Ultima actualizare: 2 august 2024
Ardeiul gras este o planta sudica. Iubeste climele subtropicale si tropicale: creste salbatic in Mexic si Columbia. Pentru a planta si a cultiva aceasta cultura capricioasa iubitoare de caldura, trebuie sa cunoasteti cateva dintre subtilitatile si caracteristicile distinctive ale acestei plante. Va vom spune cum sa calculati corect data de insamantare a ardeilor, cum sa ingrijiti rasadurile si cand trebuie sa fie plantate in teren deschis.
In tara noastra, gradinarii se bucura de o recolta excelenta de fructe mari si suculente, datorita multor ani de munca a crescatorilor.
Soiuri de ardei
Exista multe soiuri ale acestei legume. Mai intai de toate, inainte de plantare, trebuie sa determinati care dintre ele ar trebui sa fie alese pentru cultivare.
Ardeiul gras (capsicum annuum in latina), sau capsicum, apartine familiei nightshade, la fel ca si cartofii, rosiile si vinetele. In functie de continutul de substanta picanta capsaicina, se imparte in picant si dulce.
Exista multe varietati de ardei dulce. Arbustii pot avea un trunchi principal si lastari laterali in partea de sus, sau se pot ramifica aproape de la radacina. Exista, de asemenea, o optiune intermediara, cand 1-3 ramuri incep sa creasca de la baza tulpinii principale. Tipul de tulpina de rod determina unde va fi indreptat varful legumei – in sus, in jos sau in pozitii diferite pe acelasi tufis.
- In functie de inaltimea tufei, se disting soiurile cu cresteremica (0,3-0,5 m), medie (0,5-0,7 m) si inalta (peste 0,7 m).
- In functie de forma fructului, exista legume rotunde, cubice, conice si prismatice, dar toti reprezentantii subspeciei dulci se disting printr-un perete gros, cu o cantitate mare de pulpa suculenta.
- Culoarea poate varia, in functie de soi, de la galben-lamaie la negru-violet, amintind de „rudele” indepartate – vinetele.
- In functie de timpul de coacere, acestea sunt impartite in coacere timpurie (90-110 zile de la primele lastari), coacere mijlocie (110-120 de zile) si coacere tarzie mai mult de 120 de zile de la aparitia germenilor). Aceste date pot fi aflate uitandu-va la ambalajul in care se afla semintele.
Pentru a determina data si metoda de plantare a ardeilor, merita sa se tina cont de doua dintre caracteristicile de mai sus – inaltimea tufelor si timpul necesar pentru coacerea fructelor, precum si varsta rasadurilor pentru transplantarea in pamant pentru fiecare soi in parte.
De asemenea, ar trebui sa tineti cont de conditiile climatice in care locuiti. Timpul de topire a zapezii, probabilitatea ingheturilor tarzii, rata de incalzire a solului, umiditatea aerului, durata orelor de lumina – toate acestea afecteaza in mod colectiv dezvoltarea si fructificarea acestei culturi care iubeste caldura si lumina soarelui.
Alegerea soiului depinde, de asemenea, de locatia geografica. In zonele reci, cu ierni lungi si ingheturi timpurii, este recomandabil sa se planteze numai soiuri cu coacere timpurie – celelalte soiuri nu vor avea timp sa se coaca inainte de aparitia inghetului si toate eforturile vor fi in zadar. Ardeii cu coacere tarzie pot fi plantati in regiunile sudice, unde solul atinge rapid temperatura necesara pentru plantarea in straturi, iar toamna este calda si lunga.
Daca combinati mai multe soiuri cu perioade de coacere diferite intr-o anumita zona climatica, va puteti bucura de gustul acestor legume pe toata durata celei de-a doua jumatati a verii si a toamnei.
Datele de semanat pentru ardei in diferite regiuni

- in sudul tarii, puteti pregati viitoarea recolta inca din primele zile ale lunii februarie: solul se va incalzi rapid, iar inghetul nu-l va depasi pana la momentul in care ardeiul va fi plantat in pamant;
- in centrul Romaniei, aceste perioade variaza de la jumatatea lunii februarie pana la jumatatea lunii martie;
- Gradinarii nord vor putea inmuia semintele doar la sfarsitul lunii februarie, altfel, in momentul in care acestea vor fi transplantate in pamant, plantele vor incepe deja sa infloreasca.
Cum se calculeaza data de insamantare
Sa incercam sa calculam data aproximativa de insamantare, luand in considerare cei mai importanti factori.
