Ultima actualizare: 2 august 2024
Frigiderul este unul dintre cele mai importante si versatile electrocasnice din locuinta oricarei gospodine. Cu toate acestea, daca nu este utilizat corect, poate deveni si unul dintre cele mai costisitoare electrocasnice in ceea ce priveste consumul de energie electrica.
Iarna, in special, este important sa stii la ce temperatura trebuie reglat frigiderul pentru a beneficia atat de alimente proaspete si gustoase, cat si de un consum redus de energie.
De ce consuma frigiderul atat de mult curent electric
Frigiderul este conceput special pentru a mentine temperaturi scazute in interiorul sau. Prin urmare, compresorul incorporat functioneaza aproape continuu pentru a evacua caldura din interior si a o dispersa in mediul inconjurator.
Pe timp de vara, cand temperaturile exterioare sunt ridicate, echipamentul trebuie sa functioneze intens pentru a realiza racirea. Iarna insa, cand temperaturile exterioare scad sub pragul de refrigerare, ar trebui ca efortul si consumul de energie sa fie mult diminuate.
Din pacate, din comoditate sau pentru ca nu stim care este setarea optima, mentinem de multe ori frigiderul la aceleasi parametri indiferent de anotimp. Rezultatul este un consum exagerat de energie electrica iarna, care se reflecta negativ in facturi.
Care este temperatura optima pentru frigider iarna
Specialistii in electrocasnice recomanda o plaja optima de temperaturi pentru interiorul frigiderului intre 2 si 7 grade Celsius. Aceasta setare asigura deopotriva integritatea alimentelor, dar si un consum redus de energie.
E important insa sa stim ca limita inferioara a intervalului (2 grade C) este indicata pentru perioada verii, iar cea superioara (7 grade C) se preteaza cel mai bine iernii.
Asadar, temperatura ideala pentru frigider iarna este de aproximativ 5 grade Celsius. La aceasta setare, electrocasnicul nu va consuma mult curent electric pentru a mentine temperatura dorita in interior.
Trebuie mentionat ca temperatura din interiorul frigiderului poate varia usor, cu 1-2 grade Celsius in plus sau in minus, in functie de cat de des se deschide usa si de cantitatea de alimente proaspete introduse.
Important este insa ca in sezonul rece sa nu mentinem temperatura la sub 3 grade Celsius. Aceasta va forta compresorul sa functioneze intens pentru a realiza racirea dorita, consumand astfel mult curent electric.
Optimizarea consumului de energie electica a frigiderului iarna – Sfaturi utile
Iata cateva sfaturi practice pentru a optimiza consumul de curent al frigiderului iarna:
- Regleaza termostatul la aproximativ 5 grade Celsius pentru sezonul rece. Este setarea care asigura un consum minim de energie.
- Amplaseaza frigiderul cat mai departe de sursele de caldura (sobe, calorifere etc.) pentru a nu forta compresorul sa functioneze intens.
- Curata periodic grila din spatele frigiderului de praf pentru a permite o buna circulatie a aerului si racire optima.
- Deschide usa frigiderului doar atunci cand este necesar si pentru un timp cat mai scurt. Fiecare deschidere prelungita duce la pierderi de frig care trebuie remediate.
- Inlocuieste garniturile de etansare uzate de la usa, care permit scapari de aer rece. Garniturile noi mentin frigul in interior.
Daca respecti aceste sfaturi si mentii o temperatura interioara de aproximativ 5 grade Celsius pe timp de iarna, frigiderul tau va functiona optim consumand cu pana la 30% mai putin curent fata de setarea implicita.
Un consum redus inseamna un plus de economie in bugetul familiei tale, dar si un aport la protejarea mediului prin reducerea amprentei de carbon.
Intrebari frecvente
Care este temperatura prea scazuta pentru interiorul frigiderului?
O temperatura sub 0 grade Celsius nu este recomandata, intrucat poate cauza inghetarea alimentelor si functionarea defectuoasa a frigiderului. Intervalul ideal este 2-7 grade Celsius.
Pot lasa frigiderul oprit iarna pentru economie de energie?
Nu este recomandat sa lasi frigiderul oprit mai mult de cateva ore pentru ca alimentele se vor degrada. Cel mai bine este sa-l mentii pornit permanent, dar la o temperatura nu foarte scazuta iarna.
Conteaza modul de incarcare a frigiderului pentru consumul de energie?
Da. Daca supraincarci rafturile, aerul nu mai poate circula bine in interior si frigiderul va consuma mai multa energie pentru a mentine temperatura fixata.
Pot folosi un frigider vechi fara sa am facturi mari iarna?
Da, dar trebuie sa reglezi termostatul in functie de anotimp si sa aplici sfaturile pentru optimizarea consumului de energie electrica prezentate mai sus.