16.8 C
București
vineri, mai 17, 2024

Manastirea Agafton – o bijuterie ascunsa in Codrii Botosanilor 

Share

Manastirea Agafton este o comoara ascunsa in inima Codrilor Botosanilor. Amplasata pe un deal impadurit la aproximativ 8 km de municipiul Botosani, aceasta manastire de maici este un loc ideal pentru liniste sufleteasca si reculegere.

Cu o istorie bogata ce incepe in secolul XVIII si cu legaturi stranse cu poetul national Mihai Eminescu, Manastirea Agafton merita inclusa pe lista locurilor de vizitat atunci cand va aflati in zona Moldovei.

Unde se afla Manastirea Agafton

Manastirea Agafton se afla pe teritoriul comunei Curtesti din judetul Botosani, aproximativ la 8 km sud-vest de municipiul Botosani. Ea este amplasata pe un deal inalt ce domina satul Agafton, inconjurat de paduri seculare.

Desi relativ aproape de un important centru urban, linistea si frumusetea peisajului te fac sa uiti de lumea reala si sa te bucuri de pacea locului.

Din Botosani se poate ajunge la manastire pe soseaua care duce catre localitatea Curtesti. De acolo urmeaza un drum comunal ce strabate satul Agafton si ajunge in apropiere de ansamblul monahal.

Cum ajungi la Manastirea Agafton

Pentru cei care sosesc cu masina din directia Botosani, cea mai simpla ruta este:

  • Se urmeaza drumul judetean DJ 208B catre Curtesti
  • La intrarea in satul Curtesti se continua pe soseaua DJ 281D catre Agafton
  • Dupa aproximativ 6 km se ajunge in satul Agafton, de unde se urca un drum lateral ce duce catre manastire (marcat cu indicatoare rutiere)

Daca veniti cu trenul sau autobuzul, puteti cobori in statia Curtesti si apoi luati un taxi sau ruta microbuzului pentru a ajunge la manastire.

De la gara pana la poarta asezamantului monahal sunt aproximativ 10 km. Un taxi ar trebui sa va coste in jur de 40-50 lei, in functie de compania de transport.

organicsfood.ro
CITEȘTE ȘI
Rugăciunea de dimineață pentru purificarea sufletului. Această rugăciune te ajută să fii încrezător că vei reuși ce îți propui. - Vă vedem!

Istoria Manastirii Agafton

Manastirea Agafton - o bijuterie ascunsa in Codrii Botosanilor 
Manastirea Agafton - o bijuterie ascunsa in Codrii Botosanilor  3

Conform traditiei locale, Manastirea Agafton a fost infiintata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea de catre calugarul Agaton zis Agafton. Acesta s-a retras in aceste locuri impadurite impreuna cu 2 ucenici, traind aici ca pustnic timp de 10 ani.

Vazand ca tot mai multi vietuitori vin sa i se alature, Agafton a construit in 1729 o bisericuta de lemn cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si mai multe chilii din barne. Locul a devenit astfel un schit, initial cu obste de calugari.

In 1814 schitul a fost transformat in manastire de maici sub conducerea mitropolitului Veniamin Costache. Pe masura ce numarul de calugarite a crescut, bisericuta de lemn a devenit neincapatoare.

Astfel, intre 1838-1843 s-a construit actuala biserica de zid cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”, precum si noi chilii si dependinte manastiresti.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Manastirea Agafton ajunge una dintre cele mai mari si mai importante manastiri de maici din Moldova.

In 1959 manastirea a fost desfiintata de regimul comunist, obstea de maici fiind imprastiata. Abia in 1991 asezamantul monahal a fost reinfiintat si a inceput un amplu proces de restaurare.

Legaturile cu Mihai Eminescu

Manastirea Agafton are o importanta aparte prin legaturile stranse cu marele poet national. Mama poetului, Raluca Eminovici, avea 4 surori care s-au calugarit aici: Fevronia, Sofia, Olimpiada si Xenia Iurascu.

Se spune ca in copilarie, viitorul poet venea adesea pe jos din Ipotesti pentru a-si vizita matusile. Exista marturii conform carora Eminescu citea din cartile manastirii si se familiariza cu viata monahala.

CITEȘTE ȘI
Cine a spus și ce se înțelege prin expresia "Dumnezeu nu este în putere, ci în adevăr"?

