Ultima actualizare: 2 august 2024
Ciupercile sunt versatile in bucatarie – pot fi servite ca fel principal, umplutura gustoasa, garnitura sau gustare. Și toate acestea fiind un produs sanatos si natural. Dintre miile de retete cu ciuperci, este dificil de ales, insa printre cele mai populare se numara champignonii. In aceasta prezentare ne-am concentrat pe preparate de cuptor cu ciuperci. Va spunem cum sa gatiti champignonii la cuptor delicios si simplu.
Destul de mari, usor de prelucrat si avand un aspect prezentabil ciupercile sunt foarte preferate de gospodine. Mancarurile din champignon sunt pregatite des, pentru ca aceste ciuperci au multe plusuri.
Acum nu mai este necesar sa le cautam si culegem in habitatele naturale, desi nu este interzis sa facem acest lucru. Champignonii cresc in paduri si spatii deschise precum campuri si pajisti, insa nu toti sunt comestibili, asa ca aceasta modalitate de a obtine ciuperci pentru gatit este potrivita doar pentru culegatorii experimentati. Insa, odata ce ciupercile au inceput sa fie cultivate intentionat, nu mai avem o astfel de sarcina. Champignonii sunt usor de cumparat dintr-un supermarket obisnuit in orice sezon.
In al doilea rand, ciupercile sunt cu adevarat sanatoase. Champignonii iubesc solul organic, din care absorb tot ce le este necesar. Desi au un continut scazut de grasimi si calorii, ele contin proteine, minerale si aminoacizi in cantitati apreciabile. Astfel, ciupercile pot fi un ingredient excelent pentru o alimentatie echilibrata.
Prepararea ciupercilor
Inainte de a incepe sa gatesti ciupercile, este important sa te asiguri ca acestea sunt potrivite. Chiar daca nu culegeti ciupercile din mediul natural, ci le cumparati de la un comerciant de incredere, acestea se pot strica. In mod ideal, ciupercile ar trebui sa fie albe, ferme si netede. Ar trebui sa va feriti daca ciupercile sunt vascoase la atingere, cu ingalbenire sau pete.
O problema controversata este daca trebuie spalate ciupercile. Adesea se recomanda sa nu supuneti deloc ciupercile la procesare umeda sub pretextul ca acestea absorb lichidul si devin neplacute. Nu luati acest sfat la propriu.
Ciupercile nu au nevoie sa fie inmoiate in apa pentru mult timp, iar daca le-ati crescut in conditii controlate de sera, probabil ca nu vor avea murdarie sau impuritati pe ele. Totusi, in alte cazuri, ele pot contine particule de sol, resturi de humus si parti de alte plante. Macar de acestea ar trebui sa scape inainte de consum. Exista un compromis – se pot curata cu o carpa umeda, un servetel sau un burete. De asemenea, se recomanda perii speciale pentru curatarea ciupercilor.
Cat timp sa coaceti ciupercile in cuptor? De obicei, 15-20 de minute sunt suficiente, daca in reteta nu exista ingrediente care necesita o gatire mai lunga. De exemplu, felurile de mancare cu carne trebuie sa se coaca timp de 50 de minute sau mai mult, indiferent de cat timp se coc ciupercile in cuptor.
Retete clasice pentru ciuperci la cuptor
Ciuperci in smantana
Reteta clasica si foarte simpla de gatit ciuperci. Smantana acra este un adaos delicios pentru orice ciuperci, iar ciupercile nu fac exceptie in acest caz.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- smantana acra – 6 linguri;
- usturoi – 3 catei;
- sare, piper, condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Clatiti usor ciupercile. Taiati usturoiul marunt sau zdrobiti-l cu o presa de usturoi.
- Adaugati usturoiul si condimentele in smantana, amestecati. Acoperiti bine ciupercile cu sosul. Daca aveti timp, puteti lasa ciupercile la inmuiat pentru o vreme.
