Ultima actualizare: 2 august 2024
Mai mult sau mai putin des, toata lumea si-a curatat garderoba. Exista mai multe variante ale acesteia, iar metoda KonMari se remarca printre ele. Aceasta isi trage numele de la numele japonezei Marie Kondo, care ofera instructiuni detaliate despre cum sa pui lucrurile in ordine. Aceasta metoda este speciala, principala sa diferenta – curatarea, potrivit autorului, „o data pentru totdeauna”.
Acest lucru nu este imediat credibil. Dar daca urmati cu strictete secventa tuturor etapelor si respectati regulile, haosul din apartament sau cabana de tara nu va fi niciodata. Luati in considerare cum sa puneti in ordine in dulapul cu haine o data pentru totdeauna. Aceste principii pot fi aplicate si la sistematizarea si depozitarea altor obiecte.
Curatarea dulapului
Cea mai dificila parte a oricarei afaceri este sa iti dai seama de unde sa incepi si cum sa organizezi procesul. Pentru succesul operatiunii, in primul rand, trebuie sa va formulati obiectivul final. Acesta este un pas important, deoarece stiind la ce rezultat doriti sa ajungeti, va fi mai usor sa il atingeti. Pentru a face acest lucru, vizualizati stilul de viata pe care il urmariti.
In continuare, este necesar sa se evalueze amploarea lucrarilor care urmeaza sa fie efectuate. Acest lucru este important, deoarece metoda KonMari presupune curatarea dintr-o singura lovitura. Nu este necesar sa greblati un metru pe zi, incetul cu incetul, timp de luni de zile. In acest fel, procesul va dura o vesnicie. O curatenie mare va produce rezultate vizibile.
Trebuie sa va scoateti toate hainele din toate dulapurile. Acest lucru este valabil chiar si pentru articolele de sezon pe care le-ai ascuns intr-un sertar indepartat. Puneti-va toata averea intr-un singur loc. Asezati toate puloverele, rochiile, lenjeria de corp, pantofii, palariile. Acestea ar trebui sa fie imprastiate pe pat sau pe podea, astfel incat sa va puteti uita bine la fiecare lucru. Dulapul gol ar trebui sa fie spalat si usile sale lasate deschise.
Urmati instructiunile Mariei Kondo, trebuie sa incepeti prin a va descotorosi de lucrurile de care nu aveti nevoie. Și primele care trebuie eliminate nu sunt lucrurile membrilor familiei, ci propriile dumneavoastra lucruri.
Multi dintre noi gasim dificil sa renuntam la accesorii vechi, chiar daca nu le-am mai folosit de multa vreme. Marie Kondo recomanda o abordare detaliata pentru a ne desprinde mai usor de haine. Nu este suficient sa deschizi dulapul si sa evaluezi superficial ce trebuie sa elimini. Trebuie sa iei fiecare piesa in mana si sa te intrebi daca iti aduce bucurie si daca ai dori sa o porti din nou. Acest proces te ajuta sa elimini lucrurile care iti provoaca iritare, emotii negative sau sunt doar duplicat.
Cand revizuim hainele, este important sa ne intrebam daca fiecare articol se aliniaza stilului nostru actual si daca va fi util pe viitor. Daca raspunsul este nu, atunci nu isi are locul in garderoba noastra. Trebuie sa ne despartim de pulovere scamosate, sosete fara pereche, colanti deteriorati si alte obiecte inutile care doar ocupa spatiu degeaba.
Daca ti-ai schimbat greutatea sau marimea, nu este necesar sa pastrezi hainele care acum sunt prea mici sau prea mari. Frumusetea trebuie sa fie actuala, sa te reprezinte aici si acum. Și daca vei reveni la greutatea initiala, probabil vei dori sa porti ceva nou, nu haine vechi si uzate. De asemenea, nu este indicat sa transferi hainele neadecvate pentru viata sociala in categoria „haine de casa”. Trebuie sa arati bine si in intimitatea caminului, in fata celor dragi.