- De exemplu, unde rasadurile sunt trimise in pamant din prima jumatate a lunii mai, putem planta un soi de mijloc de sezon (perioada de vegetatie 110-120 de zile). Varsta optima a acestei legume pentru plantarea in sol este de 72-84 de zile. Ne vom baza pe acest lucru.
- Numaram 72 de zile de la 1 mai – obtinem 18 februarie. Este mai bine sa nu va grabiti, deoarece daca transferati rasaduri prea mari cu muguri in pamant, aceasta procedura poate slabi planta pentru o lunga perioada de timp.
- Din 18 februarie, data preconizata pentru plantare, trebuie scazute inca 8-12 zile necesare pentru germinarea semintelor, adica 6-10 februarie.
- Nu strica sa verificati calendarul lunar de insamantare pentru a afla datele favorabile acestui proces. In acesta, pentru insamantarea piperului, atat dulce cat si amar, se presupune ca perioada favorabila cea mai apropiata de calculele noastre este 11 si 12 februarie 2024.
- Scadem 3 zile pentru pregatire – ziua noastra X vine pe 8 februarie!
Pregatirea semintelor
Atunci cand alegem semintele, acordam mai intai atentie termenului lor de valabilitate. Nu este recomandat sa le luam pentru plantare pe cele care au zacut mai mult de 3 ani – indiferent de ce scrie pe ambalaj, in timp isi pot pierde viabilitatea. Exista o mare probabilitate sa pierdem timp si sa fim nevoiti sa repetam din nou procedura de insamantare.
Pentru a minimiza riscul acestei situatii, se recomanda sa inmuiati si sa germinati semintele in prealabil.
- Dupa eliminarea exemplarelor defecte, defectuoase, decolorate si zbarcite, semintele pentru dezinfectare trebuie sa fie inmuiate timp de 30 de minute intr-o solutie stralucitoare de permanganat de potasiu si apoi clatite cu apa rece.
- Apoi, le puteti scufunda intr-o solutie salina timp de 10 minute (1 lingura de sare la 0,5 litri de apa) – in acest timp, semintele neviabile si goale vor ramane plutind la suprafata apei, iar cele viabile se vor scufunda la fund.
- Lasam semintele inmuiate timp de o zi intr-un loc cald, scufundandu-le in apa – puteti folosi apa curata, sau puteti adauga 2 picaturi de stimulator de crestere la 0,1 litru de lichid.
- Asezam semintele pe o carpa umeda si le tinem la cald timp de doua zile (temperatura trebuie sa fie de 25-30°C), asigurandu-ne ca carpa nu se usuca.
Este important sa cititi eticheta atunci cand cumparati. Unii producatori vand seminte tratate cu stimulente de crestere si dezinfectate. In acest caz, ambalajul ar trebui sa contina o inscriptie care sa precizeze ca materialul saditor nu necesita o pregatire speciala. Acestea pot fi plantate ca atare.
Pregatirea solului
Cel mai simplu mod este sa cumparati grund universal in magazin. Dar, daca sunteti interesat si aveti timp liber, puteti pregati singur substratul.
Ce sa amesteci cu ce?
Prima cerinta pentru un astfel de amestec de sol este un pH neutru . Acesta poate fi verificat acasa cu ajutorul hartiei de turnesol.
Daca nu ai uitat sa colectezi solul din gradina in toamna si ai reusit sa il ingheti timp de 1-2 saptamani in aer liber, iar cu o saptamana inainte de plantare l-ai adus la caldura pentru a se incalzi, il poti folosi amestecandu-l cu alte ingrediente in urmatoarele proportii:
- pamant, turba, compost in proportie de 2:5:3;
- pamant, nisip, compost in proportie de 3:2:1;
- pamant si pamant universal in proportie de 1:1, la care se adauga o cantitate mica de cenusa de lemn (1:15).
Daca nu aveti la indemana pamant gata preparat sau pamant de gradina, atunci este permisa prepararea unui substrat din turba, nisip si compost intr-un raport de 2:1:1:1.
Amestecul de sol pregatit trebuie dezinfectat cu o solutie palida de permanganat de potasiu sau cu preparate cu efect fungicid (Trichoflor, Fitosporin).
Cum se planteaza ardeii

Alegerea recipientului in care sunt plasate rasadurile depinde in principal de metoda de plantare.
