Ultima actualizare: 2 august 2024
Multi oameni viseaza sa aiba gaini la ferma lor, dar nu stiu de unde sa inceapa. Vom vorbi despre primii pasi ai unui crescator de pasari incepator si vom discuta despre greselile comune, astfel incat sa puteti avea gaini fara griji.
Pentru ce ai nevoie de gaini?
Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca te decizi sa ai o pasare este sa intelegi de ce ai nevoie de ea. Aveti nevoie doar de oua, sau doriti sa cresteti pui de carne, sau poate aveti nevoie sa aveti oua si carne in acelasi timp? In functie de obiectivele tale, trebuie sa alegi directia corecta de productivitate a puilor.
Acestea sunt de patru tipuri:
- Gainile ouatoare sunt rase mici care sunt concepute exclusiv pentru productia de oua. Au o productie mare de oua, dar le ia mult timp sa acumuleze masa musculara. La sacrificare sunt potrivite doar pentru supe si ciorbe.
- Meat – rase masive cu crestere rapida, dezvolta rapid masa musculara, iar carnea are o aroma excelenta. Productia de oua este foarte scazuta.
- Carne si oua – gainile din astfel de rase au o productie buna de oua, desi aceasta este mai mica decat cea a raselor de oua. Masa musculara dureaza ceva mai mult timp pentru a se forma decat la rasele de carne, carnea are o aroma excelenta.
- Decorative – rase cu un aspect frumos, dar cu o productie scazuta de oua, cu o masa musculara lunga si slaba, adesea cu o aroma scazuta a carnii.
Alegerea unei rase de pui
Urmatorul pas este alegerea unei rase specifice directiei de productivitate dorite. Exista anumite recomandari pentru incepatori.
Rase de gaini pentru oua
Daca aveti nevoie de gaini pentru oua, in primul rand merita sa va uitati la incrucisarile de oua, care sunt cultivate in mod activ la fermele de pasari. O astfel de pasare poate produce pana la 270-330 de oua pe an la costuri reduse de hrana.

Cele mai populare incrucisari de oua sunt:
- „Lohmann-White” si „Lohmann-Brown”,
- „Iza-White” si „Iza-Brown”,
- „Heissex White” si „Heissex Brown”.
- „Rodonite 3.”
Daca incrucisarile industriale nu va intereseaza si doriti sa cresteti pasari de pedigree, atunci puteti acorda atentie raselor cu cea mai mare productie de oua:
- „Leghorn”,
- „Russian White”,
- „Loman Brown”,
- „Sussex.
Rase de gaini pentru carne
Daca scopul cresterii gainilor este de a obtine carne, merita sa incercati mai intai sa cresteti pui de carne.

Cele mai bune sunt considerate a fi:
- „Cobb 500”,
- „Ross-308,
- „Ross-708,
- „Cross Change”.
Dintre rasele de carne merita evidentiata „Cornish” („Cornish”). La directia de carne se refera uneori si rasele „Brama”, „Faverol”, „Cochinhin” si „Golosheynaya”, dar, de fapt, sunt rase de oua de carne. Gustul carnii lor este excelent, dar randamentul carnii pure este mult mai mic decat cel al Cornish si al broilerilor din cauza coloanei vertebrale masive.
In plus, le ia mai mult timp sa acumuleze masa musculara, asa ca sacrificarea are loc mai tarziu, ceea ce implica costuri suplimentare cu hrana pentru animale. Cu toate acestea, aceste rase de carne-oua se bazeaza in continuare mai degraba pe productia de carne decat pe cea de oua.
Rase de oua de carne
Dintre numeroasele rase de oua pentru carne, exista doar cateva cu o productie de oua foarte buna, cu o crestere relativ rapida a masei musculare si cu o aroma excelenta a carnii.
Printre acestea se numara:
- „Kuchinskaya Jubilee”,
- „Amrox”,
- „Pushkinskaya”,
- „Plymouthrock,
- „Rhode Island,
- „Zagorskaya Salmon”.
Rase ornamentale de gaini
Rase decorative „pentru suflet” un numar urias, si ar trebui sa le alegeti pe baza propriilor dvs. gusturi.

