Ultima actualizare: 2 august 2024
Introdu un pic de prospetime in cina ta de asta-seara cu aceasta delicioasa reteta de cartofi noi cu unt si marar! Aceasta garnitura autentica ucraineana este simpla, dar extrem de gustoasa, garantandu-ti o explozie de arome proaspete pe farfurie. Asa ca hai sa aruncam o privire mai atenta asupra acestei minuni culinare!
Cand vine vorba de retete traditionale, simplitatea este cheia. Aceasta garnitura dovedeste ca ingredientele de baza pot crea adevarate capodopere. Cartofii proaspat culesi, untuL topit si mararui aromat se combina intr-un dans al gusturilor care te va lasa cu gura cascata.
Dar nu e doar despre gust – aceasta reteta este, de asemenea, un mod excelent de a-ti rasfata papilele gustative fara a cheltui o avere. Cu doar cateva ingrediente accesibile, poti crea o garnitura de neuitat care va completa orice fel principal, de la peste la carne sau chiar feluri de mancare vegetariene.
Ingrediente si cantitati
- 1 kg cartofi noi (preferabil marunti)
- 100 gr unt topit
- 3 catei de usturoi/usturoi verde
- Sare dupa gust
- 1/2 legatura de marar proaspat
Cum se prepara reteta de Cartofi Noi cu Unt si Marar

- Incepe prin a spala bine cartofii pentru a indeparta orice urme de pamant sau impuritati. Clateste-i cu grija.
- Pune cartofii la fiert intr-o oala mare cu apa sarata. Lasa-i sa fiarba usor pana cand devin intepati, aproximativ 15-20 de minute, in functie de marimea lor. Nu-i lasa prea mult timp pe foc, pentru a evita transformarea lor in piure!
- Intre timp, topeste untul intr-un vas separat si amesteca-l cu usturoiul zdrobit si tocat marunt. Acest amestec aromat va da o savoare extra garniturii tale.
- Spala si toaca fin mararui proaspat. Acesta va adauga o nota proaspata si aromata.
- Odata ce cartofii au fiert, scurge-i de apa si toarna peste ei amestecul de unt si usturoi. Amesteca bine, asigurandu-te ca fiecare cartof este acoperit cu delicioasa glazura.
- In final, presara mararui tocat peste cartofi si acoperi vasul cu un capac pentru a pastra aroma proaspata.
Iata ca ai pregatit o garnitura simpla, dar extrem de gustoasa! Aroma untului topit, usturoiului si a mararului proaspat va incanta simturile tuturor celor prezenti la masa.
Trucuri si ponturi pentru Cartofi Noi cu Unt si Marar
- Alege cartofi mici si tineri pentru o textura crema si un gust delicios. Cartofii mai mari si batrani pot deveni fainosi sau tari.
- Nu-i lasa prea mult pe foc. Cartofii noi sunt fragezi si se gatesc rapid. Verifica-i des pentru a evita transformarea lor in piure.
- Foloseste unt proaspat de calitate pentru cea mai buna aroma. Untul ranced sau de calitate inferioara poate strica gustul garniturii.
- Adauga marar proaspat, nu uscat, pentru o aroma revigoranta si prospetime autentica.
- Serveste-i imediat dupa preparare pentru cea mai buna experienta gustativa. Cartofii se pot raci rapid, iar aroma se poate pierde.
- Experimenteaza cu condimente sau ierburi aromatice suplimentare, cum ar fi cimbru, rozmarin sau chiar scortisoara, pentru a adauga un plus de savoare.
Beneficii pentru sanatate si avertismente pentru reteta de Cartofi Noi cu Unt si Marar

Desi simpla, aceasta garnitura are cateva beneficii nutritive ascunse:
- Cartofii sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina B6, potasiu, mangan si fibre alimentare.
- Untul furnizeaza acizi grasi sanatosi si vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A, D, E si K.
- Mararui este bogat in antioxidanti, vitamine C si A, precum si in fier si crom.
Cu toate acestea, trebuie sa fii atent la aportul de grasimi si sodiu din aceasta reteta:
- Untul este bogat in grasimi saturate, deci consumul excesiv poate creste colesterolul si riscul bolilor de inima.
- Sarea poate fi problematica pentru persoanele cu tensiune arteriala mare sau afectiuni renale.
Cheia este moderatia. Savureaza aceasta garnitura delicioasa, dar incearca sa o combini cu alte optiuni sanatoase si echilibrate pentru o dieta completa.
Intrebari si raspunsuri despre Cartofi Noi cu Unt si Marar
- Pot folosi cartofi mai mari sau batrani in loc de cartofi noi?
Desi poti folosi orice fel de cartofi pe care ii ai la indemana, adevarata aroma si textura crema provin din cartofii noi, mici si tineri. Cartofii mai mari sau batrani pot deveni fainosi sau tari cand sunt gatiti.
- Este reteta potrivita pentru vegani sau vegetarieni?
In forma sa actuala, nu. Untul este un ingredient cheie in aceasta reteta. Insa, poti inlocui usor untul cu ulei de masline extravirgin sau unt vegetal pentru o versiune vegana sau vegetariana.
- Pot folosi marar uscat in loc de cel proaspat?
Mararui proaspat este de preferat pentru aroma sa revigoranta si prospetime autentica. Cu toate acestea, daca nu ai la indemana, poti folosi 1-2 linguriti de marar uscat ca inlocuitor.
- Pot gati cartofii in avans si sa-i incalzesc mai tarziu?
Desi este posibil, nu este recomandat. Cartofii noi sunt cei mai buni cand sunt serviti imediat dupa preparare. Incalzirea lor mai tarziu poate afecta textura si aroma proaspata.
Speram ca aceste intrebari frecvente ti-au clarificat orice nelamuriri legate de prepararea perfecta a acestei delicioase garnituri de Cartofi Noi cu Unt si Marar. Acum nu-ti mai ramane decat sa o incerci si sa te bucuri de prospetimea si savoarea autentica!