Ultima actualizare: 2 august 2024
Mirosul unui apartament poate spune multe despre el si despre proprietarii sai. Dar ce se intampla daca nu va place, iar ventilatia regulata nu va ajuta? Va vedem va invata cum sa scapati cu siguranta de mirosurile neplacute.
Daca mirosul a aparut recent
Daca nu a existat nicio problema de miros neplacut inainte, dar a aparut, atunci trebuie sa gasiti sursa mirosului. Aceasta ar putea fi o ceapa ascunsa intr-un colt retras, perdele statuta, trucurile unei pisici sau un dulap neventilat. Prin urmare, verificam pe rand toate versiunile.
1. Faceti curatenia de primavara
Cea mai frecventa sursa a mirosului recent este materia organica de pe podea sau de pe masa: o leguma stricata, un fruct sau rezultatul activitatii unui animal de companie. Pentru a scapa de ea, verificati colturile si spalati podeaua si suprafetele: mese, sertare, pervazuri de ferestre. Dupa aceea, lasati apartamentul sa se aeriseasca timp de cateva ore.
Daca se gaseste sursa, mirosul neplacut nu va va mai deranja. Daca nu, evaluati rezultatul dupa cateva ore sau, mai bine – dupa o plimbare afara. Mai exista mirosul si dupa curatare? Daca da, continuati lupta.
2. Spalati-va textilele bine

Textilele absorb cel mai bine mirosurile, asa ca merita sa mirositi mobilierul tapitat, perdelele si covoarele. Daca problemele sunt evidente – curatati canapelele si covoarele cu un produs special sau comandati curatarea uscata a mobilierului tapitat la domiciliu. Indepartati si spalati perdelele, tulul, draperiile.
3. Faceti ordine in bucatarie
Bucataria este un loc in care mirosurile sunt mereu prezente. De exemplu, aroma pestelui prajit se sterge din bucatarie timp de aproximativ o zi (in functie de tipul de peste, poate fi mai mult), mirosul de cotlete prajite, usturoi sau ceapa – cateva ore. Nu conteaza cat de bine ati ventilat incaperea.

Pentru a elimina complet mirosurile din bucatarie, merita sa spalati cu detergent nu numai blatul si podeaua, ci si dulapurile din interior. De asemenea, faceti un audit al cerealelor, pastelor si condimentelor.
SFAT
In bucatarie, scurgerea chiuvetei poate fi sursa mirosurilor de putrefactie. Materia organica ajunge adesea acolo. Turnati dezinfectant in scurgere si clatiti chiuveta cu apa calda dupa un timp.
4. Uscati baia
Principalul inamic al baii este umezeala. Aceasta este un teren propice pentru bacterii si mucegai.

Pentru a scapa de mirosul neplacut din baie, este suficient sa o uscati in mod regulat. Un incalzitor sau un ventilator de incalzire va poate ajuta.
SFAT
In cazul in care caloriferele sunt oprite pe timpul verii, dar problema frigului si a umezelii ramane (de exemplu, locuiti intr-un climat umed sau la parter), puteti face un apel catre compania de administrare si puteti cere sa transferati incalzirea prosopometrului de la incalzire la apa calda. Astfel, va ramane cald tot anul si nu va exista mucegai in baie.
Un punct obligatoriu este sa spalati vasul de toaleta. Iar apa si chiar detergentul nu sunt suficiente. Va trebui sa cumparati un dezinfectant care va ucide bacteriile din scurgere, de sub margine si din afara vasului de toaleta.
5. Aerisiti dulapurile
In dulapuri nu circula aerul, asa ca mirosul poate aparea chiar si printre camasile curate, daca sunt atarnate strans. Daca un articol purtat ajunge printre ele, mirosul este aproape garantat sa apara.

Asadar, principalul sfat este sa nu atarni lucrurile pe care le-ai purtat candva intr-un dulap inchis.
Al doilea lucru este sa incerci sa te asiguri ca lucrurile nu se potrivesc strans intre ele, ci atarna lejer.
Și al treilea: daca mirosul a aparut deja, luati umerasele cu lucruri pentru cateva ore pe balcon, iar peretii dulapului stergeti interiorul cu o carpa umeda cu detergent. Uscati bine cu ferestrele deschise. De acum incolo, aerisiti dulapul deschizand usile (de exemplu, cand iesiti din casa).
6. Cumparati un ozonator
Un ozonator este un mijloc modern de combatere a diferitelor mirosuri din casa.

Nu va face fata mirosurilor puternice, dar daca ozonizati spatiile in mod regulat, mirosurile fie dispar, fie devin mult mai slabe.
IMPORTANT
Nu ar trebui sa fie persoane sau animale in incapere in timp ce ozonizatorul functioneaza!

