Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragilor, astazi va impartasesc reteta secreta a unchiului meu Sammy pentru pui cu ceapa. Este atat de simplu de preparat, cu doar 5 ingrediente, insa gustul este absolut delicios. Va garantez ca va deveni rapid una dintre retetele voastre preferate!
Ingrediente si cantitati
- 500 g pulpe de pui dezosate
- 4-5 cepe mari, taiate inele
- 2-3 linguri ulei de masline extravirgin
- sare kosher dupa gust
- 50 ml supa de pui (optional, pentru sos)
Cum se prepara reteta de pui cu ceapa à la Sammy

Incalziti bine o tigaie mare de fonta. Adauga ceapa taiata inele si prajiti-o cateva minute pana incepe sa se inmoaie. Adaugati putina sare kosher pentru a grabi rumenirea uniforma. Acoperiti din cand in cand ca ceapa sa se inmoaie mai repede.
Continuati prajirea cepei pe foc mediu, amestecand din cand in cand, aproximativ 15-20 minute pana devine frageda si caramelizata. Impingeti ceapa pe o parte a tigaii si adaugati pulpele de pui. Condimentati cu sare kosher pe ambele parti. Rumeniti pulpele pe ambele parti, cca 5 minute per parte.
Turnati supa de pui peste pui si ceapa. Acoperiti si gatiti la foc mic 15-20 minute pana cand puiul este gata. Se va forma un sos delicios din sucurile eliberate in timpul gatirii.
Sfaturi si trucuri
- Puteti pastra pielea pe pulpe daca doriti puiul mai gustos si hranitor.
- Serveti puiul cu orez basmati sau couscous pentru a absorbi tot sosul.
- Folositi paine pita sau lipie pentru a prelua sosul ramas in tigaie.
- Completati gustul cu ardei iuti proaspat maruntiti sau alte condimente.
Beneficii pentru sanatate

Puiul cu ceapa este o alegere excelenta pentru o masa sanatoasa si gustoasa. Iata cateva beneficii importante:
- Carnea de pui este slaba in grasimi si calorii dar bogata in proteine. Mentine tonusul muscular si accelereaza metabolismul.
- Ceapa este plina de quercitina, un puternic antioxidant si antiinflamator. Previne afectiunile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.
- Uleiul de masline contine acizi grasi mononesaturati benefici inimii. Scade colesterolul rau LDL si previne ateroscleroza.
Exista totusi si cateva precautii. Evitati excesul de sare daca suferiti de hipertensiune. De asemenea, moderati cantitatea de ceapa daca aveti intoleranta la compusii FODMAP.
Intrebari frecvente
Pot prepara reteta cu piept de pui in loc de pulpe?
Da, se poate folosi orice parte de pui. Pieptul va necesita mai putin timp de gatire. Asigurati-va ca este bine gatit in interior inainte de a servi.
Este ceapa obligatorie in cantitate atat de mare?
Da, ceapa este ingredientul cheie care ofera gustul unic al retetei. Cantitatea mare este necesara pentru a obtine textura moale, dulce si aroma intensa in sos.
Pot congela puiul cu ceapa gata preparat?
Da, dupa ce s-a racit complet se poate pune in containere etanse si congela pentru consum ulterior. Se poate pastra la congelator 1-2 luni fara probleme. La decongelare pierde putin din textura initiala.
Sper ca veti incerca curand aceasta reteta uimitoare de simpla dar gustoasa. Va invit sa va abonati la canalul meu culinar pentru si alte preparate delicioase care va vor incanta papilele gustative si va vor aduce aminte de clipe pretioase alaturi de cei dragi. Pofta buna si numai ganduri bune!