Ultima actualizare: 2 august 2024
La domiciliu, orhideele pot trai pana la 8-10 ani, uneori mai mult. Intr-un fel sau altul, va trebui sa va confruntati cu necesitatea unui transplant. Va vom spune in articol cum sa replantati corect o orhidee si la ce trebuie sa fiti atenti. Informatiile vor fi utile nu numai pentru incepatori, ci si pentru cultivatorii de flori experimentati care, asa cum se spune, au devenit „hands-on” cu aceasta procedura.
Procesul pas cu pas de replantare a unei orhidee
In primul rand, vom analiza algoritmul de actiuni, apoi vom trece la nuantele transplantului.
- Indepartati planta din vechiul recipient. Uneori, radacinile unei orhidee cresc in peretii ghiveciului, de exemplu, daca acesta este facut din lut sau din plastic dur. In astfel de cazuri, este pur si simplu rupt sau taiat.
- Indepartati orice substrat ramas de pe radacini si clatiti-le in apa la temperatura medie.
- Inspectati sistemul radicular. Daca exista zone putrede, uscate, suspecte, taiati-le cu grija cu o foarfeca tratata in prealabil cu un antiseptic.
- Pentru a preveni procesele putrefactive, taieturile trebuie presarate cu carbune zdrobit. Bulbii fara radacini si lipsiti de frunze trebuie indepartati.
- Se aseaza planta pe un prosop de hartie sau servetele si se lasa timp de aproximativ 5-6 ore. In timpul procesului de uscare, taieturile se vor strange, iar umiditatea inutila dintre frunze se va evapora.
- Luati un nou recipient curat, puneti drenajul pe fund si adaugati o mana de substrat pregatit in prealabil. Orhideea trebuie asezata in recipient astfel incat radacinile si pseudobulbii sa fie la acelasi nivel cu marginea acestuia. In cazul in care floarea este de tip monopodial, aceasta se plaseaza in centrul recipientului. Daca exista un volum mare de radacini, puteti plasa doar o parte din ele in ghiveci si sa lasati restul suspendate.
- Turnati treptat substratul in recipient, agitandu-l si batandu-l putin. In acest fel, pamantul se va aseza mai uniform si mai dens. Nu este recomandat sa lasati spatii mari de aer intre radacinile orhideelor.
Cand trebuie replantata o orhidee?
De regula, orhideele se replanteaza atunci cand substratul este complet distrus. Acest lucru se intampla, de obicei, in al doilea sau al treilea an dupa ce a fost depus. Trebuie sa examinati cu atentie solul din ghiveci, iar daca scoarta s-a transformat in praf, atunci este timpul sa o reinnoiti.
De asemenea, trebuie sa acordati atentie starii radacinilor. Nu este recomandat sa deranjati floarea in timpul cresterii active. Este foarte simplu sa inveti despre acest proces: uitati-va doar la varfurile lor – in timpul perioadei de procese de crestere activa, ele devin verde stralucitor. In cazul in care cresterea tocmai a inceput, nu este necesar sa replantati orhideea, deoarece exista o probabilitate ridicata de deteriorare a radacinilor in crestere. Este mai bine sa asteptati pana cand acestea ajung la cel putin cinci centimetri.
Nu puteti replanta o orhidee in timpul infloririi, cu o zi inainte si imediat dupa aceasta. In aceasta perioada, floarea este foarte vulnerabila si poate muri. Cel mai bine este sa asteptati 2-3 saptamani dupa inflorire si apoi sa replantati. Dar daca planta se imbolnaveste, se replanteaza, fara a se acorda atentie perioadelor de dezvoltare.
De ce are nevoie substratul unei orhidee?
Orhideele nu au nevoie de sol in sensul obisnuit al cuvantului. Datorita structurii unice a radacinilor, floarea are nevoie de un sol foarte afanat, care sa contina mult aer, capabil sa tina planta intr-un ghiveci. O alta conditie este ca componentele trebuie sa fie descompuse pentru o perioada foarte lunga de timp. Compozitia finita poate fi achizitionata de la florarii sau pregatita independent.
Celemai utilizate amestecuri sunt:
- Scoarta de pin (5 parti) carbune de lemn (1 parte). Substratul nu este prea intensiv in umiditate, dar permite aerului sa treaca bine la radacini.
- Scoarta de pin (5 parti) carbune de lemn (1 parte) sphagnum tocat (2 parti). Retine umiditatea mai bine decat optiunea anterioara, dar necesita adaugarea de nutrienti.
- Scoarta de pin (3 parti) carbune de lemn (0,5 parti) sphagnum tocat (1 parte) turba (4 parti). Substrat foarte nutritiv care retine bine umiditatea. Dezavantajul amestecului este permeabilitatea scazuta la aer.
- Scoarta de pin (3 parti) argila expandata (1 parte) carbune de lemn (1 parte).
In procesul de fabricare a propriului substrat, puteti adauga la amestec coji de nuca, musuroi si frunze de stejar.
In ce ar trebui sa replantez orhideea mea?
Pentru a transplanta o orhidee, luati un nou recipient cu 1-2 dimensiuni mai mare decat cel vechi. Floarea este complet indiferenta fata de materialul din care este facut recipientul. Pentru o orhidee „acasa” puteti lua ghivece si recipiente din urmatoarele materiale.
Plastic
Excelent pentru orhidee, mai ales daca este transparent. In primul rand, radacinile plantei participa activ la fotosinteza. In al doilea rand, este usor de determinat nivelul de umiditate al substratului si de identificat bolile radacinilor. Este recomandabil sa faceti gauri suplimentare in peretii recipientului de plastic pentru ventilatie.
Argila
Principalul avantaj al unui vas de lut este stabilitatea. Dezavantajul consta in peretii porosi si aspri in care radacinile cresc adesea. Pentru a replanta o floare fara a o deteriora, va trebui mai intai sa spargeti ghiveciul.
Sticla
Nu este potrivit pentru cultivarea pe termen lung din cauza ventilatiei insuficiente a radacinilor si a umiditatii ridicate. Singura optiune este sa o scoateti din recipient de fiecare data cand trebuie sa „udati” planta si apoi sa o puneti la loc.
Cosuri de rachita si ghivece de flori din rachita
Au doar calitati pozitive: respirabilitate ridicata, sustinerea umiditatii substratului, nu este nevoie de drenaj. Pentru a evita varsarea pamantului, gaurile din laterale pot fi sigilate cu sphagnum.
Ce trebuie facut dupa transplant
Planta transplantata trebuie sa fie plasata departe de lumina soarelui timp de aproximativ o saptamana pentru a permite radacinilor sa se adapteze. De asemenea, o puteti uda dupa aproximativ o saptamana (cu conditia ca radacinile sa fi fost spalate in timpul procesului de replantare). In loc de udare, este permisa recurgerea la stropirea periodica (in functie de temperatura aerului). Dupa 5-7 zile, planta poate fi asezata intr-un loc permanent.