Procesul va merge mult mai repede daca incepeti cu lucruri care sunt mai usor de decis. Daca aceasta etapa de a te desparti de lucrurile preferate este prea dureroasa, exista o cale de induiosare. Puneti lucrurile inutile in cutii si oferiti-le discret rudelor sau persoanelor nevoiase, duceti-le la punctul de colectare a hainelor uzate. Principalul lucru este sa scoateti lucrurile din casa deodata.
Și inca un aspect important: nu abandonati ceea ce ati inceput. Scaparea de lucrurile inutile ar trebui sa fie finalizata in intregime. Doar atunci puteti trece la plasarea intr-un dulap curat. In caz contrar, ordinea nu va fi realizata.
Trecand prin garderoba
La inceputul urmatoarei etape de organizare, este esential sa intelegeti ca lucrul cu obiectele, nu cu spatiile de depozitare, este cheia. Este recomandat sa incepeti de dimineata pentru a avea suficient timp sa sortati totul deodata. Elementul fundamental in organizarea lucrurilor este clasificarea lor pe categorii.
Cand ne propunem sa curatam vestiarul si sa ne eliberam de obiectele inutile o data pentru totdeauna, este preferabil sa efectuam acest proces singuri, fara martori, fie ei rude sau prieteni. Interventia altora in acest proces personal poate impiedica atingerea unei ordini desavarsite, care altfel ar ramane doar un vis neimplinit.
Organizati articolele vestimentare pe categorii si apoi sortati-le dupa culoare. Acest sistem va simplifica enorm procesul de creare a unor tinute coordonate. Distribuiti intreaga garderoba respectand acest principiu, grupand obiectele pe gramezi. Abia dupa aceea, puteti trece la etapa urmatoare.
Re-selectarea hainelor pe care le folosim tot timpul
Pentru ca totul sa functioneze, trebuie sa respectati aceasta regula. Este necesar sa atarnati hainele pe umerase astfel incat carligele lor sa priveasca intr-o singura directie. Dupa ce ati imbracat o data un lucru, intoarceti umerasele in cealalta directie. Iar sub ele lasam un raft liber pentru a pune fiecare lucru pe el dupa ce il purtam. Dupa o luna, aceasta abordare ne permite sa evaluam ce purtam tot timpul si de ce ar trebui sa scapam o data pentru totdeauna.
Sortati continutul sertarului folosind separatoare din carton sau plastic. Acest lucru este necesar pentru a separa hainele in functie de sezon si de scop. Aceasta este singura modalitate de a va pastra garderoba in ordine si de a economisi timp pentru a cauta tinuta potrivita.
Sortarea hainelor in functie de sezon
Sortarea hainelor in functie de anotimp, adica eliminarea lucrurilor de care nu avem nevoie si scoaterea articolelor potrivite sezonului, este foarte convenabila. Incercati vara sa puneti hainele groase sau incaltamintea mai adanc in dulap si sa umpleti spatiul cu tricouri si sorturi. Lasati mai aproape doar imbracamintea care va este necesara in anotimpul respectiv. Restul hainelor le depozitati in cutii sau huse.
Nu uitati sa spalati hainele, sa coaseti nasturii cazuti, sa reparati fermoarele etc. inainte de a le pune deoparte in functie de sezon. Astfel, le pastrati curate si in ordine pana cand veti avea din nou nevoie de ele. Și totul trebuie calcat impecabil si impaturit – astfel vor ocupa mult mai putin spatiu.
Sortarea hainelor in functie de tip
Conform metodei KonMari, organizarea dulapului cu haine presupune:
- Eliminarea tuturor lucrurilor de prisos;
- Facutul ordinii dintr-o singura miscare;
- Categorisirea obligatorie a articolelor vestimentare;
- Impaturirea meticuloasa a obiectelor in dreptunghiuri perfecte (exista o tehnica speciala ce poate fi invatata din fotografii si videoclipuri – aceste tutoriale sunt la indemana oricui);
- Depozitarea verticala a articolelor pliate in dreptunghiuri.
