Ultima actualizare: 2 august 2024
Fileul de pui pane este un preparat extrem de versatil si gustos, care imbina carnea frageda de pui cu o crusta crocanta, ce poate fi adaptat oricarui gust. Este o alegere perfecta pentru o cina in familie sau un pranz delicios, ce va multumi atat adultii cat si copiii.
In acest articol vom dezvalui care sunt ingredientele secrete pentru realizarea unui file de pui aluat perfect, care este modul ideal de preparare si care sunt micile trucuri ce vor face diferenta dintre un preparat mediocru si unul absolut delicios.
Care sunt ingredientele necesare pentru un file de pui pane reusit
Pentru a obtine un file de pui pane delicios, care sa iasa pufosi si rumenit, cu o crusta aurie si o textura frageda in interior veti avea nevoie de:
- File de pui – 2 bucati, spalate si uscate bine
- Oua – 2 bucati
- Faina – aproximativ 1 cana
- Lapte sau apa – 1/2 cana
- Sare, piper – dupa gust
- Ulei vegetal – pentru prajire
Condimente optionale: boia de ardei, turmeric, usturoi uscat etc. Acestea vor spori si mai mult aroma finala a preparatului.
Cantitatile enumerate aici sunt pentru 2 portii generoase, insa se pot adapta foarte usor, in functie de numarul de persoane.
Pregatirea pas cu pas a fileului de pui pane
Dupa ce avem ingredientele pregatite, iata care este modul de lucru pentru obtinerea unui file crocant de pui aluat:
- Taiem fileul de pui in portii potrivite sau fasii, in functie de preferinte. Cu cat sunt mai subtiri si mai uniforme cu atat vor fi mai crocante si se vor gati uniform.
- Pregatim aluatul: intr-un bol adanc, bateti cele 2 oua, apoi turnati laptele sau apa si amestecati foarte bine. Treptat se adauga faina pana se obtine o compozitie cu aspect de smantana groasa.
- Condimentam aluatul dupa gust, cu sare, piper si orice alte mirodenii preferate: boia, usturoi uscat, ierburi aromatice etc.
- Fiecare bucata de file o trecem prin faina si apoi o scufundam in aluatul obtinut.
- Incalzim ulei intr-o tigaie si prajim fileul aluat pe ambele parti pana obtinem o crocanta aurie si piesa este gata in interior. Timpul mediu de gatire este de 5-7 minute pe fiecare parte.
- Scoatem piesele la scurs pe prosoape de hartie astfel incit sa absorbim excesul de grasime.
Fiind gata, garnisim cu salata proaspata sau legume la alegere si servim imediat fileul de pui aluat, in timp ce crusta este inca fierbinte si crocanta.
Mici trucuri si recomandari utile pentru un preparat reusit
Pentru a va asigura ca obtineti un file de pui in aluat perfect, iata cateva sfaturi esentiale de la bucatari cu experienta:
- Cu cat bucatile de carne de pui sunt mai subtiri si potrivite, cu atat se vor gati mai uniform si veti evitarea arderilor neuniforme.
- Inainte de a pune la prajit, masurati cu un termometru si asigurati-va ca uleiul este foarte bine incalzit (cca 180°C). Astfel aluatul se intareste imediat si nu va absorbi ulei in plus.
- Nu aglomerati tigaia, prajiti in transe mici pentru a mentine temperatura optima a uleiului.
- Pentru un aluat si mai pufos, inlocuiti o parte din lichid cu bere sau apa minerala cu aciditate ridicata.
- Dubla trecere prin faina si aluat va da o crusta si mai groasa.
- Condimentati aluatul dupa bunul plac, experimentati cu boabe de ienupar, rozmarin, oregano uscate pentru arome surprinzatoare.
Urmand acesti pasi si recomandari veti obtine cu siguranta cel mai bun file de pui in aluat posibil, care va va incanta musafirii si familia cu aspectul sau auriu si fraged, si cu gustul absolut delicios. Pofta buna!
In concluzie
Prepararea unui file de pui aluat nu este deloc complicata, insa exista cateva elemente esentiale pentru reusita: ingredientele proaspete si de calitate, forma si dimensiuni uniforme ale fileului, un aluat bine legat si condimentat, si respectarea cu strictete a temperaturilor si timpilor de gatire.
Respectand aceste reguli de baza si adaptand cantitatile si aromatizarile in functie de preferinte, veti putea impresiona oricand familia si musafirii cu aceasta reteta simpla dar extrem de gustoasa, care este cu siguranta un favorit absolut al intregii lumi.
V-a placut articolul? Distribuiti-l pe retelele de socializare si lasati un comentariu cu parerile voastre!
Intrebari frecvente
Care este cea mai buna parte de pui pentru a face file pane?
Cea mai buna alegere este pieptul de pui dezosat, care este fraged si subtire. Se poate folosi atat pieptul intreg cat si doar fileul. Ambele variante sunt delicioase, insa fileul taiat felii subtiri si uniforme va da rezultate si mai crocante.
Se poate face file pane fara oua?
Da, se poate face file de pui pane si fara ou, insa ouale ajuta la legarea aluatului, facandu-l mai pufos si mai gustos. O alternativa este sa folositi faina de naut sau de linte, care au proprietati similare oului din punct de vedere culinar. De asemenea se poate incerca o solutie pe baza de apa minerala sau bere.
Cat timp se tine fileul de pui aluat dupa ce este gatit?
Fileul pane proaspat gatit poate fi pastrat la temperatura camerei pentru consum aproximativ 2 ore. La frigider in recipient inchis etans se pastreaza pana la 3 zile fara probleme. Congelat corect in portii individuale in pungi sau recipiente ermetice, poate rezista pana la 3 luni.
Cum se incalzeste corect fileul de pui pane refrigerat?
Cea mai buna metoda este sa incalzim cuptorul la 180°C si sa coacem aluatul congelat/refrigerat timp de 10-15 minute, pana redevine crocant. Prajirea repetata in tigaie nu este recomandata deoarece fileul deja gatit va absorbi mult mai mult ulei.