- Coaceti ciupercile intr-o forma unsa cu ulei la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Ciuperci umplute cu branza
Pentru a nu cauta mult timp, cum sa gatesti champignons in cuptor, cea mai simpla si mai delicioasa reteta este ciupercile cu branza.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- branza tare – 100 g;
- maioneza – 100 g;
- usturoi – 3 catei;
- sare, piper, condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Pentru coacerea cu branza sunt necesare doar capacele de ciuperci. Picioarele trebuie indepartate fara a deteriora partea superioara a ciupercilor.
- Se rade branza, se toaca usturoiul cu un cutit sau se zdrobeste cu o presa de usturoi. Adaugati branza, usturoiul si condimentele in maioneza si amestecati.
- Umpleti capacele ciupercilor cu umplutura si coaceti-le intr-o forma unsa cu ulei la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
- Conform unei alte metode, ciupercile se coc in folie de aluminiu. Pentru a face acest lucru, trebuie sa infasurati fiecare ciuperca in ea si sa o asezati pe gratar.
Ciuperci cu sunca
Obtineti o combinatie de aroma de ciuperci si bacon se poate face in doua moduri. In primul caz, facem rulouri din felii intregi de bacon, invelind ciupercile cu ele. La cuptor, slanina isi cedeaza zeama, iar ciupercile capata o aroma savuroasa. O alta varianta este sa includem bacon in umplutura ciupercilor umplute. Alegeti oricare dintre ele vi se pare mai aromata.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- slanina – 100 g;
- branza tare – 100 g;
- ceapa – ½ buc;
- ulei vegetal pentru prajit;
- condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- In ambele retete, capacele de ciuperci trebuie separate de picioare. Taiati fin picioarele.
- Se rade branza. Se toaca ceapa si impreuna cu partea tocata a ciupercilor se prajeste intr-o tigaie cu ulei.
- Daca adaugati bacon la umplutura, tocati-l si pe acesta si adaugati-l in tigaie dupa ce ati prajit ciupercile si ceapa. Se mai soteaza cateva minute.
- Umpleti capacele cu umplutura de ceapa, ciuperci si bacon. Se acopera cu branza.
- Asezati ciupercile umplute intr-o forma de copt unsa cu ulei.
- Pentru a doua varianta a preparatului, umpleti capacele cu umplutura de ceapa si ciuperci si presarati cu branza. Infasurati ciupercile umplute cu felii de bacon.
- Coaceti ciupercile cu bacon la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Ciuperci in ghiveci
Coacerea ciupercilor in ghiveci folosind cea mai simpla reteta este destul de usoara, dar puteti adauga ingrediente suplimentare dupa gust sau puteti turna sosuri peste ele daca doriti.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- cartofi – 0,5 kg;
- ceapa – ½ buc;
- ulei vegetal pentru prajire;
- condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se taie ciupercile si cartofii in cubulete, se toaca marunt ceapa.
- Prajiti usor ciupercile si ceapa in ulei.
- Umpleti oalele cu cartofi si amestecul de ciuperci si ceapa. Asezati straturile in ordine aleatorie sau in al doilea mod: asezati toti cartofii in stratul de jos si ciupercile deasupra.
- Sarati continutul oalei si adaugati condimente dupa preferinta. Adaugati 100 ml de apa clocotita in fiecare oala.
- In loc de apa, puteti coace ciupercile cu cartofi la cuptor, in sos. Pentru a face acest lucru, amestecati smantana si condimente.
- Inchideti vasul cu folie de aluminiu sau hartie pergament. La coacerea in sos, oalele pot fi lasate deschise, iar continutul poate fi presarat suplimentar cu branza.
- Coaceti ciupercile in ghiveci la 200 de grade Celsius timp de 50 de minute.
Ciuperci in sos de soia
Ingredientul principal al preparatului este tocmai marinada de soia. Aceasta confera ciupercilor o aroma specifica, creand un fel de mancare asiatica. Compozitia marinadei poate varia.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- sos de soia – 50-100 ml;
- usturoi – 3 catei de usturoi
- ulei vegetal sau de unt – 2 linguri;
- condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se spala ciupercile.