Sortarea pe categorii trebuie facuta astfel incat lucrurile sa arate bine si sa ocupe un spatiu compact. Pe raft trebuie sa existe doar obiecte dintr-o singura categorie. Amestecarea duce la dezordine. De aceea, articolele dintr-o categorie se pastreaza impreuna: rochii cu rochii, pantaloni cu pantaloni etc. Categoriile vecine trebuie sa fie vizibil diferite pentru a evita confuzia. De exemplu, de la stanga la dreapta agatati sacouri, pantaloni, camasi, fuste, rochii.
Marea majoritate a hainelor se depoziteaza vertical. Pentru aceasta, trebuie impaturite special. Astfel, totul este vizibil, la indemana si nu ocupa mult spatiu. Atarnarea hainelor pe umerase se face tot intr-un anumit mod. Se incepe de la stanga la dreapta: de la cele mai voluminoase si grele spre cele mici si usoare. Sau dupa lungime: de la cele lungi spre cele scurte.
Asezati pungile in acelasi loc. In acelasi timp, stivuiti-le in forma de papusa matrioska (una in alta), cate trei la rand. Astfel se economiseste mult spatiu. Pantofii ar trebui, de asemenea, sa fie plasati in garderoba, dar pe raftul de jos. In locurile mai putin accesibile ale dulapului (pe mezanin, pe rafturile indepartate) puneti hainele pe care le folositi mai rar.
Pentru a plia corect o tricou, pregatiti produsul si continuati astfel:
- Asezati-l pe o suprafata plana.
- Imaginati-va tricoul impartit mental in 4 parti pe verticala. Indoiti partea stanga.
- Indoiti partea dreapta pana cand obtineti un dreptunghi egal.
- Indoiti manecile – astfel veti obtine un dreptunghi.
- Rulati-l pana la jumatatea inaltimii cu pasi de 10 cm. Pliati partea superioara ramasa, la fel ca si cea de jos, pana la jumatate.
Pentru a plia corect blugii, urmati acesti pasi:
- Asezati-i pe o suprafata plana.
- Asezati piciorul stang peste cel drept.
- Indoiti partea care se afla in exces.
- Nu ajungeti cu indoirea cu 3 cm pana la marginea piciorului, apoi indoiti blugii in jumatate.
- Apoi, faceti indoiri egale pentru a obtine o dimensiune compacta.
- Veti obtine din nou un dreptunghi.
Acum sa vedem cum sa pliem lenjeria de corp. Mai intai, intindeti chilotii pe o masa sau pe alta suprafata plana.
- Impartiti mental produsul in trei parti verticale si indoiti partea dreapta peste cea din mijloc.
- Acum, indoiti partea stanga peste cea din mijloc.
- Indoiti in jumatate dreptunghiul rezultat.
- Ca rezultat, veti obtine un patrat neted.
Va fi mai usor sa depozitati pachetele si dreptunghiurile rezultate cu pliurile orientate in sus. Asezati-le intr-o comoda sau in sertarele unui dulap. Tot acolo pot fi asezate si alte articole de imbracaminte tricotate mici. Pliati-le mai intai in dreptunghiuri, apoi rulati-le si asezati-le in coloane.
Depozitarea verticala a hainelor va permite sa gasiti rapid obiectul necesar. De asemenea, va facilita procesul de extragere a rochiei de pe raft. Cand scoateti un obiect, nu vor fi trase si hainele care se afla deasupra sau dedesubt, asa cum se intampla adesea la depozitarea in stive.
Puneti lucrurile impreuna in seturi
Cand se aplica principiul completarii seturilor pentru structurarea hainelor, este mai bine sa se utilizeze nu o bara pentru umerase, ci o serie de compartimente. Articolele principale, plus sosetele, lenjeria intima si tot ce este necesar pentru o iesire din casa (cu exceptia incaltamintei), le punem intr-o cutie sau intr-un compartiment dedicat al dulapului.