7. Renovati
Daca mirosul a aparut cu mult timp in urma si ati primit deja apartamentul asa, va trebui sa faceti o renovare majora. Tapetul si parchetul au absorbit mirosurile de-a lungul multor ani – nu poti scapa de ele atat de usor. Cea mai buna modalitate este sa „resetati” apartamentul la cutia de beton si sa inlocuiti toate finisajele.
DETALII
In casele vechi, inclusiv in cladirile de panouri cu cinci etaje, exista gauri tehnice in tavane intre etaje. De obicei, acestea sunt situate in centrul camerei – unde atarna candelabrul. Prin astfel de deschideri puteti vedea interiorul vecinilor dumneavoastra, ca sa nu mai vorbim de faptul ca mirosurile din apartamentul lor pot ajunge cu usurinta la dumneavoastra. La reparatii, umpleti aceste gauri cu spuma.
8. Indepartati podeaua
Daca exista busteni si goluri sub podea, aceasta va trebui sa fie indepartata si curatata pana la beton, deoarece sub o astfel de pardoseala se vor aduna praf si resturi mici, pe care proprietarii anteriori le-au presarat acolo ani de zile. Iar lemnul absoarbe foarte bine mirosurile: grinzile de lemn vor degaja aroma chiar daca puneti un laminat nou deasupra.
Nu uitati de gaurile tehnice din pardoseala: sigilati-le si pe acestea.
Daca remediile conventionale nu va ajuta
Daca nimic nu ajuta si mirosul ramane in continuare in apartament, trebuie sa mergeti la profesionisti.
9. Contactati o firma de curatenie
Profesionistii vor rezolva problema mirosului rapid si cu garantie. De cele mai multe ori, clientii firmelor de curatenie se plang de mirosul de la toaleta, bucatarie si mobilierul tapitat.

Mobilierul tapitat este curatat chimic, camerele sunt de obicei tratate cu o masina de fum. Pentru bai, este obligatorie nu doar curatarea, ci si dezinfectarea.
10. Parfumarea camerelor

Apartamentul (mobilierul, textilele, tapetul) absoarbe nu doar mirosurile neplacute, ci si cele placute. Puteti folosi acest lucru.
Pentru a parfuma o camera, exista lumanari, tarte, difuzoare, pliculete si chiar parfumuri de casa.

Pulverizatoarele sunt convenabile pentru textile; difuzoarele, ca si lumanarile, pot avea si o functie decorativa. Sachetele si tartelele aromatice sunt potrivite in dulapurile de lenjerie.
Parfumul de casa poate fi aplicat pe partea interioara a perdelelor sau pe tul. Deschideti usor fereastra si fluxul de aer va purta aroma in toata casa. Dar nu exagerati: scopul este sa aromatizati, nu sa privati familia de oxigen.
Principalul lucru de retinut este ca parfumurile de casa nu pot masca un miros neplacut. Ele sunt decor si un instrument pentru a crea starea de spirit potrivita.
Citeste si asta…
- Ghid complet pentru instalarea panourilor solare: Tot ce trebuie sa stiiTe-ai gandit vreodata cum ar fi sa te trezesti in fiecare dimineata stiind ca iti produci singur energia, intr-un mod… Citește mai mult: Ghid complet pentru instalarea panourilor solare: Tot ce trebuie sa stii
- Cresterea valorii casei tale: Cum sa alegi si sa ingrijesti covorul din PVCTe-ai gandit vreodata cat de mult poate schimba aspectul casei tale o simpla schimbare de pardoseala? Ei bine, daca esti… Citește mai mult: Cresterea valorii casei tale: Cum sa alegi si sa ingrijesti covorul din PVC
- Metode de a scapa de mirosul de pisica in noua ta casa. Un camin proaspat si curatTe-ai mutat recent intr-o casa noua, dar ai descoperit ca aceasta are un miros persistent de pisici? Sau poate ca… Citește mai mult: Metode de a scapa de mirosul de pisica in noua ta casa. Un camin proaspat si curat
- Mocheta pentru sali de evenimente: taina elegantei si confortuluiIn lumea fastuoasa a evenimentelor speciale, fiecare detaliu conteaza pentru a transforma o experienta obisnuita intr-una memorabila. De la aranjamentele… Citește mai mult: Mocheta pentru sali de evenimente: taina elegantei si confortului
- Cum salvam plantele din gradina de arsita veriiUltima actualizare: 2 august 2024In mijlocul verii toride, cand soarele nemilos parjoleste totul in cale, gradinile noastre indragite se transforma… Citește mai mult: Cum salvam plantele din gradina de arsita verii