reziste in frigider aproximativ 2-3 zile fara probleme.
Reteta aceasta traditionala romaneasca de carnati cu sos cremos de ceapa si vin este usor de preparat acasa. Cu putina grija la alegerea ingredientelor de calitate si respectarea cu strictete a indicatiilor, vei obtine un preparat delicios, demn de un restaurant. Spor la treaba si pofta buna alaturi de cei dragi!
Astept parerile voastre despre aceasta reteta speciala de carnati. Ce parere aveti, cum v-au iesit? Scrieti-mi in comentarii!