- In functie de complexitatea marinadei, puteti gati ciupercile in doua moduri.
- Se amesteca uleiul vegetal si sosul, se adauga usturoiul zdrobit si condimentele. Se toarna marinada intr-o punga de celofan, se pun ciupercile in ea si se agita bine.
- Se lasa la macerat timp de o jumatate de ora.
- Pentru cea de-a doua metoda, amestecati untul, sosul, usturoiul si condimentele intr-un bol. Ungeti fiecare ciuperca cu aceasta pasta si lasati-o, de asemenea, timp de o jumatate de ora.
- Daca se doreste, la marinata se poate adauga maioneza, smantana sau smantana dubla.
- Coaceti ciupercile intr-o forma la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute. De asemenea, pentru coacere se poate folosi o punga sau un manson, in care este necesar sa se puna in prealabil ciupercile imbibate cu marinata.
Ciuperci in sos de rosii
Pentru un aperitiv excelent, puteti folosi sos de rosii gata preparat sau puteti include rosii vii in reteta.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- sos de rosii – 100 g sau rosii – 3 buc;
- ceapa – 1 buc;
- morcov – 1 buc;
- usturoi – 3 catei;
- ierburi;
- ulei vegetal pentru prajire;
- condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se spala ciupercile. Daca doriti, puteti sa separati picioarele, sa le taiati si impreuna cu ceapa, morcovii si ierburile tocate sa le prajiti intr-o tigaie. Umpleti capacele cu amestecul.
- Decojiti rosiile, dati-le pe razatoare si puneti-le la fiert intr-o cratita impreuna cu condimentele.
- Se toarna sosul de rosii (din fabrica sau de casa) peste ciupercile intregi sau umplute. Daca aveti timp, lasati la marinat cateva ore.
- Coaceti ciupercile la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Ciuperci in sos de smantana
In aceasta reteta, ciupercile se folosesc taiate felii.
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- smantana – 200 g;
- ierburi;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se spala ciupercile si se taie in farfurii. Taiati verdeata.
- Adaugati sarea si condimentele la smantana.
- Puneti ciupercile intr-o forma de copt, presarati cu ierburi si turnati sosul de smantana.
- Coaceti ciupercile la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Ciuperci cu legume
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- legume la alegere: rosie, vanata, dovlecel, ardei, ceapa, morcov – cate 1 bucata fiecare sau in proportii diferite;
- sos de soia – 50 ml;
- ulei vegetal – 50 ml;
- usturoi – 3 catei de usturoi;
- ierburi aromatice;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se spala ciupercile si legumele si se taie in bucati mari.
- Se amesteca sosul cu uleiul si se adauga in amestec usturoiul zdrobit sau tocat marunt.
- Se toarna marinada de soia peste amestecul de ciuperci si legume si se lasa la marinat timp de o jumatate de ora.
- Coaceti ciupercile si legumele la 180 de grade timp de 30 de minute.
Mancaruri calde cu ciuperci la cuptor
Ciupercile dense si consistente sunt foarte hranitoare, dar, in acelasi timp, sunt un produs dietetic. Prin ele insele pot fi un substitut pentru carne sau peste, dar adesea le completeaza perfect.
Ciuperci cu pui
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- file de pui – 300 g;
- usturoi – 3 catei;
- ierburi;
- ulei vegetal;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se taie fileurile in bucati de marime medie, se ung cu ulei si se freaca cu mirodenii. Se lasa la marinat timp de 10-15 minute.
- Se unge o forma de copt cu ulei, se asaza puiul in ea, se umple spatiul dintre fileurile de pui cu ciuperci.
- Se sareaza puiul si ciupercile, se presara cu condimente.
- Tocati usturoiul si presarati-l peste continutul formei. Faceti acelasi lucru cu ierburile aromatice.
- Coaceti vasul la 180 de grade Celsius timp de 50 de minute.
