Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragi cititori, astazi va impartasesc reteta secreta a bunicii mele pentru cele mai delicioase placinte crocante cu carne de miel pe care le veti manca vreodata.
Nu conteaza daca sunteti incepatori sau bucatari experimentati, aceste placinte sunt atat de simple si rapide incat oricine le poate face. Iar rezultatul este o explozie de savoare pe care o veti adora.
Deci, haideti sa vedem care sunt ingredientele si cum se prepara pas cu pas aceasta minune culinara.
Ingrediente pentru placinte crocante cu carne de miel
Pentru 6 portii avem nevoie de:
- 6 foi de aluat filo
- 150 g unt
- 400 g carne tocata de miel
- 2 cepe medii
- 1 ardei iute
- 3 crengute de menta
- 3 fire de patrunjel
- ulei de masline
- 1/2 lingurita coriandru
- 1 lingura fulgi de ardei iute
- 1/2 lingurita scortisoara
- sare, piper proaspat macinat
Cum se prepara placintele crocante cu carne de miel
- Incalziti cuptorul la 200°C si topiti untul intr-o cratita.
- Curatati ceapa si tocati marunt. Scoateti semintele din ardeiul iute si taiati feliute subtiri.
- Intr-o tigaie, incalziti uleiul de masline si caliti ceapa pana se inmoaie. Adaugati carnea tocata si ardeiul iute, si gatiti timp de 7-10 minute pana se rumenesc frumos.
- Puneti fulgii de ardei iute, coriandru, scortisoara, sare si piper dupa gust. Scoateti compozitia de pe foc si lasati sa se raceasca.
- Separat, tocati marunt frunzele de menta si patrunjelul. Amestecati totul in compozitia racita.
- Scoateti foile de aluat filo din ambalaj si acoperiti-le cu un prosop umed ca sa nu se usuce.
- Ungeti o foaie cu unt topit si indoiti-o in forma de banda cu latimea de 10 cm.
- Puneti cate o lingurita de umplutura si incepeti sa indoiti la un capat. Acum ridicati coltul si indoiti in forma de triunghi, lipind marginile pentru a nu iesi compozitia.
- Asezati placintele pe o foaie de copt si dati cu un pic de unt topit deasupra.
- Introduceti in cuptorul incins si coaceti 10 minute, pana capata o culoare aurie.
Iata, ati obtinut cele mai delicioase placinte crocante cu carne de miel, dupa o reteta secreta. Sper ca v-au starnit pofta si ati inteles toti pasii usor de urmat. Acum serviti placintele fierbinti cu salata verde, smantana sau iaurt si bucurati-va de ele!
Sfaturi si trucuri pentru placinte perfecte
Pentru a va reusi placintele de fiecare data, iata cateva sfaturi utile:
- Asigurati-va ca topiti bine untul, pentru a putea unge foile usor. Daca untul este rece se infige in cute.
- Lucrati rapid cu foile de aluat filo, caci ele au tendinta sa se usuce si sa se rupa. Asadar, scoateti cate o foaie pe rand din ambalaj.
- Amestecati bine umplutura si umpleti placintele ca la carte, fara a iesi compozitia cand le inchideti.
- Coaceti intr-un cuptor fierbinte, pentru a deveni aurii si crocante cum se cuvine. Coacerea mai lenta le va face moale si lipicioase.
Beneficii pentru sanatate si avertizari
Carnea de miel contine proteine de calitate superioara, fier, acizi grasi Omega 3, vitamine din grupul B, zinc, seleniu si alte minerale esentiale.
Pe de alta parte, placintele sunt bogate in calorii, colesterol si grasimi. Asadar, consumul trebuie limitat la maxim o data pe saptamana.
Aluatul filo este nerecomandat persoanelor cu diabet, obezitate si afectiuni cardiovasculare. De asemenea, cei cu intoleranta la gluten ar trebui sa evite folosirea aluatului filo.
In rest, savurati din plin aceasta delicioasa reteta a bunicii si impartasiti-o si cu prietenii!
Intrebari si raspunsuri despre placintele crocante cu carne de miel
- Care este originea placintelor crocante cu carne de miel?
Raspuns: Originea placintelor de tip pirosky provine din bucataria rusa si ucraineana, acestea facand parte din deliciile traditionale impreuna cu borsul si pereasca. De la slavi, reteta s-a raspandit in Balcani, fiind populara si in Romania.
- Se pot inlocui foile de aluat filo cu alte tipuri de aluat placintar?
Raspuns: Da, in loc de filo se poate folosi si aluat de placinte facut in casa pe baza de faina, oua, apa si unt/margarina. Aluatul va fi mai grosut decat cel comercial de tip filo.
- Cat pot fi pastrate placintele crocante dupa ce le-am facut?
Raspuns: Placintele proaspat facute pot fi pastrate la temperatura camerei maxim 4-5 ore, intr-o cutie etansa. La frigider in interiorul cutiei se pastreaza bine pana la 48 ore. Pentru o perioada mai mare de 2 zile, este indicat sa le congelati.
Acestea au fost cele mai populare intrebari despre prepararea placintelor crocante cu carne de miel. Daca mai aveti nelamuriri, scrieti-mi in sectiunea de comentarii.
Va doresc mult succes in bucatarie si pofta buna!