Gruparea lucrurilor in seturi este o idee minunata pentru cei care nu trebuie sa poarte costum de afaceri la serviciu. De asemenea, este util pentru copii, care vor sa se imbrace singuri fara ajutorul parintilor. Totusi, va fi nevoie de ceva timp pentru a va obisnui cu aceasta metoda de sortare. De exemplu, va trebui sa invatati sa aranjati hainele curate in compartimente astfel incat setul pentru o iesire din casa sa fie complet.
Pune-ti hainele in stive
Astfel, atunci cand se organizeaza ordinea in garderoba, se poate economisi spatiu. Nu ar trebui sa asezati stivele prea aproape una de cealalta. Trebuie sa fie suficient spatiu intre ele. Astfel, va fi vizibil ce se afla in stive si nu va fi nevoie sa scoateti si sa cautati prin fiecare dintre ele in cautarea unui anumit articol. Inaltimea optima a stivelor ar trebui sa fie de 20–25 cm, altfel acestea se pot prabusi.
Pulovere si blugii ocupa mult spatiu in dulap, deci este mai bine sa-i pliati unul peste altul. Sa impartim puloverele in subgrupuri: tricotaj gros, cardigane, pulovere cu guler inalt etc. Cele mai voluminoase le vom pune dedesubt. In ceea ce priveste blugii, este mai bine sa lipiti etichete pe rafturi cu modelele: stramti, evazati si asa mai departe. Apoi distribuiti stivele corespunzatoare pe rafturi, sortandu-le dupa culoare. Pentru stabilitate, plasam puloverele groase intr-o stiva, blugii intr-o alta stiva, iar tricourile, maiourile si alte haine subtiri intr-o a treia.
Printre trucurile de depozitare a hainelor in stive, se poate evidentia si „amestecarea” periodica a acestora, adica schimbarea locurilor straturilor superioare cu cele inferioare. Acest lucru este necesar pentru a preveni hainele din stratul inferior sa se sifoneze si sa-si piarda in cele din urma aspectul estetic.
Umerasul colorat ca o alta optiune pentru sortarea hainelor
O alta modalitate este de a utiliza coduri de culori. De exemplu, putem agata hainele de birou pe umerase de culoare albastra. Rochiile de seara si costumele pot fi atarnate pe umerase albe, iar hainele de zi cu zi pe umerase verzi. Puteti face astfel de umerase cu propriile maini, vopsind articole cumparate din magazin sau lipind pe ele autocolante colorate.
Depozitarea pantofilor agatati
Daca locuinta dvs. are multe dulapuri si putine rafturi, pantofii si cizmele pot fi, de asemenea, agatate. Pentru a evita ca cizmele inalte de iarna sa se sifoneze, este mai bine sa le depozitati suspendate pe o tija separata sau pe o sina insurubata in partea de jos a dulapului. Puteti fixa cizmele cu ajutorul unor umerase metalice cu cuier de haine.
Organizator special sau cutie de pantofi inalta
Pentru a mentine pantofii in conditii optime, o solutie ar fi sa-i pastrati in cutia originala de la magazin atunci cand nu ii folositi. Marcarea cutiei sau aplicarea unei fotografii cu pantofii pe aceasta poate fi utila, insa aceasta metoda nu contribuie la economisirea spatiului. Din fericire, producatorii de solutii pentru organizarea casei ofera alternative, precum organizatoarele de pantofi suspendate.
Aceste containere din plastic transparent permit sortarea pantofilor dupa sezon, stil si culoare, oferind vizibilitate totala asupra continutului. Se pot aseza convenabil in partea inferioara a dulapului, iar pantofii folositi mai rar pot fi depozitati in josul stivei. Mai mult, aceste organizatoare nu sunt doar pentru pantofi sau adidasi, ci pot fi folosite si pentru articole de tricotaj, cum ar fi pulovere cu maneci lungi sau tricouri rulate compact.