Rata umpluta cu ciuperci
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- carcasa de rata
- cartofi – 200 g;
- usturoi – 3 catei de usturoi
- ulei vegetal;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se taie cartofii si se prajesc usor intr-o tigaie impreuna cu ciupercile intregi. In acest proces, se sareaza, se presara usturoi zdrobit si condimente.
- Se spala carcasa pasarii, se freaca cu sare si condimente, se impaneaza cu ciuperci si cartofi si se coase.
- Coaceti vasul la 180 de grade timp de 1,5 ore.
Ciuperci cu carne de vita
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- carne de vita – 500 g
- ceapa – 1 buc;
- smantana – 200 g;
- ulei vegetal;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se taie carnea in bucati, se sareaza si se prajeste usor in ulei intr-o tigaie.
- Puneti carnea de vita si ciupercile intr-o forma, sarati vasul si presarati cu inele de ceapa.
- Se toarna uniform continutul formei cu smantana si se coace in cuptor la 180 de grade Celsius timp de 50 de minute.
Ciuperci la cuptor cu carne de porc
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- carne de porc – 500 g;
- usturoi – 3 catei;
- branza tare – 50 g;
- ulei vegetal;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se taie carnea in placi subtiri, se unge usor si se marineaza in ulei cu sare, condimente si usturoi pisat.
- Se taie ciupercile pe lungime in felii plate. Asezati feliile de carne intr-o forma de copt unsa cu ulei. Se acopera fiecare cu felii de ciuperci.
- Coaceti vasul la 180 de grade timp de 30 de minute. Inainte de a le scoate, presarati bucatile de carne cu ciuperci cu branza rasa si lasati-o sa se topeasca usor.
Ciuperci cu peste
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- file de peste (cod, halibut sau alt peste alb) – 500 g;
- ceapa – 1 buc;
- branza tare – 50 g;
- ierburi;
- ulei vegetal;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se pune pestele intr-o forma unsa cu ulei, se sareaza si se adauga condimente.
- Se taie ciupercile cubulete, se toaca ceapa. Prajiti usor ciupercile si ceapa intr-o tigaie cu ulei.
- Acoperiti fileul de peste cu ciuperci si ceapa, presarati vasul cu ierburi tocate si branza rasa.
- Coaceti vasul la 180 de grade timp de 30-40 de minute.
Salate cu ciuperci gatite la cuptor
Ciupercile coapte la cuptor pot deveni parte dintr-o varietate de feluri de mancare. Ele se potrivesc foarte bine in salate, facandu-le mai consistente.
Salata de ciuperci la cuptor cu vin alb
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- branza tare – 50 g;
- lamaie – 1 buc;
- ceapa – 1 buc.;
- usturoi – 3 catei;
- ierburi;
- ulei vegetal – 50 ml;
- vin alb – 2 linguri;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se presara ciupercile cu ceapa tocata, se sareaza bine, se toarna o lingura de ulei.
- Puneti ciupercile si ceapa intr-o tava de copt si coaceti-le in cuptor la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
- Turnati uleiul ramas intr-un bol, stoarceti sucul de lamaie, adaugati condimentele.
- Se toarna vinul peste ciuperci si ceapa si se presara usturoi pisat. Se toarna deasupra uleiul si dressingul de lamaie.
- Presarati ciupercile cu ierburi aromatice tocate grosier sau rupte. Se amesteca.
- Presarati salata cu branza rasa.
Salata de ciuperci cu rosii uscate la soare
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- rosii uscate la soare – 100 g;
- nuci tocate – 5 linguri;
- verdeata: patrunjel, macris;
- ulei vegetal – 50 ml;
- miere – 1 lingurita;
- mustar – 1 lingurita;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se rupe patrunjelul si impreuna cu ciupercile se toarna uleiul peste ele. Se dau la cuptor timp de 20 de minute la 180 de grade.
- Prajiti nucile cu miere intr-o tigaie.
