Ultima actualizare: 2 august 2024
Bucataria este inima casei – locul in care ne pregatim mancarea, socializam cu familia si prietenii si ne bucuram de mese impreuna. Din pacate, bucataria poate aduna si cea mai mare cantitate de murdarie si bacterii dintr-o locuinta.
Desi majoritatea oamenilor isi curata regulat bucataria, exista puncte oarbe care devin rapid focare de infectie. Iata care sunt cele mai murdare locuri din bucatarie si cum sa le mentii curate pentru siguranta familiei.
Manerele si butoanele aparatelor electrocasnice
Manerele frigiderului, cuptorului cu microunde, cafetierei si a altor aparate sunt atinse constant cu maini murdare. Chiar daca incercam sa fim atenti, inevitabil vor ramane pete si impuritati.
Din pacate, majoritatea oamenilor uita sa curete manerele si butoanele aparatelor, desi sunt expuse zilnic la contaminare.
Igiena manerelor si butoanelor trebuie facuta zilnic cu o laveta umezita in detergent de vase diluat cu apa sau servetele dezinfectante. O data pe saptamana este indicata o curatare mai amanuntita cu apa si sapun, utilizand o perie pentru a indeparta murdaria incrustata.
Chiuveta si zona din jurul acesteia

Desi apa curge in continuu prin ea, chiuveta aduna reziduuri de mancare si favorizeaza inmultirea bacteriilor. Punctele critice sunt:
- Sifonul si capatul de scurgere – tendinta de acumulare a resturilor alimentare in jurul gurii de scurgere si in sifon. Trebuie curatat saptamanal cu peria si solutii speciale de curatare a tevilor.
- Robinetul – atins frecvent cu maini murdare. Necesita stergere zilnica cu o laveta umeda si solutie dezinfectanta.
- Zona de alaturare dintre chiuveta si blatul de lucru – se acumuleaza umezeala si impuritati greu de observat. Igienizarea zilnica e obligatorie.
O curatare mai profunda a zonei chiuvetei se va face saptamanal, folosind detergenti puternici, perii si solutii speciale de indepartare a calcarului.
Lavetele si buretii de vase murdare

Desi lavetele si buretii de vase par cei mai indicati produse de curatenie, ei devin rapid un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si microbilor.
Lavetele acumuleaza particule de mancare si devin mediul perfect pentru inmultirea bacteriilor. De aceea, este esential ca lavetele de bucatarie sa fie spalate cel putin o data la 2-3 zile, la temperaturi de 60-90 grade Celsius, cu detergent eficient.
Buretii de vase trebuie aruncati saptamanal si inlocuiti cu unii noi, deoarece acumuleaza rapid bacterii si virusi rezistenti in interiorul porilor. A se evita complet utilizarea aceluiasi burete mai mult de 7 zile.
Interiorul frigiderului
Frigiderul pastreaza alimentele la rece, dar nu impiedica dezvoltarea bacteriilor in interior, mai ales in zonele greu accesibile.
Punctele critice sunt:
- Rafturile si sertarele – se uda si se murdaresc in timp de scurgerile din alimente. E indicata curatarea lunara completa cu solutie dezinfectanta.
- Garniturile de etansare a usilor – se murdaresc cu usurinta si favorizeaza aparitia mucegaiului. Trebuie igienizate o data pe saptamana.
- Compartimentul pentru legume si fructe – acumuleaza rapid bacterii daca nu este spalat saptamanal cu solutie dezinfectanta.
O data pe luna este indicata o curatare completa a frigiderului. Se vor demonta toate rafturile, sertarele si accesoriile si se vor spala temeinic cu detergent special pentru frigidere.
Tavi si ustensile de gatit
Tavile pentru copt, fundurile de tava pentru fursecuri si ustensile precum linguri de lemn acumuleaza in timp petepersistente si devin un focar de infectie.
Desi intra in contact cu temperaturi ridicate, unele bacterii rezista si se inmultesc in porii acestor obiecte.
Este obligatorie spalarea dupa fiecare folosire cu apa calda si detergent puternic. Curetarea cu bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie ajuta la indepartarea petelor persistente.
Planurile de lucru
Zonele de pregatire a alimentelor si blaturile de lucru sunt cele mai expuse contaminarii in bucatarie.
Mancarea cruda poate contamina planul de lucru, iar orice alte obiecte asezate pe blat (genti, telefoane, ziare etc.) transfera rapid bacterii.
De aceea, planurile de lucru trebuie dezinfectate inaintea pregatirii orcarei mese, cu servetele antibacteriene. Zilnic, blaturile se vor sterge cu lavete curate si solutie dezinfectanta.
O data pe saptamana este indicata curatarea completa cu detergent special pentru granite si cu solutie de indepartare a petelor.
Cosul de gunoi
Utilizat zilnic pentru aruncarea resturilor menajere, cosul de gunoi devine rapid un focar de infectie, mirosuri neplacute si contaminare.
Chiar daca se goleste zilnic, vasul de gunoi acumuleaza bacterii, ciupercute si mucegai pe suprafata interioara, care pot contamina intreaga bucatarie.
Dezinfectarea si spalarea saptamanala sunt obligatorii. Se poate folosi o solutie de apa fierbinte cu otet sau bicarbonat de sodiu pentru curatare, iar dupa clatire se usuca perfect in interior inainte de a fi reutilizat.
De asemenea, pungile de gunoi trebuie schimbate cel putin o data pe zi, chiar daca nu sunt complet umplute.
Condimentele si borcanasele
Piperul, sarea si celelalte condimente sunt des folosite in timpul gatirii si meselor, astfel incat borcanasele lor se contamineaza treptat cu bacterii de pe maini si vesela.
Borcanasele de condimente sunt printre cele mai neglijate obiecte la curatenie. Totusi, igienizarea lor o data pe saptamana este obligatorie.
Piperul si sarea trebuie pastrate in recipiente inchise, care se vor spala si usca de fiecare data cand se adauga continut nou.
Aparatele electrice mici
Robotul de bucatarie, mixerul, storcatorul de suc sau cafetiera detin zone greu accesibile curateniei, care devin focare de infectie.
Toate aparatele electrice mici trebuie demontate, curatate si dezinfectate cel putin o data pe luna. Se vor folosi lavete, perii speciale sau betisoare cu vata pentru a ajunge in toate colturile.
Dupa utilizare, se recomanda stergerea cu o laveta umeda a partilor accesibile.
Cum sa mentii bucataria curata in mod permanent

Pentru o igiena optima care sa previna imbolnavirile si intoxicatiile alimentare, bucataria trebuie curatata in profunzime cel putin o data pe saptamana.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa mentii bucataria impecabila:
- Dezinfecteaza zilnic suprafetele de lucru, chiuveta si manerele folosind lavete sau produse speciale
- Spala des vesela, tavile si ustensilele folosind detergent special si apa fierbinte
- Schimba des buretii, lavetele si prosoapele de bucatarie – minim o data pe saptamana
- Goleste frecvent pubela de gunoi, cel putin zilnic
- Curata saptamanal in profunzime blaturile, zona chiuvetei, interiorul aparatelor si electronice
- Igienizeaza lunar frigiderul, cuptorul si locurile greu accesibile
- Aplica o data pe luna solutii anti-calcar pentru chiuveta, robinete si masina de spalat vase.
Urmand acesti pasi esentiali si acordand atentie zonelor cu risc crescut, vei putea preveni contaminarea cu bacterii si vei asigura i igiena optima in bucataria ta.