Ultima actualizare: 2 august 2024
In conditii favorabile si in sol fertil, orice samanta va germina. Cu toate acestea, la latitudinile noastre, pur si simplu nu ne putem lipsi de o astfel de metoda, cum ar fi cultivarea rasadurilor. Ce recipient sa alegeti, cum sa pregatiti semintele si sa calculati corect timpul pentru insamantarea lor, cum sa ingrijiti rasadurile inainte si dupa germinare, ce este culesul – veti gasi raspunsuri la aceste si alte intrebari in materialul nostru.
De ce sunt necesare rasdurile?
Cine si cand a venit pentru prima data cu ideea de a pregati rasadurile de legume, fructe si flori in avans si de a planta rasaduri in sol natural nu se stie cu siguranta. Probabil ca acest lucru s-a intamplat in vremurile in care oamenii transmiteau din gura in gura experienta practica.
Insamantarea semintelor nu produce intotdeauna rasaduri bune – planta poate muri fara ca macar sa incolteasca. Forta sa este testata in mod constant de seceta si precipitatii, schimbari de temperatura, lipsa de nutrienti, boli si daunatori.
Rasadurile si lastarii care au depasit primele dificultati se adapteaza mai bine. Acest lucru sporeste sansele gradinarului de a obtine o recolta bogata. Rasadurile gata pregatite ale unei anumite plante pot fi cultivate mai repede decat lastarii aceleiasi culturi in natura.
Astfel, recolta vine mai devreme. Acum, aceasta metoda face posibila efectuarea mai multor cicluri de coacere a fructelor intr-un singur sezon. Acele culturi care sunt potrivite pentru cultivarea in sere devin disponibile pe tot parcursul anului.
Mai tarziu a devenit clar ca plantarea rasadurilor este benefica nu numai din aceste motive. Aceasta tehnica sporeste de multe ori eficienta agriculturii si a intreprinderilor care depind de ea. La urma urmei, plantele sunt necesare nu numai pentru nutritie, ele sunt importante in cosmetologie, farmacologie, medicina, produse chimice de uz casnic si multe tipuri de productie de bunuri de consum.
Ce se cultiva cu ajutorul rasadurilor
- Legume. Acesta este cel mai consumat produs in randul oamenilor, potrivit pentru prepararea majoritatii preparatelor culinare. Rosiile si castravetii nostri preferati, ardeii, vinetele si dovleceii, varza si telina sunt foarte populare. Daca doriti, puteti planta rasaduri de aproape toate legumele cunoscute.
- Flori. Multe plante de flori iubitoare de caldura pur si simplu nu au timp sa infloreasca in timpul verii imprevizibile din zona de mijloc. Cei care doresc sa se bucure de frumusetea unor buchete magnifice practica plantarea de rasaduri de astre, dalii, crini, narcise, crizanteme, gladiole si o serie de alte flori.
- Verdeata. Ceapa, patrunjelul, salata verde, coriandrul, busuiocul si macrisul germineaza bine in teren deschis, asa ca nu este nevoie in mod critic de rasaduri pentru acestea. Dar gradinarii folosesc adesea aceasta metoda pentru a cheltui mai putin timp si efort pentru ingrijirea, udarea si plivirea culturilor. Rasadurile verzi nu necesita intotdeauna sa fie transplantate in pamant – intr-un recipient, le puteti pur si simplu scoate afara cand vremea se incalzeste.
- Pomi si arbustifructiferi . Sa cresti un copac dintr-o samanta pe parcela ta, de ale carui fructe se vor bucura urmasii tai, este un vis demn de urmat. Dar acest lucru necesita timp si efort, asa ca, cel mai probabil, prima recolta nu va fi culeasa cu adevarat de generatia dumneavoastra. Chiar si cultivarea dintr-un rasad gata facut nu este o sarcina usoara, deoarece chiar si cu o ingrijire adecvata un astfel de copac va incepe, in cel mai bun caz, sa dea roade doar dupa cativa ani.
De unde sa obtineti seminte pentru rasaduri
Colectati si pregatiti seminte din ceea ce cresteti deja dumneavoastra. Cel putin, nu cheltuiti bani pentru achizitionarea de bunuri din exterior, aveti o idee despre ce varietate, tip si calitate a fructelor veti primi, economisiti timp si va gestionati eficient ferma.
