Ultima actualizare: 2 august 2024
Va salut cu drag si va urez bun venit pe blogul meu culinar. Astazi am pregatit pentru voi o reteta delicioasa si aromata de frigarui de pui cu legume la cuptor, dupa o reteta traditionala turceasca.
Mi-am adus aminte de vara trecuta cand am fost in vacanta in Turcia si am mancat niste frigarui savuroase la un restaurant local. Au avut un gust atat de bun, incat am stiut ca trebuie sa incerc sa le recreez acasa. Asa ca astazi va impartasesc reteta mea de frigarui de pui cu rosii cherry, vinete si dovlecei, gatite la cuptor cu multa dragoste.
Este o reteta ideala pentru o cina rapida in familie sau pentru o intalnire cu prietenii. Copiilor le vor placea cu siguranta, la fel ca adultilor. Legumele coapte la cuptor capata o textura frageda si suculenta, iar puiul e rumenit perfect.
Felul in care ingredientele sunt insirate pe frigarui, cu bucati alternand de carne si legume imi aduce aminte de atmosfera vesela a restaurantului turcesc. Deci haideti sa vedem care sunt secretele acestei retete delicioase!
Ingrediente pentru frigarui de pui cu legume
Pentru 4 portii de frigarui delicioase avem nevoie de:
- 200 g fileuri de piept de pui taiate cubulete
- 200 g rosii cherry
- 200 g vinete taiate rondele
- 200 g dovlecei taiat rondele
- 3 linguri ulei vegetal
- 3 catei de usturoi rasi
- sare, piper si boia dulce pentru marinat
- betisoare de lemn pentru frigarui
Acum ca avem toate ingredientele pregatite, haideti sa trecem la treaba!
Cum se prepara reteta de frigarui de pui cu legume la cuptor

Pentru inceput, preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Apoi pregatim ingredientele:
- Taiem fileurile de piept de pui in cubulete de aproximativ 3 cm. Le punem intr-un castron.
- Curatam legumele si le taiem rondele de aproximativ 1 cm grosime. Vinetele si dovleceii ii punem intr-un bol separat.
- Intr-un bol mic, amestecam uleiul vegetal, usturoiul ras si condimentele sub forma de praf (sare, piper, boia).
- Turnam compozitia de ulei si usturoi peste carnea de pui si o lasam la marinat 30 de minute.
- Intre timp, inmuim betisoarele de lemn in apa.
Dupa cele 30 de minute de marinat trecem la insailat ingredientele pe frigarui alternand carne de pui cu rosii cherry, vinete si dovlecei.
Asezam frigaruile intr-o tava cu hartie de copt. Le dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, la 180 grade Celsius. La jumatatea timpului, scoatem tava si ungem frigaruile cu putin ulei vegetal sau cu sosul ramas de la marinat. Apoi le mai dam inca o data la cuptor pentru a se rumeni frumos si uniform.
Imediat ce le scoatem, trebuie sa admiram aspectul delicios al frigaruilor aurii cu legumele rumenite! Este o priveliste cu adevarat imbietoare.
Asadar, in mai putin de 30 de minute, am preparat ceva extrem de gustos si de aspectuos. Copii vor fi incantati, la fel si musafirii. Puiul este fraged si suculent, iar legumele coapte sublim.
Va recomand sa serviti frigaruile imediat dupa ce le scoateti din cuptor, eventual cu o salata verde proaspata si paine la gratar sau lipie turceasca.
Va garantez ca veti avea parte de o cina delicioasa, plina de arome orientale.
Acum sa va dau si eu cateva sfaturi pentru a va iesi frigarui perfecte.
Sfaturi si trucuri pentru frigaruile de pui cu legume
Pentru o reusita garantata, iata ce sfaturi va pot da:
- Carnea de pui are nevoie de cel putin 30 de minute de marinare. Compozitia cu usturoi si condimente ii va da un gust minunat.
- Legumele trebuie bine clatite si taiate uniform ca dimensiune, pentru o coacere uniforma.
- Insailati ingredientele alternativ pe frigarui: o bucatica de pui, o rosie, o felie de vanata, una de dovlecei si tot asa, ca sa avem o distributie frumoasa de culori si texturi.
- Ungeti din cand in cand frigaruile cu ulei si marinata in timpul coacerii, pentru un plus savoare si un aspect rumenit mai apetisant.
- Luati timpul necesar sa admirati aspectul frigaruilor gata facute. Merita!
- Serviti-le imediat la masa, eventual cu lipie turceasca, salata verde sau orez turcesc. Sunt ideale pentru cina dar si pentru a le oferi musafirilor la o terasa.
Iata cateva mici secrete prin care va garantam niste frigarui delicioase, savuroase, crocante si aromate, de nota 10! Toata familia le va indragi.
Va mai prezint in continuare si care sunt principalele beneficii nutritive ale ingredientelor din aceasta reteta si anumite precautii.
Beneficii pentru sanatate ale frigaruilor de pui cu legume
Aceasta reteta este o alegere excelenta daca vreti sa mancati sanatos si gustos in acelasi timp. Iata ce avantaje nutritive importante au ingredientele noastre:
Pieptul de pui:
- Este o sursa excelenta de proteine de calitate, care ne ajuta sa avem muschi puternici
- Are putine grasimi si putine calorii fata de alte tipuri de carne
- Contine vitamine din complexul B, zinc, fier si fosfor
Legumele proaspete (vinete, dovlecei, rosii):
- Sunt pline de vitamine (A, C, E, K), minerale si antioxidanti
- Contribuie la sanatatea sistemului imunitar, la sanatatea pielii, ochilor si oaselor
- Au fibre dietetice care regleaza digestia si colesterolul
Usturoiul:
- Are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii
- Previne imbolnavirile, racelile si infectiile
- Reduce riscul de boli cardiovasculare si ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Uleiul vegetal:
- Este o sursa buna de acizi grasi nesaturati, benefici pentru inima
- Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K)
Deci frigaruile noastre au foarte mari beneficii pentru sanatate si va recomand sa le includeti cat mai des in meniul vostru saptamanal.
Cativa pasi simpli pentru a obtine frigarui delicioase, gustoase si sanatoase pentru intreaga familie!
Atentionari pentru reteta de frigarui de pui cu legume
Desigur, orice aliment poate deveni nerecomandat daca este consumat in exces. Iata cateva atentionari:
- Carnea de pui trebuie bine gatita pentru o digestie mai usoara. Copiii mici, batranii sau persoanele cu sistem imunitar scazut sa evite carnea cruda sau insuficient gatita.
- Persoanele cu intoleranta la gluten sa evite sosurile care contin faina.
- Vinetele pot crea disconfort gastric la unele persoane sensibile. Daca simtiti balonare sau dureri abdominale dupa ce le mancati, este bine sa reduceti cantitatea.
- Consumati frigarui ocazional si in portii rezonabile. Orice aliment neconsumat cu moderatie poate duce la cresterea in greutate sau dezechilibre.
In rest, pentru majoritatea oamenilor, aceste delicioase frigarui de pui cu legume sunt o gustare perfect sanatoasa, ideala pentru o cina in familie sau cu prietenii. Sper ca v-am facut pofta si astept cu nerabdare sa incercati reteta!
Transmiteti-mi si mie impresiile in sectiunea de comentarii. Poate aveti si voi mici secrete pentru frigarui si mai savuroase. Astept sa impartasiti cu mine trucurile voastre.
Va urez pofta buna si numai retete delicioase!






























