Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, stiu cat de mult indragiti retetele mele gustoase si hranitoare. Astazi am pregatit pentru voi o reteta spectaculoasa, absolut delicioasa – Cartofi dulci gratinati si ceapa verde. Suna senzational, nu-i asa? Va asigur ca si gustul este pe masura!
V-am pregatit un ghid complet cu tot ce trebuie sa stiti pentru a prepara acasa aceasta minune culinara. Vom trece impreuna prin ingredientele necesare, metoda de preparare pas cu pas, sfaturi si trucuri utile, plus beneficiile extraordinare pe care aceasta reteta le aduce sanatatii.
Sunteti pregatiti sa pornim la treaba in bucatarie? Haideti sa facem magie!
Ingrediente necesare
- 1 cartof dulce mare
- 1 ceapa verde
- 250 g branza telemea sau cascaval
- 200 ml smantana pentru gatit
- 2 oua
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper negru macinat
- 50 g pesmet
Cum se prepara cartofii dulci gratinati
- Se curata cartoful dulce si se taie felii subtiri cu mandolina. Eu am folosit unul cu coaja portocalie.
- Ceapa verde se curata si se taie marunt.
- Intr-un castron se amesteca ouale cu smantana, sarea si piperul. Se mai adauga si branza rasa.
- Intr-o tava mai adanca se intinde jumatate din cartofi. Peste ei se pune jumatate din ceapa tocata.
- Peste legume se toarna compozitia de oua si branza.
- Se acopera cu restul de ceapa verde si de cartofi. Se presara peste tot pesmetul.
- Se da la cuptor pentru 45 minute la 180 de grade.
Dupa ce se raceste putin, se serveste calda. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri delicioase pentru reusita perfecta
- Pentru gust sporit, se poate adauga in aluat si usturoi tocat marunt sau verdeturi proaspete.
- Cartofii dulci pot fi cumparati deja curatati de coaja, pentru mai multa comoditate.
- Se poate inlocui branza cu cascaval, gouda sau mozzarella pentru savoare diferita.
- La decorare se pot mai presara patrunjel, oregano sau chiar seminte de susan pentru crocant.
- Poate fi servita atat ca garnitura, cat si fel principal pentru un aperitiv rapid.
- Se pastreaza bine la frigider 1-2 zile, insa e cel mai bine sa o mancati cat mai repede 🙂
Beneficii si atentionari pentru sanatate privind cartofii dulci gratinati
Tarta cu cartofi dulci si ceapa verde aduce o multime de vitamine si minerale necesare organismului: vitaminele A, C, B6, fier, potasiu, zinc sau mangan. Totodata are un aport redus de calorii si de carbohidrati rafinati daca nu adaugam zahar.
Cartoful dulce este un aliment antiinflamator ce creste imunitatea si previne bolile. Contine substante care regleaza tensiunea si nivelul colesterolului.
Ceapa verde are efect detoxifiant pentru ficat si imbunatateste digestia. Datorita continutului de quercitina, are rol anticancerigen.
Sursa:
Acesta reteta hranitoare poate fi consumata fara griji de cei mai multi dintre noi. Totusi, persoanele cu intoleranta la lactoza ar trebui sa evite branza sau sa o inlocuiasca cu una fara lactoza. De asemenea, cei cu alergii la oua nu pot consuma aceasta tarta.
Acum ca stiti tot ce trebuie, mai am o singura intrebare pentru voi: cand va apucati de gatit? 😀
Cele mai frecvente intrebari despre reteta de tarta cu cartofi dulci
De ce cartofii dulci sunt atat de sanatosi?
R: Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, potasiu si fiber. De asemenea, contin antioxidanti precum beta-carotenul, care ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc procesul de imbatranire.
Pot inlocui smantana de gatit cu altceva?
R: Da, in locul smantanii se poate folosi iaurt sau lapte de cocos. Pentru o varianta vegana se poate utiliza lapte vegetal.
Este gustoasa tarta daca o pastrez la frigider şi o incalzesc a doua zi?
R: Da, tarta se pastreaza cu brio la rece 1-2 zile. La incalzire isi pastreaza textura cremoasa si gustul delicios.
Care este cel mai sanatos mod de a gati cartofii dulci?
R: Cea mai sanatoasa metoda este prin coacere in cuptor sau fiert sau copt in foi de aluminiu, pentru a-i pastra cat mai multe dintre nutrienti. Se evita prajirea in ulei sau untura.
Merge si cu alte tipuri de branza in afara celor mentionate?
R: Se potriveste foarte bine si branza cottage, ricotta sau chiar variantele cu mucegai alb sau albastru. Experimentati dupa gust!