Din experienta, s-a observat ca randamentul rasadurilor provenite din seminte proprii este mai mare decat cel adus de semintele cumparate. In plus, este placut sa stii ca ai pus procesul in functiune si ca iti consumi suta la suta alimente autohtone.
Achizitionati kituri de seminte gata facute. Garantii mai mari sunt oferite de producatorii de incredere care lucreaza pe piata de mult timp. In acest caz, nu conteaza daca achizitionati produsul in puncte de vanzare specializate sau pe internet.
Daca se intampla ca firma care a produs materialul saditor sa va fie necunoscuta, fiti atenti la informatiile indicate pe ambalaj. Pe langa denumirea culturii si contactele detaliate ale producatorului, cautati instructiunile de control al calitatii si numarul de lot al produsului. Acesta va fi necesar nu numai pentru reclamatii, ci si pentru achizitii suplimentare, daca este nevoie sa plantati rasaduri de un soi si un tip de cultura similar.
Unde se cultiva rasadurile
Alegerea locului si a recipientului pentru cultivarea rasadurilor din seminte depinde in principal de obiectivele si capacitatile dumneavoastra. Cea mai simpla crestere poate fi obtinuta chiar si intr-un pahar de plastic pe pervazul ferestrei, umplandu-l cu pamant din propriul pat de gradina.
Acest lucru are avantaje pentru planta insasi: transplantul va fi mai moale pentru ea. Pentru culturile fastidioase, se recomanda sa aveti grija de crearea unor conditii speciale – un recipient confortabil, sol pregatit, dezinfectat si fertilizat, caldura, iluminare si udare de inalta calitate.
De regula, gradinarii folosesc ghivece si cutii obisnuite pentru crestere, mesterii adapteaza o varietate de materiale disponibile pentru aceasta – paleti si tavi, cutii, cupe, sticle de plastic si chiar pungi de plastic. Metoda de crestere in coji de oua este interesanta – compozitia sa este lipsita de orice substante chimice, iar densitatea sa este ideal de etansa.
Daca aveti mijloacele necesare pentru a achizitiona recipiente speciale, vi se va oferi, de asemenea, o gama larga de optiuni – ghivece de turba, casete si tablete, casete de plastic usoare si reutilizabile.
Cum se calculeaza timpul pentru insamantarea semintelor

Pentru a va asigura ca rasadurile sunt gata pentru a fi transplantate in pamant imediat ce vremea permite, este important sa semanati semintele cu cateva luni inainte. Producatorii de seminte indica pe ambalaj data de insamantare a soiului. In alte cazuri, puteti calcula singur data folosind trei criterii:
- Varsta rasadurilor pregatite pentru a fi plantate in sol (este diferita pentru fiecare cultura si soi; o puteti gasi in manuale si carti de referinta; gradinarii experimentati va pot ajuta si ei).
- Data de debut a vremii calde adecvate in zona dumneavoastra. Este important sa excludeti o revenire neasteptata a vremii reci: utilizati tabelele climatice ale regiunii, concentrandu-va pe perioada maxima a ultimului inghet.
- Timpul de rasarire a rasadurilor, perioada de adaptare a plantei la sol dupa plantare, alte tolerante si intarzieri.
Exemplu:
Daca varsta rasadurilor pentru replantare este de 60 de zile (2 luni calendaristice), iar data plantarii cade la jumatatea lunii mai (15 mai), este necesar sa se adauge la 60 perioada de rasarire a rasadurilor (de la cateva zile pana la o saptamana pentru diferite culturi) si timpul de adaptare (pana la o saptamana).
60 7 (pentru germinare) 5 (pentru ca rasadul sa se obisnuiasca cu conditiile dupa transplantare) = 72 de zile. Numaram 72 de zile (10 saptamani intregi si 2 zile) de la 15 mai in sens invers. Momentul pentru insamantarea semintelor cade in primele zile ale lunii martie.
Cand se planteaza rasadurile de legume in teren deschis*
Tomate: inceputul lunii iunie (semanat – sfarsitul lunii martie).
Castraveti: inceputul lunii iunie (semanat – inceputul lunii mai).
Ardei si vinete: sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie (semanat – ultimele saptamani din martie).
Varza: cea mai mare parte a lunii mai (insamantare – cea mai mare parte a lunii martie).
Dovlecei: inceputul lunii iunie (semanat – inceputul lunii mai).