Exista mai multe optiuni:
- Semanati toate semintele intr-un recipient mare, iar apoi, cand cresc, separati-le in recipiente separate. Avantajele acestei metode sunt ca economiseste spatiu pentru cutiile cu rasaduri si, de asemenea, faciliteaza organizarea iluminatului suplimentar. Dezavantajele sunt ca, in primul rand, piperul nu tolereaza bine culesul, iar in al doilea rand, la final tot va trebui sa il asezati in cupe diferite, ceea ce necesita timp suplimentar;
- Puteti planta initial in recipiente mici si separate: ghivece de turba, pahare de plastic, pungi de cate 2-3 seminte. Dupa ce apar germenii, ii indepartam pe cei mai slabi. Avantajul acestei metode este ca se economiseste timp si munca, iar rasadurile nu-si vor incetini cresterea, asa cum se intampla in cazul culesului. Dezavantajul este ca este necesara organizarea unui spatiu pentru un numar mare de cani;
- Exista o metoda interesanta de insamantare – asa-numitul melc.
Cand totul este gata, incepem sa semanam.
Pasul 1. In partea de jos a recipientului sau a cupei, trebuie sa turnati drenaj – argila expandata, pietris, astfel incat apa sa nu stagneze dupa udare.
Pasul 2. Umpleti recipientul cu solul pregatit si turnati-l bine.
Pasul 3. Dupa 30 de minute, la o distanta de 3 pana la 5 cm unul de altul, cu ajutorul unei spatule sau a unui bat, facem depresiuni de 1-1,5 cm, nu mai mult, in sol – aceasta este exact adancimea la care se insiropeaza piperul .
Pasul 4. Asezam semintele in ele si le presaram cu grija cu pamant, compactandu-le putin.
Rasadurile nu au inca nevoie de udare suplimentara – cel mult, puteti umezi stratul superior cu un pulverizator.
Metoda de plantare a „melcului”
Exista un alt mod interesant de insamantare – asa-numitul melc. Este oarecum mai complexa din punct de vedere tehnic, dar va permite sa observati dezvoltarea germenilor in toate etapele pana la momentul scufundarii. In acest caz, semintele nici macar nu trebuie sa fie germinate in prealabil. Rasadurile plantate conform acestui principiu ocupa foarte putin spatiu.
Pentru a o completa vom avea nevoie de:
- spuma de polietilena, taiata in fasii de 10 cm;
- hartie igienica alba multistrat;
- unul dintre medicamentele de stimulare a cresterii, diluat in apa conform instructiunilor.
Punem hartia pe benzile de spuma de polietilena si o umezim cu un stimulator de crestere dintr-o sticla cu pulverizator. Asezam semintele la o distanta de 0,5 cm de marginea hartiei, la fiecare 3 cm. Apoi infasuram totul cu grija intr-o „rola” si o fixam cu o banda de cauciuc. Prima etapa de plantare este finalizata. Asezam melcii „rola” intr-un recipient cu apa sedimentata (apa se afla literalmente in partea de jos), acoperim partea de sus cu folie si o punem intr-un loc cald.
Ingrijirea rasadurilor
- Amintiti-va, piperul iubeste caldura, asa ca trebuie sa protejati germenii de frig si de curenti de aer . Dupa insamantare, recipientul trebuie acoperit cu folie alimentara si asezat pe un calorifer, in timp ce este important sa va asigurati ca solul nu se usuca – pulverizati-l periodic cu apa calda sedimentata si incalzita dintr-o sticla cu pulverizator.
Daca va decideti sa plantati diferite soiuri de ardei, atunci trebuie sa etichetati imediat recipientul pentru a nu le confunda.
- Inainte de aparitia primelor lastari, o astfel de grija va fi suficienta. Ardeii, dupa cum stim deja, au nevoie de 8-12 zile pentru a incolti, asa ca, daca dupa 2 saptamani nu a aparut nici macar o singura tulpina din pamant, exista un motiv de suparare – semintele s-au dovedit a fi neviabile si va trebui sa o luati de la capat, dar cu un soi mai timpuriu, sau pur si simplu sa achizitionati rasaduri gata facute inainte de a le planta in teren deschis.
- Daca totul a functionat si germenii s-au inverzit la suprafata solului in timp util, atunci se indeparteaza imediat folia, iar recipientul se pune intr-un loc cald (27-30°C), bine luminat, evitandu-se curentii de aer.
- Deasemenea, trebuie sa udati corect: cu atentie, cu apa calda, sedimentata, evitand revarsarea si stagnarea lichidului pe masura ce solul se usuca. Apa nu trebuie sa ajunga pe frunze.