Reprezentanti luminosi ai acestei directii:
- „Matase chinezeasca”,
- „Phoenix”,
- „Curly”,
- „Milfleur”,
- „Paduan”,
- „Bentham,
- „Ayam tsemani.
Amenajarea unui loc pentru gaini
Zona
Atunci cand ati ales o cruce sau o rasa, este necesar sa echipati un cotet pentru pasare. Este important sa va decideti mai intai asupra rasei si a directiei sale, deoarece dimensiunea gainilor este diferita si au nevoie de o zona diferita pentru o cazare confortabila.
Exista norme aproximative pentru puii de diferite directii de productivitate:
- Rasele de oua si oua de carne au voie sa aiba 3-4 gaini la 1 m²;
- Rasele de carne trebuie sa fie plasate dens, aproximativ 6-8 gaini la 1 m²;
- Rasele ornamentale trebuie sa fie tinute la 3-6 gaini la 1 m², in functie de marimea gainilor.
Unele rase ornamentale sunt agresive. Daca ati ales astfel de pasari, se recomanda ca acestea sa nu fie asezate prea dens pentru a evita luptele si ciugulitul in cadrul efectivului.
Pentru gainile ouatoare si gainile de carne este foarte indicat sa se amenajeze un padoc. Aceste pasari au nevoie de mai multa miscare pentru a nu se ingrasa, deoarece acest lucru va duce la scaderea productiei de oua. Pasarile de carne, dimpotriva, au nevoie de mai putin spatiu (in limite rezonabile, bineinteles), astfel incat sa se ingrase mai repede si sa nu iroseasca nutrientii din hrana prin activitate excesiva.
Cum ar trebui sa fie cotetul gainilor
Incaperea in care vor fi tinute gainile nu trebuie sa aiba curenti de aer. Este foarte de dorit sa existe cel putin un sistem de ventilatie pasiva cu un extractor si o sursa de aer proaspat. Daca va limitati la ventilatie, exista o mare probabilitate ca in incapere sa fie prea multa umezeala, iar acest lucru va duce la aparitia unor boli respiratorii ale pasarilor. In regiunile cu ierni reci, cotetul trebuie izolat. Pentru rasele de oua si de oua de carne se recomanda insistent sa adaugati la adapost o incinta exterioara acoperita, daca este posibil.
Cusca sau adapost la sol?
Exista doua moduri principale de a tine pasarile de curte: in custi cu podele cu plasa si pe o podea solida cu asternut. Atunci cand alegeti optiunea potrivita, este important sa cunoasteti cateva nuante legate de rase si incrucisari.
Nu se recomanda ca rasele mari de oua de carne sa fie tinute in custi cu podele cu plasa, deoarece sunt mai predispuse la boli ale membrelor in astfel de conditii. Cea mai buna optiune pentru aceste pasari este de a le tine pe podele moi.
Puii de carne si puii mari de carne pot fi tinuti atat in custi, cat si pe podea, dar sacrificarea nu ar trebui sa fie intarziata. Daca greutatea este prea mare, picioarele pasarilor sunt, de asemenea, afectate de boli.
Rasele de oua si incrucisarile pot fi tinute atat in custi, cat si pe podea, deoarece, datorita greutatii lor reduse, picioarele lor nu au de suferit de pe podelele cu plasa. Singura nuanta este ca trebuie aranjata inteligent cusca, astfel incat ouale sa nu se rostogoleasca in asternut.

Custile permit adapostirea mai multor gaini in aceeasi zona, deoarece custile pot fi stivuite unele peste altele in mai multe niveluri. Gazduirea la sol nu este la fel de economica din punct de vedere al utilizarii spatiului, dar pentru unele rase de pasari de curte aceasta este calea de urmat. In cazul in care exista gaini cu productivitate diferita, unele dintre ele pot fi tinute pe podea, iar altele in custi in acelasi cotet.
Un alt avantaj al adapostirii in custi este ca nu este nevoie sa se cumpere asternut. Dejectiile cad pe tava de sub cusca prin podeaua cu ochiuri si curatarea este rapida. In cazul adapostirii pe podea, este necesara asternutul, altfel exista un risc ridicat de boli ale labei si articulatiilor. De obicei, se foloseste rumegus, uneori amestecat cu turba si paie.
Cel mai adesea se foloseste metoda asternutului adanc, cand asternutul nu este indepartat, ci pur si simplu acoperit cu un nou strat de asternut uscat. Aceasta metoda nu numai ca economiseste timp pentru curatarea cotetului, dar ajuta si la incalzirea incaperii in timpul iernii. Asternutul adanc devine o sursa naturala de caldura prin procesele de compostare. Stratul acumulat de asternut adanc este indepartat complet aproximativ o data pe an.
Gazduirea in custi are un mare dezavantaj – va trebui sa lucrati din greu si sa proiectati custi care sa fie convenabile nu numai pentru gaini, ci si pentru crescatorul de pasari. Dar chiar si din aceasta situatie exista o cale de iesire – puteti pur si simplu sa cumparati custi gata facute, preturile pentru ele sunt destul de adecvate.
Trebuie doar sa fiti atenti si sa va uitati la cei doi parametri principali: capacitatea si scopul. De exemplu, o cusca pentru puii de carne nu este potrivita pentru gainile ouatoare, deoarece ii lipseste un compartiment pentru colectarea oualor, iar acestea vor cadea pur si simplu in litiera sau vor ramane in cusca de tot, iar gainile pur si simplu le vor sparge.
Pregatirea hranei
Cand toti primii pasi sunt facuti, inainte de a cumpara o pasare, este important sa pregatiti in prealabil baza de hrana. Pentru incepatori se recomanda cumpararea de furaje combinate speciale pentru gaini de o anumita directie de productivitate. Astfel de furaje gata preparate contin deja toate substantele nutritive, vitaminele si mineralele necesare necesare pasarii.
Daca va decideti sa hraniti animalele cu amestecuri facute de dumneavoastra, va trebui sa aprofundati subiectul hranirii gainilor si sa masurati cu atentie toate componentele necesare ale dietei, altfel puteti pune in pericol nu numai productivitatea gainilor, ci si sanatatea lor.
Cumpararea de pui
In cele din urma, toate pregatirile au fost atent gandite si efectuate, este timpul sa cumparati prima pasare. Cel mai bine este sa cumparati puii tineri la varsta de 30 de zile si puii de carne la varsta de 15 zile. Cu puii incepatori de multe ori nu se poate face fata, din cauza careia exista un procent mare de deces al puilor. Iar pasarile de curte adulte incepatorii mai bine nu le cumpara, deoarece exista o probabilitate mare, din cauza lipsei de cunostinte si experienta, sa achizitioneze doar gaini batrane, care poarta putine oua, iar carnea lor este prea coapta si va fi „cauciucata” dupa gatire.
Este mai bine sa cumparati pasari de curte de la crescatori de incredere. Puii trebuie sa fie activi, sa aiba un aspect sanatos si o greutate normala pentru varsta lor (daca gaina este „usoara”, va veti da seama imediat de acest lucru ridicand-o pe maini). De asemenea, invelisul de pene ar trebui sa aiba un aspect sanatos si frumos (cu exceptia perioadelor de muta la puii tineri), iar pielea si pieptenele ar trebui sa aiba o culoare sanatoasa.