Tehnologia de insamantare a semintelor
- Pregatiti un loc pentru containerele cu rasaduri si echipamente suplimentare, daca intentionati sa le folositi. Cel mai adesea, pervazurile largi ale ferestrelor si zona inconjuratoare sunt folosite pentru rasaduri. Acest lucru se poate face in spatiul dvs. de locuit in absenta unor sere, pepiniere si sere suplimentare bine luminate si incalzite.
- Semintele pe care le-ati colectat singuri trebuie sortate si dezinfectate. Rezidentii de vara folosesc inmuierea si incalzirea. In plus fata de dezinfectare, acest lucru ofera semintelor un impuls suplimentar pentru crestere. Puteti incalzi semintele folosind orice sursa de caldura – baterie, raze solare, lampa, cuptor. Este mai bine daca aveti mai mult timp la dispozitie pentru tratamentul termic si acesta va fi mai natural: de exemplu, de la o saptamana pana la o luna sub soare sau langa un radiator. Inmuiati semintele in apa curata si folositi permanganat de potasiu si peroxid de hidrogen pentru dezinfectare.
- Solul trebuie sa asigure rasadurilor suficienta hrana, umiditate si aer. Solul cumparat gata preparat are deja caracteristicile necesare pentru o anumita cultura. Este necesar sa va creati propria versiune de sol pe baza caracteristicilor culturii cultivate. De obicei, acesta ar trebui sa includa pamant natural de gradina (doua parti in raport cu cantitatea totala), humus, turba si nisip (cate o parte din fiecare). Pentru nutritie suplimentara, umiditate si acces la aer, se adauga componente care pot fi achizitionate in magazine pentru rezidentii de vara.
Cum sa ingrijiti culturile inainte de germinare
Dupa insamantare, se practica adesea acoperirea rasadurilor cu folie. De asemenea, puteti crea un fel de sera prin acoperirea recipientelor cu capace, dar in acest caz accesul la lumina este limitat. Invelisul transparent blocheaza, de asemenea, aerul; aceasta problema poate fi rezolvata prin intermediul unei tesaturi permeabile sau prin ventilarea regulata a recipientului. Este important sa se previna aparitia mucegaiului. Toate aceste eforturi contribuie la mentinerea unei anumite temperaturi pentru planta, precum si la protejarea solului de uscare.
Este necesar sa udati foarte atent lastarii incoltiti. Chiar si cel mai slab flux de apa poate perturba microclimatul din jurul semintelor din interiorul solului sau poate crea o mlastina la suprafata. De obicei, se foloseste un spray. Cautati la vanzare o stropitoare cu un gura cat mai ingusta sau udati samanta turnand apa nu direct, ci printr-o suprafata orizontala. Fluxul care curge pe lingura sau pe lama isi pierde viteza si ulterior cade usor pe sol, fara a perturba terenul.
Ingrijirea rasadurilor dupa germinare
Intarcarea. Nu toate rasadurile sunt necesare pentru cultivarea ulterioara in vederea plantarii rasadurilor in pamant. Prea multi dintre ei intra in competitie, luptandu-se pentru hrana si umiditate. Aceasta selectie naturala poate fi accelerata prin selectarea si indepartarea lastarilor slabi si fragili. Cu cat este mai mult spatiu intre rasadurile ramase, cu atat vor creste mai liber si mai bine.
Se intampla ca cei care sunt tristi sa isi ia ramas bun de la lastarii vii sa ii transplanteze intr-un loc nou sau sa ii imparta cu alti gradinari asemanatori. Dar tocmai subtierea este considerata foarte benefica pentru sanatatea rasadurilor.
In acelasi timp, exista opinii diferite: scoateti-le complet din pamant sau taiati partea superioara. Dezmierdarea dura este periculoasa pentru lastarii vecini, dar radacina ramasa poate incepe sa putrezeasca si devine o baza pentru asezarea ciupercilor daunatoare.
Lumina. Cea mai buna iluminare pentru germeni este, bineinteles, lumina naturala. Se recomanda sa intoarceti periodic rasadurile pe pervazul ferestrei, astfel incat tulpina sa nu se indoaie. Dar in acele regiuni in care orele de lumina sunt prea scurte, se poate adauga iluminarea cu lampi. Durata expunerii la lumina fitolamperelor trebuie sa aduca durata totala la aproximativ 12 ore in total.