Mai mult, in opera sa regasim referiri la obiceiul manastirii ca calugaritele sa fie inmormantate invelite doar in rogojini, fara sicriu. Trei dintre matusi sunt inmormantate aici, in cimitirul de langa biserica de lemn.

Ce poti vizita la Manastirea Agafton

Manastirea Agafton - o bijuterie ascunsa in Codrii Botosanilor 
Manastirea Agafton - o bijuterie ascunsa in Codrii Botosanilor  4

Intregul ansamblu monahal de la Agafton este declarat monument istoric. Principalele obiective care merita vazute sunt:

1. Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”

Este biserica de lemn construita in 1729 de catre sihastrul Agafton, ctitorul manastirii. Initial a fost biserica de schit, apoi biserica de cimitir. Interiorul este pictat cu fresce deosebite.

Langa aceasta bisericuta se afla mormintele celor trei matusi ale lui Eminescu.

2. Biserica „Pogorarea Sfantului Duh”

Aceasta este biserica mare de zid construita in 1843 in stil moldovenesc. Are forma de cruce, cu trei turle mari din lemn. Pictura interioara dateaza din 1929.

Langa biserica se afla mormantul mitropolitului Chesarie Sinadon, o personalitate marcanta a Bisericii Ortodoxe din secolul al XIX-lea.

3. Turnul clopotnita

Turnul clopotnita, ridicat in 1878, domina ansamblul cu silueta sa impunatoare. Are forma patrata cu o turla rotunda asemanatoare cu cele de pe biserica.

4. Casele (chilii) calugaresti

Din ansamblul manastiresc fac parte 54 case vechi din secolele XVIII-XIX, construite in stil traditional moldovenesc. La Agafton se regaseste un adevarat sat monahal, cu strazi si alei ce strabat peisajul mirific.

5. Fantanile

Pe teritoriul manastirii exista mai multe fantani vechi ce merita admirate pentru arhitectura lor traditionala. Apa rece de izvor este intotdeauna buna de baut, mai ales dupa o plimbare obositoare prin imprejurimi.

CITEȘTE ȘI
8 Cele mai frumoase lacuri din Germania. Liniște, pace și frumusețe

Unde te poti caza in apropiere de Manastirea Agafton

Data fiind pozitionarea in mijlocul naturii, Manastirea Agafton nu ofera facilitati de cazare pentru turisti sau pelerini. Totusi, exista cateva variante de cazare in apropiere:

  • In Botosani exista o gama variata de hoteluri si pensiuni pentru toate bugetele. O varianta buna este sa stati peste noapte in Botosani si sa vizitati manastirea in cursul zilei.
  • In comuna Curtesti (la 5 km de manastire) functioneaza Pensiunea cu ciubar. Ofera 10 locuri de cazare in 5 camere si 2 apartamente la preturi accesibile.
  • In Botosani exista Hotelul Belvedere , cu restaurant propriu. Camerele sunt spatioase si confortabile, cu mic dejun inclus.
  • In satul Agafton puteti inchiria camere la localnici (cazare la particulari), unde preturile sunt foarte mici. Totusi, conditiile pot varia in functie de proprietari.

In ciuda pozitionarii la doar 8 km de un important oras, Manastirea Agafton este un loc de o frumusete aparte. Amplasata intr-un peisaj mirific, cu paduri seculare si dealuri molcome, acest asezamant monahal te face sa uiti de lumea reala si sa te bucuri de liniste si reculegere sufleteasca.

Prin arhitectura sa traditionala moldoveneasca, frumoasele fresce interioare si povestea sa fascinanta, Manastirea Agafton merita inclusa pe traseul oricarui turist pasionat de istorie si cultura.

Nu uitati sa vizitati si celelalte obiective importante din zona precum Manastirea Vorona si centrul istoric al Botosanilor!

Va doresc o calatorie fericita in aceasta zona minunata a Moldovei!

Vă vedem!
Vă vedem!https://vavedem.ro
Suntem o echipă de jurnaliști cu o pasiune comună pentru descoperirea și împărtășirea poveștilor care contează. Specializați în diverse domenii, de la ultimele inovații tehnologice și până la profunzimile culturii și literaturii, ne propunem să aducem în fața cititorilor noștri conținut autentic, informativ și inspirațional.

Citeste si...

Alte stiri