- Are sens sa asigurati o iluminare suplimentara pana aproximativ la jumatatea lunii martie – mai tarziu, durata orelor de lumina naturala este destul de suficienta. Se folosesc fitolampiferele pentru ca tulpinile plantelor sa nu se intinda si sa se dezvolte in functie de momentul potrivit.
- Rasadurile sunt hranite la 3 saptamani de la germinare sau la 1 saptamana de la cules.
In cazul in care plantam ardei „in melc”, ingrijirea acestora va fi diferita de ingrijirea plantelor semanate in mod obisnuit pana la stadiul de scufundare. Aici se poate controla germinarea semintelor prin derularea melcului la cateva zile.
In momentul in care apar primele lastari si radacinile rasadurilor ajung deja la aproximativ 10 cm, trebuie adaugat pamant. Pentru a face acest lucru, desfaceti rola, turnati cu grija solul, stropiti-o cu apa dintr-o sticla cu pulverizator si rasuciti-o la loc, fixand-o cu aceeasi banda de cauciuc.
Melcul nostru a castigat vizibil in greutate. Pentru a face ca germenii sa tolereze mai usor interventia, ii acoperim cu folie timp de 2-3 zile, ventilam periodic rasadurile. Cu aceasta metoda, utilizarea fitolamelor este obligatorie. Nu este nevoie sa udati – asigurati-va doar ca exista intotdeauna putina apa in partea de jos a recipientului.
Dupa ce 2-3 frunze apar pe tulpina, fara a lua in considerare primele, cotiledonii (2-3 saptamani dupa germinare), ne scufundam cate un germene in cupe separate. Procesul de culegere in acest caz nu raneste atat de mult rasadurile.
Se intampla in felul urmator:
- Desfacem melcul, folosim o spatula pentru a separa germenele din spuma de polietilena impreuna cu pamantul si hartia (daca nu s-a descompus inca) si il coboram intr-un pahar cu pamant umezit.
- Gaura pentru un astfel de rasad ar trebui sa fie facuta la cel putin 10 cm adancime – pe toata lungimea radacinii.
- Compactam pamantul din jurul ei si adaugam mai mult, daca este necesar, pana la nivelul frunzelor cotiledonului.
In etapele ulterioare, ardeii nostri au nevoie de exact aceeasi ingrijire ca si cei care au fost semanate initial in mod clasic.
Plantarea ardeilor in pamant

Cu aproximativ 2 saptamani inainte de a transfera ardeii in pamant, se recomanda sa „obisnuiti” treptat plantele cu conditiile de exterior. In timpul zilei, pe vreme buna, ghivecele cu rasaduri pot fi scoase intr-un loc luminos, ferit de curenti de aer si de lumina directa a soarelui, iar noaptea pot fi aduse inapoi in interior. Atunci cand tufele ajung la 20 cm inaltime si au in medie 10 frunze, este momentul sa le trimiteti „sa traiasca” in straturile din gradina.
Pregatirea solului pentru rasadnita
Trebuie sa va ocupati de pregatirea terenului in toamna – slabiti-l, indepartati buruienile si resturile, aplicati ingrasaminte cu azot, potasiu si fosfor. In primavara, inainte de plantare, este suficient sa il slabiti cu un cultivator.
Locul in care ar trebui sa fie plantati ardeii trebuie sa fie bine luminat si ferit de vanturile puternice. Solul trebuie sa fie usor si afanat: solul nisipos este perfect. Ar fi grozav daca anul trecut pepenii, usturoiul, ceapa si mazarea au „trait” in aceasta zona.
Cand se planteaza ardeii in pamant
Momentul de plantare in camp deschis variaza, de asemenea, in functie de conditiile climatice ale regiunii. Principalele cerinte sunt absenta ingheturilor tarzii si o temperatura a solului nu mai mica de 15°C. Mai des, se folosesc serele pentru a amplasa ardei ca etapa intermediara inainte de plantarea in straturi sau serele pentru „resedinta” permanenta a plantelor.
In Siberia, in Urali si in nord-vestul tarii, merita sa plantati aceasta leguma intr-o sera la mijlocul lunii mai, intr-o sera – la sfarsitul lunii mai, iar in camp deschis – de la 1 la 10 iunie.
Zona de mijloc are un climat mai bland, astfel incat aceste date sunt decalate cu cateva saptamani, iar in regiunile sudice, plantarea are loc cu inca 2-3 saptamani mai devreme.
