Ultima actualizare: 2 august 2024
Cand vine iarna multi dintre noi vor scoate la iveala sau vor cumpara lenjerie de pat de iarna. Dar cat de mult conteaza lenjeria de pat pentru confortul tau termic? Te poate ajuta un anumit material textil sa dormi mai bine? E vorba de lana sau alte fibre naturale, precum bumbacul? Dar poliesterul? Cu atat de multe optiuni, e usor sa fii confuz.
Iata ce am descoperit cand am analizat dovezile – nu doar pentru iarna, ci si pentru vara care urmeaza.
Importanta lenjeriei de pat
Ne bazam pe lenjeria de pat pentru a mentine o temperatura confortabila care sa ne ajute sa dormim. Iar materialele textile potrivite ne pot regla temperatura corpului si pot absorbi umiditatea de la transpiratie, favorizand un somn mai bun.
In lunile mai reci, suntem mai preocupati de proprietatile de izolare termica ale unui material – sa pastreze caldura corpului inauntru si frigul afara. Pe masura ce temperatura creste, suntem mai putin preocupati de izolatie si mai interesati de indepartarea umiditatii provenite din transpiratie.
Respirabilitatea materialelor
Un alt factor de luat in considerare este respirabilitatea unui material textil – cat de bine permite aerului sa treaca prin el. Un material respirabil te ajuta sa te mentii racoros, permitand caldurii corpului sa scape. De asemenea, te ajuta sa stai confortabil prevenind acumularea de umiditate. Eliberand excesul de caldura si umiditate, un material respirabil se simte mai racoros si mai confortabil la atingerea pielii.
Diferite materiale textile au proprietati diferite
Unele materiale sunt mai bune decat altele cand vine vorba de izolatie termica, absorbtia umiditatii sau respirabilitate.
De exemplu, bumbacul si lana au mici buzunare de aer care actioneaza ca izolatie pentru a oferi caldura pe vreme rece. Materialele mai groase, cu mai multe buzunare de aer, tind sa fie mai calde, mai pufoase si mai respirabile. Dar acesti factori sunt influentati si de tipul de fibra, tesatura materialului si procesul de fabricatie.
Bumbacul si lana sunt de asemenea materiale respirabile, ceea ce inseamna ca ajuta la reglarea temperaturii.
Bumbacul absoarbe umiditatea (transpiratia) de pe piele, dar nu o elimina eficient. Aceasta umiditate retinuta poate face ca bumbacul sa se simta lipicios si inconfortabil, ducand potential la frisoane pe vreme calda.
Lana insa este foarte absorbanta si indeparteaza eficient umiditatea. Pe vreme mai calda, cand transpiram, fibrele de lana permit fluxul de aer si transferul de umiditate, favorizand evaporarea eficienta a transpiratiei si racorirea, prevenind supraincalzirea. Deci lana (in diferite grosimi) poate fi o optiune buna atat vara cat si iarna.
Inul, desi respirabil si cu proprietati de absorbtie a umiditatii, ofera o izolatie mai slaba decat lana si bumbacul datorita fibrelor sale goale. Asta il face mai putin eficient pentru a mentine caldura iarna, dar este eficient pentru a te mentine racoros vara.
Poliesterul este o fibra sintetica care poate fi facuta sa prinda aer pentru izolatie, dar nu este in mod natural respirabila. De obicei, absoarbe prost umiditatea. Deci poate retine transpiratia langa piele, cauzand disconfort. Totusi, poliesterul poate fi tratat special pentru a ajuta la controlul umiditatii provenite din transpiratie.
Ce cearsafuri te ajuta sa dormi?
Ca parte a analizei noastre, nu am gasit studii care sa compare direct cearsafurile facute din diferite materiale (de exemplu bumbac obisnuit si flanela) si impactul lor asupra somnului cand e frig.
Totusi, cearsafurile din in sunt deosebit de eficiente in conditii mai calde. Intr-un studiu, realizat la 29°C si umiditate ridicata, cearsafurile din in au favorizat mai putina trezire si mai putine stadii de somn usor decat cele din bumbac.
Dar pilotele?
Daca nu iti incalzesti dormitorul noaptea iarna, o pilota din puf de gasca (facuta din pene fine de gasca) ar putea fi o optiune.
Acestea au favorizat cel mai lung somn profund, urmate de puful de rata, apoi bumbacul cand se dormea la 11°C. Asta s-ar putea datora faptului ca puful ofera o izolatie mai buna (prinzand mai mult aer) decat bumbacul. Puful are de asemenea o conductivitate termica mai mica decat bumbacul, ceea ce inseamna ca e mai bun la a pastra caldura inauntru.
Intre o pilota din lana si una din poliester? Intr-un studiu finantat de industria lanii la care am colaborat doi dintre noi (Chow si Halaki), nu a fost o mare diferenta. Studiul pe adulti tineri nu a gasit diferente semnificative asupra somnului la 17°C sau 22°C.
Deci cum alegi?
Alegerea lenjeriei de pat este foarte individuala. Ce e confortabil pentru o persoana nu e la fel pentru alta. Asta din cauza variatiilor de dimensiune corporala si metabolism, clima locala, temperatura dormitorului si izolatia cladirii. Toate acestea pot afecta si somnul.
Aceasta variabilitate, precum si o gama larga de design-uri ale studiilor, face de asemenea dificila compararea diferitelor studii despre impactul diferitelor materiale textile asupra somnului. Deci s-ar putea sa trebuiasca sa experimentezi cu diferite materiale pentru a descoperi ce functioneaza pentru tine.
Impartaseste acest articol cu prietenii tai daca l-ai gasit util! Lasa un comentariu cu experienta ta cu diferite lenjerii de pat.
Sursa imaginii: Pexels
Subiecte abordate in articol: somn lenjerie de pat materiale textile confort termic
*Acest articol se bazeaza pe analiza studiilor stiintifice facuta de experti in somn si materiale textile.