Ultima actualizare: 2 august 2024
Usturoiul prajit este cea mai buna garnitura pe care ai mancat-o vreodata! Iata cum prepari rapid si usor aceasta reteta delicioasa de cartofi prajiti cu usturoi crocanti pe dinafara si pufos in interior. Vei adora textura lor perfecta.
Ingrediente si cantitati:
- cartofi galbeni – 500 grame per persoana
- cateva catei de usturoi
- ulei de masline – 3-4 linguri
- sare grunjoasa
- piper macinat proaspat
- cimbru uscat
Cum pregatim gustoasa reteta de cartofi cu usturoi prajiti si crocanti:
- Spalam bine cartofii sub un jet de apa rece, folosind o perie, pana cand sunt perfect curatati. Nu ii curatam de coaja.
- Taiem cartofii cubulete de dimensiuni potrivite pentru a fi mancati dintr-o imbucatura.
- Punem cartofii intr-o tava de copt, intr-un singur strat.
- Indepartam pielea uscata de pe cateii de usturoi, dar ii lasam intregi, cu pielita.
- Adaugam cateii de usturoi peste cartofi in tava.
- Condimentam cu sare, piper, ulei si frunze de cimbru dupa gust. Amestecam cu mana pana ce toti cartofii si cateii de usturoi sunt bine acoperiti cu uleiul si condimentele.
- Bagam la cuptorul incins la 200°C pentru aproximativ 45 minute. Scoatem din cuptor cand cartofii sunt bine rumeniti si crocanti.
Cartofii prajiti rezultati au o textura perfecta: crocanta pe dinafara si delicata si pufos in interior. Iar cateii de usturoi devin ca untul, moi si deliciosi, fiind inveliti in propria coaja. Atat cartofii, cat si usturoiul dezvolta o aroma minunata in timpul prajirii incete de 45 de minute.
Trucuri si sfaturi pentru cea mai buna reteta de cartofi cu usturoi
Iata cateva secrete pentru ca reteta de cartofi prajiti cu usturoi sa iti iasa perfect:
- Foloseste cartofi cu amidon mediu – nici prea multi, nici prea putini. Cartofii galbeni sunt cei mai potriviti.
- Nu-i curata de coaja pe cartofi, aceasta aduce un plus de crocant in timpul prajirii.
- Taie cartofii cubulete de dimensiuni potrivite pentru a fi rumeniti uniform si a deveni fragezi in interior.
- Nu decoji cateii de usturoi, lasa-i inveliti in pielea lor pentru a se fragezi perfect.
- Da-le destul timp de prajire – minim 40-45 de minute pentru a deveni bine rumeniti in exterior si moi in interior.
- Foloseste o tava de dimensiuni potrivite astfel incat cartofii sa formeze un singur strat, nu ii ingramadi.
Beneficii pentru sanatate
Cartofii prajiti cu usturoi ul sunt o alegere foarte buna pentru sanatatea ta. Iata ce beneficii au:
- Usturoiul previne bolile de inima si normalizeaza tensiunea datorita alicinei.
- Cartofii sunt o excelenta sursa de potasiu, vital pentru buna functionare a muschilor si sistemului nervos.
- Contin vitamina C care ajuta la absorbtia fierului si stimuleaza sistemul imunitar.
- Acidul clorogenic din cartofi te fereste de imbatranirea precoce celulara.
Atentie insa la cantitatea consumata, vegheaza ca portia de cartofi prajiti sa nu contina mai mult de 300 kcal per persoana, pentru a evita acumularea de calorii in exces.
FAQ: Intrebari si raspunsuri despre reteta de cartofi cu usturoi
Care este cantitatea potrivita de cartofi pentru reteta asta?
Reteta functioneaza cu aproximativ 200 de grame de cartofi prajiti per persoana. Pentru o masa in familie sau cu prietenii, recomand 500 grame de cartofi pentru 2-4 persoane.
Pot inlocui cartofii galbeni cu alt soi?
Da, insa cei galbeni sunt cei mai potriviti pentru gust si textura. Alte optiuni sunt Russet sau Roz.
Este nevoie sa adaug sare, chiar daca folosesc usturoi?
Da, usturoiul ofera aroma, sarea condimenteaza bine. Pentru gust optim, adauga totdeauna sare grunjoasa la reteta de cartofi cu usturoi.
Pot, sa servesc cartofii cu alte garnituri?
Da, ar combina foarte bine cu branza de burduf sau smantana si condimente dupa gust: oregano, rozmarin, busuioc. Incearca-i cu salata verde si chiar cu muschi file sau piept de pui la gratar.
Cum ii pastrez? Pot sa ii si congelez?
Cartofii prajiti se pastreaza doar cateva zile in frigider. Poti sa ii congelezi taiati cubulete sau gata prajiti pentru a le consuma pe parcursul mai multor saptamani.
Aceasta reteta de cartofi deliciosi cu usturoi prajit este perfecta ca garnitura la gratare, fripturi sau aproape orice fel principal. Succes!