- Adaugati rosiile uscate la soare si nucile in miere la ciupercile gatite, amestecati, presarati cu frunze de sorrel.
- Adaugati mustarul, sarea si condimentele in uleiul vegetal. Turnati dressingul peste salata.
Salata de orez cu ciuperci coapte si pere
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- orez – 200 g;
- para – 2 buc;
- branza tare – 50 g;
- verdeturi: spanac, rucola;
- ulei vegetal – 50 ml;
- lamaie – 1 buc;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se taie perele in felii si se indeparteaza miezul. Se asaza pe o tava de copt impreuna cu ciupercile.
- Se sareaza si se presara cu condimente, se stropesc cu ulei, se presara cu branza rasa.
- Coaceti timp de 20 de minute la 180 de grade.
- Se fierbe orezul, se raceste si se toarna zeama de lamaie peste el.
- Aranjati deasupra ciupercile si perele coapte, presarati spanacul si racheta.
Salata de ciuperci si branza
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- nuci tocate – 5 linguri;
- ceapa – ½ buc;
- bryndza – 100 g;
- rucola;
- ulei vegetal – 50 ml;
- suc de lamaie – 20 ml;
- mustar – 1 lingurita;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Coaceti ciupercile curate la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
- Se toaca ceapa si se amesteca cu ciupercile taiate felii.
- Se intinde rucola, se aranjeaza ciupercile si ceapa deasupra. Se presara cu bryndza sfaramata si nuci.
- Se amesteca uleiul, sucul de lamaie si mustarul si se condimenteaza cu sare si condimente. Se stropeste dressingul peste salata.
Salata de ciuperci la cuptor cu sunca
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- sunca – 100 g;
- ou – 2 buc;
- branza tofu – 50 g;
- pesmet;
- usturoi – 3 catei;
- salata;
- ulei vegetal;
- iaurt – 100 ml;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se adauga sare si condimente in ulei si se freaca ciupercile.
- Coaceti ciupercile la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
- Fierbeti ouale intr-o punga.
- Taiati frunzele de salata in 4 bucati si puneti-le pe fundul salatierei.
- Aranjati deasupra tofu si sunca feliate, ouale taiate in doua si ciupercile. Se presara cu pesmet.
- Amestecati uleiul si iaurtul, adaugati usturoiul zdrobit. Se asezoneaza salata.
Salata de varza cu ciuperci si castraveti
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- varza – ¼ de nuca de cocos;
- castravete lung – 1 buc;
- usturoi – 3 catei;
- sos de soia – 50 ml;
- ulei vegetal – 50 ml;
- ierburi aromatice la alegere;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se prepara:
- Se inmoaie ciupercile intr-o marinata din sos si ulei, se coc la 180 grade Celsius timp de 20 de minute.
- Se marunteste varza. Adaugati usturoiul zdrobit in marinada ramasa, turnati marinada peste varza.
- Framantati varza in marinata cu mainile. Este necesar ca aceasta sa se inmoaie – trebuie sa-i acordati aproximativ 10 minute.
- Puneti ciupercile coapte, varza stoarsa, castravetele taiat in inele, ierburile tocate intr-un bol de salata.
- Se amesteca si se toarna marinada peste ele.
Salata taraneasca cu ciuperci
Ingrediente:
- ciuperci – 300 g;
- cartofi – 100 g;
- castraveti murati – 100 g;
- ceapa – ½ buc;
- ulei vegetal;
- ierburi la alegere;
- sare si condimente dupa gust.
Cum se gateste:
- Se coc ciupercile intr-o forma la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute. Fierbeti cartofii si taiati-i in cuburi.
- Se toaca marunt ceapa, se taie castravetii in cercuri. Se maruntesc verdeturile sau se rup cu mainile.
- Puneti ciupercile, cartofii, castravetii si ceapa intr-o salatiera. Sarati, adaugati condimentele si amestecati.
- Presarati salata cu ierburi aromatice si turnati ulei.
Foto: Shutterstock / Socialmedia