Ultima actualizare: 2 august 2024
Ferestrele din termopan se gasesc in aproape fiecare casa. Ele sunt practice, usor de utilizat si, cel mai important, nu necesita practic nicio intretinere. Cu conditia ca acestea sa fie instalate in conformitate cu toate regulile. Tot ce au nevoie este curatarea periodica a murdariei si lubrifierea elementelor mobile cel putin o data pe an.
Cu toate acestea, se intampla ca sistemul de ferestre sa nu se mai inchida bine. Acesta nu este intotdeauna un motiv pentru a apela la un specialist. In cele mai multe cazuri, defectiunea poate fi reparata in mod independent. Sa ne dam seama ce trebuie sa facem daca fereastra din termopan nu se inchide.
Efectuam diagnosticarea
Mai intai trebuie sa examinati cu atentie fereastra din termopan pentru a incerca sa determinati cauza defectiunii. Trebuie sa fie deschisa, inspectata, apoi inchisa din nou, astfel incat manerul sa poata fi rotit complet, daca este posibil. Ca urmare, puteti determina unde este problema. Acestea pot fi diferite, noi le enumeram pe cele principale.
- Nealinierea foii. Aceasta poate atinge marginea inferioara sau superioara a cadrului.
- Manerul nu se poate inchide sau nu se roteste complet.
- Manerul s-a desprins.
- Deschidere dubla, adica fereastra se deschide simultan pentru ventilatie si se deschide prin balansare.
- Nu se poate inchide fereastra in partea de jos, se pare ca este ceva in cale.
Toate aceste probleme sunt destul de usor de „tratat”; puteti incerca sa reparati totul singur.
Ce trebuie sa pregatiti
Pentru ajustari independente, trebuie sa pregatiti un set simplu de instrumente.
- Șurubelnita Phillips, varf cu fanta PZ2 sau PH2.
- Cheie hexagonala cu un diametru de 4 mm.
- Lubrifiant de etansare.
- Ulei pentru fitinguri, puteti lua ulei special sau ulei de masina obisnuit.
- Detergent usor.
Cum sa reparati o fereastra din termopan care nu se inchide
Vom analiza in detaliu cauzele problemelor si ce trebuie facut daca ferestrele din plastic nu se inchid bine.
1. Daca foaia este inclinata
Din diverse motive, un toc de fereastra se poate deforma. Atunci ea va atinge cadrul cu partea sa superioara sau inferioara, este imposibil sa o presati bine si sa o inchideti. Instructiunile de corectare a problemei sunt simple.
- Gasiti unde se afla balamalele ferestrei. Indepartati dopurile decorative care acopera suruburile de reglare. Pentru a le indeparta, le puteti scoate cu grija cu o surubelnita.
- Langa balamale se afla suruburile cu care se regleaza pozitia foilor.
- Cu ajutorul unei chei hexagonale (in cazuri rare este necesara o surubelnita Phillips), rotiti capul surubului cu una sau doua ture.
- Evaluati pozitia modificata a foii.
- Continuati sa rotiti pana cand obtineti rezultatul dorit.
- Puneti la loc capacele decorative.
2. Daca manerul de pe fereastra din termopan nu se inchide
Se intampla ca manerul de pe fereastra sa nu se miste sau sa trebuiasca sa depuneti un efort semnificativ pentru a-l roti. Exista doua motive care duc la acest rezultat. Sa ne uitam la fiecare dintre ele.
- Problema blocatorului. Acesta este numele elementului care se afla in apropierea manerului, sub blocul de inchidere. Pentru a corecta situatia, trebuie sa o apasati cu mana si sa puneti manerul in pozitia „sus”. Dupa aceasta, apasati partea superioara a foii impotriva cadrului, rotiti manerul in jos, astfel incat fereastra sa se inchida. Mecanismul de blocare ar trebui sa se fixeze in pozitie. Apoi, fereastra se inchide si se deschide de inca doua sau trei ori.
- Lipsa de lubrifiere. Daca manipularile cu blocajul nu dau rezultatul scontat, problema poate fi lipsa de lubrifiere. Pentru a remedia acest lucru, trebuie sa luati silicon special sau ulei de masina standard si sa turnati putin in orificiile situate pe partea laterala si superioara a foii. Important. Uleiul de masline, de floarea-soarelui si orice alt ulei vegetal nu trebuie folosit pentru lubrifiere. Acest lucru va duce la deteriorarea mecanismului.
3. In cazul in care foaia nu se potriveste bine
In acest caz, exista, de asemenea, mai multe defectiuni posibile. Sa le analizam mai in detaliu.
- Problema cu garnitura de etansare . Acesta este numele cordonului care este asezat in jurul perimetrului foii. Atunci cand functioneaza corect, acesta etanseaza racordul si impiedica patrunderea aerului exterior. In timp, cordonul se usuca, isi pierde elasticitatea si se rupe. In aceasta stare, nu mai poate etansa corect imbinarea. Apar goluri prin care patrunde aerul rece. Trebuie sa inspectati cu atentie etansarea. Daca exista rupturi, zone ciupite sau crapate, cordonul trebuie inlocuit. Pentru a face acest lucru, scoateti foaia din cadru, indepartati garnitura veche, instalati una noua si puneti structura la locul ei.