Hranire. Nu trebuie sa exagerati cu imbunatatirea nutritiei pentru cresterea rasadurilor – un sol bun si udarea creeaza deja conditii apropiate de dezvoltarea naturala a plantelor. Puteti hrani cultura de mai multe ori inainte de a o transplanta in teren deschis. Lasati rasadurile sa dobandeasca frunze si adaugati primele ingrasaminte. In viitor, repetati procedura de cel mult 2-3 ori pe luna si hraniti din nou rasadurile cu cateva zile inainte de a planifica sa plantati rasadurile in pamant.
Tipuri de ingrasaminte
Naturale
Un mod inofensiv, dar in multe privinte incomod de a hrani germenii. In primul rand, pentru ca este vorba despre excremente de pasari si gunoi de grajd, care trebuie diluate cu apa. Dar asta nu e tot, este important sa lasati amestecul la cald, pentru ca acesta sa fermenteze.
De acord, aceasta nu este cea mai placuta metoda, asa ca decideti singuri daca sunteti gata sa va decideti asupra ei. Puteti adauga un aliment mai putin specific in sol – cenusa. Cenusa de lemn obtinuta prin ardere naturala trebuie adaugata la o galeata de apa (1 pahar). Aceasta este o solutie de udare.
Minerale
Aceste suplimente sunt vandute gata facute. Intregul complex de micro si macroelemente si, uneori, chiar si vitamine, este colectat dintr-o data. Indiferent de sol, de aer si de udare, amestecul mineral va compensa lipsa oricareia dintre substantele de care are nevoie planta. Cu toate acestea, cu aceasta metoda, trebuie acordata o atentie deosebita dozarii. Producatorul o indica pe ambalaj.
Ce este culesul si de ce este dezbatut?

Inainte ca rasadul sa se mute definitiv in mediul sau real, pot fi necesare una sau mai multe replantari preliminare. Este simplu – o samanta mica are nevoie doar de un recipient mic si de pamant, dar in curand devine inghesuita.
Sistemul radicular are nevoie in special de spatiu, deoarece este cheia dezvoltarii intr-un stadiu foarte timpuriu. Mai tarziu, planta incepe sa aiba nevoie de un mediu de suprafata, dar rasadurile mici sunt puternic dependente de pamantul care le-a dat nastere, ca un copil de mama sa.
Puteti stimula suplimentar cresterea si ramificarea radacinii, astfel incat aceasta sa dezvolte bine si activ solul. Pentru a face acest lucru, se recomanda sa ciupiti sau sa taiati radacina centrala a rasadului. Aceasta procedura se numeste cules si multi cred ca pur si simplu nu se poate face fara ea.
Cu toate acestea, aceasta abordare are, de asemenea, adversarii sai. In primul rand, sistemul radicular chiar si al germenilor mici este adesea deja foarte ramificat si, uneori, este dificil sa separati radacina principala fara a le rani pe celelalte. In al doilea rand, ruperea unei radacini este deja o rana, astfel ca lastarul are nevoie de timp pentru a se recupera, ceea ce incetineste cresterea.
Exista o serie de plante care nu au nevoie de recoltare sau sunt chiar interzise. Culturile cu un sistem de radacini pivotante nu pot fi ciupite, deoarece ramificarea lor nu este inerenta in natura. Plantele cu un sistem radicular foarte subtire sunt grav ranite de cules.
In cazul in care cultura a rasarit slaba si fragila, nu prea merita sa o supunem la cules. Unele culturi sunt atat de fragede si nu le plac interventiile, incat pot muri pur si simplu daca sunt ciupite. Ce trebuie sa faceti? Plantati imediat astfel de plante in recipiente destul de spatioase, de preferinta individual.
Transplantul fara culegere trebuie, de asemenea, efectuat cu atentie. Daca au existat multe seminte intr-un singur recipient, radacinile rasadurilor s-ar putea impleti. Daca in cultura apar plante bolnave, acestea trebuie indepartate cu grija inainte ca procesul sa se extinda la lastarii sanatosi. Puteti planta o planta intr-un nou recipient sau ghiveci prin capturarea pamantului vechi sau prin eliminarea completa a acestuia.
Cu pamant
Este dificil de capturat solul umed, asa ca merita sa efectuati procedura in timpul pauzei dintre udari sau prin oprirea irigarii pentru o perioada de timp. Dar pamantul prea uscat se va sfarama pur si simplu, asa ca trebuie sa ghiciti momentul in care pamantul usor umed isi pastreaza inca integritatea, dar nu se imprastie intre degete.