Sutiene agatate
Pentru a gazdui o intreaga colectie de astfel de articole de lenjerie, puteti folosi umerase obisnuite. Trebuie doar sa le atasati la usa dulapului. Un astfel de truc va tine toate modelele la vedere in orice moment.
Un organizator special este ideal pentru depozitarea lenjeriei de corp.
Aceste produse va vor ajuta sa va pastrati sertarele cu sosete, colanti si lenjerie intima in perfecta ordine. Puteti cumpara un set de separatoare dintr-un magazin sau le puteti confectiona singuri, impartind sertarele in celule cu ajutorul unor benzi de carton sau ochelarii. Acest lucru va economisi spatiu in sertare si le va pastra un aspect placut in permanenta.
Utilizati tot spatiul
O abordare corecta a organizarii unui dressing va permite sa depozitati mai multe haine. Pentru a obtine rezultatul dorit, trebuie sa faceti rafturi suplimentare, sa folositi cutii, sa atasati carlige. Și principalul lucru este sa scapi de lucrurile inutile, sa aduci frumusete si sa folosesti tot spatiul.
Marie Kondo recomanda sa comunicati cu obiectele dvs., sa le multumiti pentru bucuria pe care v-au adus-o. Ingrijiti-va de garderoba dvs. Puneti lucrurile inapoi pe locurile lor dupa ce le-ati purtat. Nu amestecati categoriile de haine.
Sfaturile lui Marie Kondo aduc aminte, intr-un fel, de principiile de curatenie specifice Feng Shui. In ambele abordari, un aspect cheie este eliminarea obiectelor inutile. Exista chiar credinta in Feng Shui ca dulapurile si sertarele incarcate cu lucruri inutile pot favoriza acumularea kilogramelor in plus. Acest concept este cunoscut sub numele de „dulapul gras” – unul plin ochi de obiecte nefolositoare.
Metoda KonMari a castigat faima mondiala nu intamplator. Ea este destinata celor care doresc o schimbare radicala in modul in care isi organizeaza garderoba. Odata ce ati sortat meticulos hainele, veti putea mentine ordinea constant. Respectand aceste recomandari, veti atinge rapid rezultate vizibile. Secretul consta in urmarea cu strictete a algoritmului propus.
Adaugarea unui al doilea cuier
Este placut sa poti gasi ceea ce ai nevoie in garderoba ta in doua minute, cu toate hainele atarnate frumos si niciodata sifonate. Pentru a realiza acest lucru, puteti mari capacitatea dulapului cu un al doilea cuier. Jachetele si fustele se vor potrivi perfect pe bara de sus, iar blugii si bluzele impaturite pe jumatate pe bara de jos.
Rafturi suspendate – spatiu de depozitare suplimentar
Ar trebui sa existe suficiente rafturi pentru o aranjare convenabila a lucrurilor. Daca nu exista suficiente rafturi, ar trebui sa aveti grija sa extindeti spatiul util. Mariti semnificativ posibilitatile unui dulap mic ajutati rafturile articulate. Cel mai adesea acestea sunt atasate ca umerase obisnuite. Acestea sunt potrivite pentru depozitarea a tot felul de lucruri, de la agrafe de par la genti de mana.
Utilizarea cosurilor ieftine
Atunci cand va ganditi sa va faceti curatenie in casa, cumparati in prealabil cosuri de gunoi ieftine din sarma sau plastic de la un magazin de feronerie. Aceste recipiente simple pot fi folosite pentru a depozita esarfe, palarii, sosete, genti si manusi. Atasati cosurile la unul dintre peretii exteriori ai unui dulap sau la o usa pentru a pastra la indemana obiectele de purtat constant.
Utilizarea cutiilor de pantofi
Cutiile de pantofi goale pot fi folosite pentru a depozita articole de sezon si accesorii care nu sunt prea voluminoase si care adesea nu au suficient spatiu pe rafturile unui dulap. Pentru comoditate, etichetati recipientele si depozitati-le in partea de jos a dulapului, sub pat sau intr-un alt loc retras.