- Fereastra nu este inchisa corect. Pentru a inchide corect fereastra, trebuie sa efectuati pasii in aceasta ordine. Fereastra este apasata cat mai strans posibil de cadru, iar manerul este rotit in aceasta pozitie. Daca structura nu este apasata, dar manerul este pur si simplu rotit, este posibil sa ramana un mic spatiu liber si un curent de aer rece va sufla in el.
- Modul de vara este setat. In functie de perioada anului, sistemele de ferestre sunt de obicei setate pe modul vara/iarna. Acestea difera unele de altele prin forta de apasare a foii impotriva cadrului. In timpul iernii este maxima, iar vara, dimpotriva, este minima, ceea ce asigura ventilatia incaperii. Pentru a schimba modul, trebuie sa faceti o simpla ajustare . Pentru a face acest lucru, trebuie sa gasiti excentricele care sunt situate pe partea de capat a foii si sa le schimbati pozitia. Pentru a face acest lucru, introduceti o cheie hexagonala in ele sau folositi o surubelnita, depinde de model, si rotiti-le.
4. Daca manerul este slabit
In timp, manerul se poate slabi; pentru a-l readuce la starea de functionare, trebuie sa efectuati mai multi pasi.
- Localizati fisa din plastic care se afla sub baza manerului.
- Intoarceti-l intr-o parte, astfel incat capul surubului sa fie expus.
- Luati o surubelnita de dimensiunea potrivita si strangeti elementele de fixare.
- Asezati fisa intr-un loc permanent.
5. Daca deschiderea dubla a functionat
Aceasta este denumirea pozitiei in care fereastra este deschisa simultan pentru deschidere si ventilatie. Acest lucru se intampla daca mecanismul nu se potriveste in niciuna dintre pozitiile prevazute, ci ocupa, ca sa spunem asa, un loc intermediar intre ele. Cel mai simplu motiv este inchiderea/deschiderea necorespunzatoare a structurii.
Pentru a remedia acest lucru, trebuie sa deschideti fereastra, apoi sa apasati bine cu mana pe rama, in aceasta pozitie inchideti fereastra si rotiti manerul.
Mecanismul ar trebui sa revina la pozitia normala. Pentru a va asigura de acest lucru, trebuie sa deschideti fereastra de inca una sau doua ori si apoi sa o inchideti. De cele mai multe ori, acest lucru este suficient pentru a rezolva problema.
Se intampla ca deschiderea dubla sa apara din cauza unei defectiuni a mecanismului de inclinare si rotire. Unul dintre elementele sale, numit „foarfeca”, a iesit din caneluri. Acesta este modul in care se corecteaza problema.
- Deschideti fereastra.
- Intoarceti manerul ferestrei in sus si ridicati incuietoarea.
- Examinati mecanismul de basculare, gasiti „foarfeca”. Introduceti-le in caneluri, apoi reglati pozitia mecanismului astfel incat sa nu iasa afara.
- Sub blocaj.
6. In cazul in care fereastra nu se inchide in partea de jos
Unul dintre motivele pentru care fereastra din termopan de jos nu se inchide poate fi faptul ca un corp strain a intrat in cadru. Acesta ar putea fi o banda de drenaj, resturi mari sau pur si simplu o contaminare severa a sigiliului. Pentru a restabili functionalitatea sistemului, este suficient sa indepartati acest element.
Daca problema apare aproape imediat dupa instalare, cauza posibila este o eroare de instalare. In acest caz, trebuie sa invitati un maestru instalator sa inspecteze structura si sa corecteze defectul. Ferestrele din PVC care au fost instalate pentru o perioada lunga de timp pot avea o cadere a cadrului. In acest caz, se recomanda ajustarea pozitiei foii. Pentru a face acest lucru, scoateti fisa de la balama inferioara si faceti ajustari.
Sfaturi utile pentru prevenire
Pentru a fi mai putin probabil sa intampinati probleme in timpul functionarii ferestrelor din PVC, ar trebui sa urmati reguli simple.
- Curatati si spalati in mod regulat toate elementele structurale, inclusiv pervazurile si pantele ferestrelor.
- O data sau, de preferinta, de doua ori pe an, lubrifiati toate balamalele, fitingurile si garniturile cu un lubrifiant special.
- Nu suprasolicitati usile: nu le deschideti in conditii de vant puternic, nu agatati pe ele obiecte, mai ales cele grele, etc.
- Deschideti si inchideti fereastra numai dupa ce ati instalat manerul in pozitia corecta.
- Schimbati in timp util pozitia modurilor de vara si de iarna.
- Nu trebuie sa se permita formarea sau cresterea mucegaiului pe cordonul de etansare. Pentru a face acest lucru, trebuie sa urmati cu strictete recomandarile producatorului pentru ventilatie.
Daca urmati aceste recomandari simple, ferestrele din PVC vor dura mult mai mult timp. Trebuie sa stiti ca functionarea lor fara probleme depinde in mare masura nu de producator, de fitinguri sau de profil, ci de instalarea si exploatarea corecta.