Cum se planteaza ardeii in pamant
- Inainte de a sapa gropile, trebuie sa marcati locatia acestora. Solutia optima ar fi sa plantati ardeii la o distanta de 50 cm unul fata de celalalt, in ambele directii; pentru soiurile inalte, aceasta distanta poate fi marita la 70, daca suprafata parcelei o permite; pentru soiurile cu crestere joasa, este permisa reducerea ei la 40 cm.
- Tufele nu trebuie sa se umbreasca reciproc. In consecinta, nu vom alege porumbul, sorgul si alte culturi cu tulpini lungi ca „vecini” pentru ardei, pentru a evita umbrirea. Cea mai buna combinatie cu varza, morcovi, usturoi si ceapa, ridichi, dovlecei, salata, patrunjel. Vecini rai: cartofii, mazarea, fasolea, rosiile si vinetele.
- Plantati diferite soiuri de ardei la distanta unul de altul , mai ales pentru soiurile dulci si picante in aceeasi zona. Atunci cand sunt polenizati incrucisat, fructele sale isi pot schimba gustul si, in acest caz, nu pot fi lasati pentru samanta.
- Rasadurile se uda bine cu cateva ore inainte de plantare, astfel incat bila de pamant sa fie suficient de saturata cu apa si radacina sa nu fie atat de deteriorata in timpul procesului de scoatere din ghiveci. Gaurile de plantare de 10 cm adancime sunt, de asemenea, umezite. Puteti turna in gaura putin humus si cenusa de lemn. Asezam cu grija tufa extrasa impreuna cu o bucata de pamant in centrul gaurii, o presaram cu pamant, compactand usor solul si o udam din nou.
- Folosirea mulciului va fi eficienta – nu va trebui sa slabiti pamantul si sa erbicidam la fel de des. In cazul piperului, nu va fi de prisos.
- Puteti proteja arbustii nou plantati de lumina directa a soarelui si de loviturile de frig bruste, folosind folie de plastic intinsa pe arcuri. Aceasta poate fi lasata in straturi pana in luna iulie.
Ingrijirea ardeiului in pamant
- Udati ardeiul cu apa calduta ca si mai inainte. Pentru a face acest lucru, apa se colecteaza in recipiente mari dimineata, iar in momentul udarii este gata. Se recomanda sa umeziti solul fie seara, fie foarte devreme dimineata. Apa se toarna cu grija, sub radacina, incercand sa nu stropeasca frunzele. Prima udare dupa transplantarea in pamant se efectueaza dupa aproximativ 10 zile, iar udarile ulterioare – o data la 5-7 zile. Cantitatea de lichid in acest caz este de 1-1,5 litri pentru arbustii tineri, iar in timpul procesului de crestere necesarul se dubleaza. Daca exista o lipsa de apa, fructele de ardei dulce vor incepe sa aiba un gust amar, asa ca nu trebuie sa va zgarciti la udare, dar trebuie sa va asigurati ca umiditatea nu stagneaza – umezeala excesiva nu va duce la nimic bun.
- La o zi dupa udare, este necesara plivirea si afanarea solului. Este necesar sa slabiti cu grija, superficial, pentru a nu deteriora radacinile.
- Fertilizarea se face o data la 2 saptamani: salpetru, uree, acid succinic.
- Se spijina ardeiul de trei ori: dupa ce plantele au prins radacini, in timpul infloririi.
- In ceea ce priveste formarea tu felor , se ciupesc varfurile numai la soiurile inalte si mijlocii, iar lastarii laterali se indeparteaza pentru ca lumina soarelui sa patrunda pana la ramurile cele mai joase, iar frunzele de la baza se taie si ele pentru a evita umbrirea solului de sub tufa – acesta trebuie sa se incalzeasca.
- Soiurile inalte si de crestere medie au nevoie de tepusa. Este mai bine sa plasati suportul in timpul procesului de plantare, pentru a nu deteriora ulterior radacina plantei.
- Piperul are o multime de daunatori si boli. Unele (fusarium, afide, acarieni, paianjeni, melci) sunt destul de usor de tratat cu ajutorul unor medicamente speciale, dar cum ar fi mozaicul este inutil de tratat. Oricat de nefericit ar fi, este necesar sa scapam de tufele afectate, astfel incat boala sa nu preia plantele sanatoase care cresc in vecinatate, altfel intreaga recolta se va sfarsi.
Nu este suficient sa inveti cum sa plantezi si sa ingrijesti corect ardeii – trebuie sa iubesti gradinaritul. Daca va place sa lucrati in paturile de gradina si puneti o parte din suflet in acest proces, atunci orice cultura va va aduce o recolta excelenta.
Fotografie de anunt: Pixabay.com