Raft de podea
Acesta va fi util atunci cand se planifica o curatenie generala. Un astfel de dispozitiv este bun pentru a depozita esarfe, palarii, genti si haine pregatite pentru a doua zi. Puteti face singur produsul original sau il puteti cumpara intr-un magazin. Raftul de podea este fabricat din lemn sau metal. Unele modele sunt fabricate din lemn scump si otel cromat, deci pot fi scumpe.
Folosirea carligelor
Pentru a depozita gentile, palariile sau tinutele pregatite de seara pentru a doua zi, este convenabil sa folositi carlige. Astfel de elemente de interior va permit sa organizati eficient lucrurile din dulap. Este suficient doar sa atasati cateva carlige obisnuite pe peretele liber al dulapului si cateva piese in interiorul acestuia.
Utilizarea organizatorilor suspendate
Pentru a descarca sertarele unui dulap mic, puteti cumpara un optimizator de depozitare cu balamale frumoase de la un magazin de feronerie. Un astfel de produs este o cutie speciala cu compartimente, datorita careia puteti gasi intotdeauna rapid lucrul potrivit. Pentru depozitarea esarfelor, tricourilor, palariilor si chiar a pantofilor, sunt potrivite organizatoarele verticale cu buzunare. Pentru lenjerie de corp, sosete si colanti – dispozitive cu celule. Agatati organizatoarele pe o tija, pe usa dulapului sau pe unul dintre peretii sai exteriori.
Economisirea spatiului in dulapuri: Top 4 idei inovative
Pentru cei pasionati de metode neconventionale de organizare a spatiului, exista solutii creative care va pot ajuta sa maximizati spatiul din garderoba dvs. Este important sa retineti ca o organizare eficienta implica urmarea unor pasi specifici. Combinand metoda KonMari cu tehnici originale de organizare, veti putea spune adio dezordinii din garderoba personala.
Carligul dublu
Aceasta este o solutie simpla: atasati un cuier de altul. Pentru conectare, puteti folosi carlige mici, inele, sau chiar capse din cutii de conserve. Un mic inconvenient: pentru a accesa hainele de pe primul nivel, va trebui sa indepartati cel de-al doilea nivel. Desi aceasta necesita un pic de timp, spatiul economisit merita efortul.
Scara transformata in raft
O metoda inedita este utilizarea unei scari vechi ca spatiu de depozitare suplimentar. Fixati-o pe un perete liber si transformati-o intr-un raft suspendat. Pe etajere puteti aseza cutii cu pantofi si accesorii, iar pe trepte puteti agata haine. Ideala pentru o cabana de vara sau o casa la tara.
Buzunare pentru lenjerie si sosete
Un alt mod eficient de a organiza micile dezordini este utilizarea pungilor transparente pentru depozitarea lenjeriei intime si a sosetelor. Aceste buzunare speciale se pot achizitiona sau confectiona manual, daca dispuneti de timp.
Carlige pentru pantaloni
O metoda practica de a agata blugii este folosirea carligelor speciale pentru pantaloni. Aceasta nu doar economiseste spatiu, dar si previne sifonarea. Totusi, este important sa folositi aceste carlige cu discernamant: luati in considerare tipul de tesatura. Daca pantalonii au tendinta de a se intinde sau increti, ar fi mai bine sa-i depozitati pe un raft sau sa-i atarnati pe un umeras traditional.
Daca va organizati dulapurile de haine in conformitate cu sistemul KonMari, veti vedea rezultate. Aceasta metoda japoneza va invata cum sa optimizati depozitarea lucrurilor dintr-o singura data. Este suficient sa inveti cum sa faci ordine in garderoba cu haine o data pentru totdeauna, iar apoi sa parcurgi toate etapele conform metodei: scapi de obiectele inutile si sistematizezi procesul de depozitare a lucrurilor potrivite. Apoi va fi usor sa pastrati garderoba in deplina ordine.