Fara sol
In acest caz, este invers: solul trebuie sa fie bine umezit pentru a putea indeparta germenii cu usurinta si fara a-i face rau. Nu trageti rasadul de tulpina, separati-l mai intai de pamantul din jur, scoateti-l si scuturati-l usor.
Intaritul rasadurilor
Pro
Intarirea rasadurilor inainte de transplantare este absolut logica, deoarece simplul fapt de a creste rasadurile in conditii esential mai moi si mai confortabile perturba deja procesul natural. Cultivand cu atentie germenii, le cream un mediu moale, dar in teren deschis se confrunta cu dificultatile obisnuite. Prin urmare, gradinarii practica intarirea culturilor pentru a se adapta la replantare.
Ce culturi trebuie sa fie intarite
In primul rand, soiurile care iubesc caldura trebuie intarite. Acestea au nevoie de pregatire pentru a supravietui pur si simplu in conditii care nu sunt foarte potrivite pentru ele. Cu toate acestea, dupa calire, plantele rezistente la frig cresc, de asemenea, mai activ, reactioneaza mai putin la conditiile meteorologice si, ca urmare, sunt mai productive. Intaritul presupune aclimatizarea la diferite niveluri de temperatura, iluminare, udare si nutritie pentru a putea planta ulterior rasadurile in pamant.
Metode de intarire
Metodele de calire a rasadurilor variaza in functie de locatia in care se realizeaza. Partea cea mai moale se face acasa. Puteti reduce temperatura aerului, aducand-o mai aproape de cea naturala, prin ventilatie activa, atunci cand, incepand cu bai de aer de o ora si marind treptat timpul, lasati rasadurile cu usile si ferestrele balconului deschise. Mai tarziu, puteti scoate recipientele pe balcon sau afara, prelungind astfel timpul de expunere la soare.
Timpul de intarire
Puteti pregati rasadurile pentru conditii naturale inca de la inceput – in stadiul de seminte. Rasadurile incep sa se aclimatizeze la cateva zile de la rasarire. cu 7-10 zile inainte de transplantarea in sol, trebuie sa pregatiti planta si pentru mutare.
Transplantarea plantelor in sol

Pregatirea paturilor
Rezidentii de vara si gradinarii experimentati stiu ce si unde vor planta inainte de iarna. Este o idee buna sa tineti cont de disponibilitatea soarelui si a umbrei: atunci cand alegeti o locatie, concentrati-va asupra caracteristicilor culturii pe care o plantati.
Pregatirea solului este o sarcina importanta si lenta, asa ca merita sa sapati viitorul loc de plantare imediat dupa recoltare. Dupa vremea rece, solul se dezinfecteaza si se incalzeste. Dezinfectia partiala are loc in mod natural in timpul iernii: inghetul ucide agentii patogeni ai plantelor. De asemenea, solul poate fi tratat cu preparate biologice speciale, incalzit cu abur sau apa calda si acoperit cu folie pentru incalzire.
Calendarul
Momentul este perfect pentru o aterizare perfecta. Adica, nu prea cald, dar nici prea rece. Acelasi lucru este valabil si pentru accesul la soare: nu trebuie sa plantati sub expunerea directa la raze. Alegeti o zi calda si destul de innorata, dimineata sau seara devreme.
Ati calculat deja data de plantare sau ati citit sfaturile celor care v-au procurat semintele, dar gradinarii practicieni recomanda sa amanati plantarea cu o saptamana, pentru orice eventualitate: reasigurarea va salva plantarea in cazul unor surprize climatice.
Reguli de extractie
Cel mai simplu mod de a extrage corect si cu grija rasadurile este din tabletele de turba si din ghivece. In principiu, acestea nu trebuie scoase: se planteaza impreuna cu baza si se stropesc. De asemenea, nu este foarte dificil sa scoateti rasadurile din acele recipiente care sunt usor de intors cu susul in jos. Este mai bine sa taiati tavi de hartie. Plantele se scot din recipientele ramase cu ajutorul unei spatule sau al unei lingurite, avand grija sa nu le deterioreze.
Plantarea plantelor in pamant
Se calculeaza distanta optima intre rasaduri, urmand recomandarile referitoare la cultura care se planteaza – plantele de arbusti necesita o distanta mai mare. Faceti gauri de adancimea necesara – de obicei, acestea sunt putin mai mari decat dimensiunea bucatii de pamant cu sistemul radicular, impreuna cu care scoateti rasadurile din recipiente. Asezati rasadul in gaura si acoperiti-l cu pamant.